- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ο πίνακας του Ζαν Μισέλ Μπασκιά «Untitled» του 1982 πωλήθηκε για 85 εκατ. δολάρια
Στην δημοπρασία «20th Century & Contemporary Art Evening Sale»
Ο πίνακας του Ζαν Μισέλ Μπασκιά Untitled του 1982 πωλήθηκε σε δημοπρασία στο Μανχάταν για 85 εκατ. δολάρια, ξεπερνώντας σε τιμή τον καμβά του Άντι Γουόρχολ.
Ο περίφημος πίνακας του Ζαν Μισέλ Μπασκιά του 1982 με έναν κερασφόρο διάβολο επανεμφανίστηκε την περασμένη Τετάρτη ως το επίκεντρο δημοπρασίας του Phillips στο Μανχάταν.
Το έργο του Μπασκιά πωλήθηκε αρχικά το 2004 έναντι 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων στον συλλέκτη έργων τέχνης Άνταμ Λίντερμαν και ξανά το 2016 στον Ιάπωνα δισεκατομμυριούχο Γιουσάκου Μαεζάβα σε τιμή ρεκόρ, 57,3 εκατομμύρια δολάρια.
Στη δημοπρασία «20th Century & Contemporary Art Evening Sale» του Phillips, ο πίνακας Untitled του 1982 πωλήθηκε 85 εκατομμύρια δολάρια, με τον αγοραστή να φέρεται να είναι από την Ασία και να υπέβαλε την προσφορά μέσω αντιπροσώπου της Phillips στην Ταϊπέι της Ταϊβάν.
Ο μέχρι τώρα κάτοχός του, ο μεγιστάνας του ιστότοπου διαδικτυακού εμπορίου Zozotown, είχε επενδυτική απόδοση 48% από την πώληση, αναφέρει δημοσίευμα της wsj.
Από τους σχεδόν 1.500 πίνακες που ολοκλήρωσε ο Basquiat σε οκτώ χρόνια, το συγκεκριμένο έργο τέχνης Untitled είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα του, με έναν καμβά πλάτους 4,8 μέτρων. Το μνημειώδες έργο συνδυασμός ακρυλικού και σπρέι λέγεται ότι είναι μια αυτοπροσωπογραφία, που δημιουργήθηκε τη χρονιά που ο νεαρός καλλιτέχνης άρχισε να κατακτά την κορυφή.
Ο πίνακας είναι πλέον το πιο ακριβό έργο τέχνης που έχει πουλήσει ποτέ ο οίκος, ξεπερνώντας σε τιμή τον καμβά του Άντι Γουόρχολ, «Men in Her Life», που παρουσιάστηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη το 2010.
Ποιος ήταν ο Ζαν Μισέλ Μπασκιά
Ο Ζαν Μισέλ Μπασκιά (Jean – Michel Basquiat) ήταν νεοεξπρεσιονιστής ζωγράφος] ο οποίος χωρίς κάποιες σπουδές στην τέχνη και αποτυπώνοντας τις σκέψεις του στα έργα του με μοναδικό τρόπο, βρέθηκε ανάμεσα στα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης τέχνης τη δεκαετία του 1980. Ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός καλλιτέχνης που είχε τεράστια απήχηση και επιτυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το 1983 θα συναντήσει σε ένα εστιατόριο τον Άντι Γουόρχολ, «πατέρα» της pop art. Θα ισχυριστεί τότε ότι δε μπορεί να κάτσει για δείπνο μόνο για να επιστρέψει δύο ώρες αργότερα κρατώντας ένα πορτραίτο του με αυτόν και τον Γουόρχολ. Εκείνη η ημέρα θα ήταν η αρχή μίας γερής φιλίας. Ο Μπασκιά βρίσκει την επιβεβαίωση από τον μέντορά του, Γουόρχολ, ενώ ο δεύτερος αντλεί έμπνευση από τον φρέσκο αέρα αλλαγής που φέρνει ο πρωτοεμφανιζόμενος καλλιτέχνης στον χώρο.
Ο Μπασκιά ωστόσο έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ’80 έκανε εκτεταμένη χρήση ηρωίνης. Παρά τις προσπάθειές του να απεξαρτηθεί, στις 12 Αυγούστου του 1988 θα βρεθεί νεκρός από υπερβολική δόση στο στούντιο του στο Μανχάταν. Μόλις στα 27 του χρόνια «σβήνει» αφήνοντας πίσω έργα και επιτυχίες που άλλοι καλλιτέχνες πετυχαίνουν σε βάθος χρόνου ή και ποτέ.
Σήμερα θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους του χώρου του και τα έργα του θεωρούνται «κόσμημα» για κάθε μουσείο και έκθεση που τα φιλοξενεί.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα έργα προσφέρθηκαν από τη Μπαρμπαρά Ντοφέν Ντυτιύ, σύζυγο του εγγονού του
Όταν ο γύρω κόσμος αναφέρεται στους «νέους» αναφέρονται ακόμα σε εμάς;
Ατομικές ή συλλογικές, καλλιτέχνες που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή μή, σε μεγάλα μουσεία και ιδρύματα ή σε μικρότερους χώρους, δείτε τις εκθέσεις που θα θυμόμαστε
Ένας οδηγός για τις εκθέσεις που αξίζει να δεις σε μουσεία, γκαλερί, ιδρύματα και χώρους τέχνης
Τι είδαμε στη μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Ένα σπίτι του αθηναϊκού Μεσοπολέμου μετατρέπεται σε εφαλτήριο πολιτισμού
Πρόσωπα, σώματα και μορφές, συνθέσεις και γεωμετρικές φόρμες, φυτά και ζώα γίνονται εφαλτήρια της αιώνιας αναζήτησης του ανθρώπινου ψυχισμού
Από το μεγάλο πρότζεκτ στο Γουλανδρή μέχρι την αναδρομική του Σπύρου Πώρου
Μιλήσαμε με την εικαστικό για την έκθεσή της «Error 404: Reality Not Found» και την απόσταση ανάμεσα στην παιδική αθωότητα και την ενήλικη ματαιοδοξία
9 καλλιτέχνες συνομιλούν μέσω της ζωγραφικής και της γλυπτικής
Τα πιο χαρακτηριστικά έργα από τις δύο πιο πρόσφατες εκθέσεις του στη χώρα μας, όπου εντοπίσαμε στοιχεία «ελληνικότητας».
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Στη δημοπρασία που οργάνωσε ο Τζον Όλιβερ για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Έργα του βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας
Το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων έχει τίτλο Βιο-Φωταύγεια (Bio-Lumina)
Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη για τη νέα έκθεσή του στην Ελλάδα, με τίτλο «The Athens algorithm»
Από την αναδρομική του Κυριάκου Μορταράκου και τη μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Κώστα Λάκη και τους καλλιτεχνικούς αλγόριθμους του Τσαρλς Σάντισον
Ο πολιτισμός ως βιώσιμη αξία για την πόλη και τα κτίριά της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.