- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Satyricon & Munch: Οι πρώτες εικόνες από την ανατρεπτική έκθεση στο Μουσείο Μουνκ
Μια μουσική σύνθεση για να βιωθεί ειδικά σε σχέση με επιλεγμένους πίνακες και σχέδια του διάσημου ζωγράφου
Satyricon & Munch: Η συνεργασία του Μουσείου Μουνκ με το black metal συγκρότημα Satyricon που παρουσιάζει τα έργα του ζωγράφου Έντβαρτ Μουνκ υπό νέο πρίσμα.
Σε μία μοναδική συνεργασία με το παγκοσμίου φήμης Μουσείο Μουνκ στο Όσλο, η νορβηγική black metal μπάντα Satyricon δημιούργησε μια μουσική σύνθεση, που θα κυκλοφορήσει και ως άλμπουμ, και συναντά τις εξπρεσιονιστικές εικόνες του διάσημου ζωγράφου. Μια μουσική σύνθεση για να βιωθεί ειδικά σε σχέση με επιλεγμένους πίνακες και σχέδια του εθνικού ζωγράφου της Νορβηγίας.
Η έκθεση Satyricon & Munch, που εγκαινιάστηκε στις 29 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 28 Αυγούστου, παρουσιάζει το έργο του Έντβαρτ Μουνκ υπό ένα νέο πρίσμα για να δημιουργήσει μια μνημειώδη εμπειρία. Το κοινό έχει την ευκαιρία να ζήσει μια ατμοσφαιρική και ασυνήθιστη συγχώνευση μουσικής και εικαστικής τέχνης σε μια από τις μεγαλύτερες αίθουσες του Μουσείου Μουνκ που άνοιξε ξανά τον Οκτώβριο του 2021 με ένα εντυπωσιακό κτίριο στην καρδιά του Όσλο και κέρδισε ακόμη μεγαλύτερη προσοχή παγκοσμίως.
O Sigurd Wongraven, ο τραγουδιστής και κιθαρίστας των Satyricon, Satyr, μιλώντας στην ATHENS VOICE για την έκθεση Satyricon & Munch, κατά την περίοδο της προετοιμασίας της είχε δηλώσει πως «αυτή ήταν μια ιδέα που είχα όταν ένιωσα ότι το να δουλέψω έτσι θα ήταν ένας εντελώς νέος τρόπος κατανόησης των έργων του Έντβαρτ Μουνκ, πάντα ένιωθα ότι όταν οι άνθρωποι τριγυρίζουν στα μουσεία έχουν ένα είδος συστολής και εσωστρέφειας. Έβλεπα ότι οι άνθρωποι φοβούνται πολύ να εκφράσουν αυτό που νιώθουν, κρατούν αποστάσεις και ψιθυρίζουν, έτσι σκέφτηκα ότι η μουσική θα μπορούσε ίσως να τονίσει τη δύναμή τους και τα συναισθήματα που βρίσκονται στα έργα του Μουνκ, ίσως η μουσική θα μπορούσε να καθοδηγήσει τον επισκέπτη να επικεντρωθεί σε κάτι στο οποίο διαφορετικά δεν θα μπορούσε να εστιάσει, αν η μουσική δεν τον οδηγούσε σε αυτό. Και προφανώς, ελπίζω, επίσης, ότι οι πίνακες και οι λιθογραφίες του Μουνκ που υπάρχουν σε αυτήν την έκθεση θα σας βοηθήσουν να ακούσετε τη μουσική με τρόπο που διαφορετικά δεν θα το κάνατε. Δεν έχω γράψει μουσική για έναν συγκεκριμένο πίνακα, έχω γράψει ένα μουσικό έργο για μια σειρά από πίνακες και λιθογραφίες. Και είναι όλοι παραταγμένοι μαζί στο ίδιο δωμάτιο, δεν θα υπάρχουν ακουστικά ή οτιδήποτε τέτοιο, η μουσική θα παίζεται μέσα από ένα μεγάφωνο και ο τρόπος για να το βιώσετε αυτό, είναι να επικεντρωθείτε στην αίθουσα και στα έργα. Έτσι ώστε όταν μπαίνετε στην αίθουσα, τα χρώματα, ο φωτισμός, η αρχιτεκτονική της έκθεσης, οι πίνακες, οι λιθογραφίες και το μουσικό έργο που έχω γράψει και θα παίζει μέσω του μεγάφωνου, όλα αυτά μαζί θα είναι το έργο τέχνης, θα είναι η συμβίωση των στοιχείων που έρχεται μέσα από το έργο τέχνης. Και ελπίζουμε, εάν τα καταφέρουμε, ότι αυτό που θα συμβεί όταν οι άνθρωποι βρίσκονται μέσα στην αίθουσα έκθεσης στο Μουσείο Μουνκ, εάν επιλέξουν να μείνουν εκεί για μια ώρα ή μισή -δεν ξέρω- ότι θα είναι εκεί συναισθηματικά και διανοητικά, όχι στα i-Phones τους, ούτε να σκέφτονται άλλα πράγματα, απλώς να ζήσουν τη στιγμή, και σκέφτομαι ότι, αν το πετύχουμε, αυτό το είδος απόδρασης σε ένα άλλο μέρος μέσα στην ψυχή είναι βασικά η ουσία του τι είναι τέχνη».
«Δεν ζωγραφίζω αυτό που βλέπω, αλλά αυτό που είδα», είχε δηλώσει ο Μουνκ εξηγώντας τη δική του καλλιτεχνική προσέγγιση. «Ενώ δούλευα πάνω σε αυτή τη μουσική, έχω προσεγγίσει αυτή τη σειρά έργων του Μουνκ με τον ίδιο τρόπο, σχολίασε ο Satyr. «Το συναίσθημα που άφησαν πίσω μου, όπως το έθεσε o Μουνκ, είναι αυτό που προσπαθούσα να προκαλέσω, και αυτό είναι για μένα η έκθεση» σχολίασε λίγο πριν τα εγκαίνιά της.
«Σε αυτή την έκθεση το κοινό μπορεί να ανυπομονεί για μια απίστευτη συνάντηση μουσικής και τέχνης», δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Μουνκ, Stein Olav Henrichsen, προσθέτοντας πως «το Μουσείο Μουνκ θα συνεχίσει να προσφέρει προκλήσεις και εκπλήξεις με αυτούς τους τύπους μη παραδοσιακών και συναρπαστικών πολιτιστικών συγκρούσεων».
Η έκθεση Satyricon & Munch αποτελείται από μια επιλογή έργων του Έντβαρτ Μουνκ και μια νέα σύνθεση του μουσικού Sigurd Wongraven. Το έργο είναι το αποτέλεσμα πολλών επισκέψεων στους αποθηκευτικούς χώρους του μουσείου, τις τοποθεσίες των ηχογραφήσεων και επεξεργασίας, τις συναντήσεις με μουσικούς και το προσωπικό του μουσείου, καθώς και επισκέψεις στα σπίτια του Μουνκ στο Ekely και στο Åsgårdstrand. Είναι ένας νέος τρόπος: να δεις τον Μουνκ μέσα από το φως -ή μάλλον το σκοτάδι- των Satyricon, να ακούσεις τους Satyricon μέσα στον κόσμο του Μουνκ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Θανάσης Χονδρός, η Αλεξάνδρα Κατσιάνη, η θεωρία «1 + 1 = 1» και ένας αποχαιρετισμός
Ο Έλληνας street artist τιμά την αεροδιαστημική κληρονομιά της πόλης του Τέξας
Η Upper Ankyle παρουσιάζει μια ομαδική έκθεση για τη μνήμη, τη μετάβαση και τον ασταθή χρόνο του παρόντος
Η τέχνη βγαίνει από τα όρια μιας γκαλερί και κυκλοφορεί μέσα στην πόλη
«Κάθε αντικείμενο που δημιουργεί κάποιος έχει διττή χρηστικότητα: στην καθημερινότητα και στην ψυχή»
Η Φθινοπωρινή Δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης της VERGOS Auctions πραγματοποιείται την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στις 18:00
Η μεγάλη, εντυπωσιακή και μαζί ποιητική έκθεση παρουσιάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Δέκα χρόνια μετά την πρώτη του έκθεση στην γκαλερί Δυο Χωριά, ο κορυφαίος Έλληνας εικαστικός επιστρέφει με τη δεύτερη ατομική του έκθεση «Βαθιά δραματική τέχνη» για να μας παρουσιάσει τον κόσμο του.
Ο δημοφιλής καλλιτέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Μόνο η ακτογραμμή μένει» στο πλαίσιο των 61ων Δημητρίων
Η Σοφία Αθανασούλια και η Ελένη Παλόγου διερευνούν τα όρια ανάμεσα στο σώμα, την τεχνολογία και το περιβάλλον
Η έκθεση στη Roma Gallery, που αποτελεί κάτι σαν αναδρομή στην πρόσφατη δουλειά του, συγκεντρώνει ζωγραφικά έργα από τρεις σειρές έργων του Issachar
Η ηχητική εγκατάσταση του Γάλλου καλλιτέχνη, που μετατρέπει το νερό σε μουσική, εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο, εγκαινιάζοντας το Onassis Mandra
Περισσότερα από 60 έργα παρουσιάζονται σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη
Ενισχύει τέσσερα μουσεία προωθώντας την ελληνική δημιουργία και τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία
Η καλλιτεχνική επιμελήτρια μιλάει για τα 14 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας
Στον ιστορικό ελαιώνα του νησιού οι καλλιτέχνες «συνομιλούν» με τα υπεραιωνόβια δέντρα
Σύμπραξη 52 εικαστικών καλλιτεχνών για την ενίσχυση του ανθρωπιστικού έργου της Λέσχης
Η «Χρονοστιβάδα» δραπετεύει από τα βιβλιοπωλεία και γίνεται έκθεση μετατρέποντας τη μνήμη της Θεσσαλονίκης σε εικαστική εμπειρία
Ένα από τα προγράμματα εξωστρέφειας και διεθνούς παρουσίας του μουσείου φέρνει επιμελητές από το εξωτερικό στην Ελλάδα για να γνωρίσουν την σύγχρονη τέχνη της χώρας μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.