- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Αποδόμηση σιωπής» από την Ελένη Ζούνη στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
Δουλεμένα τα τελευταία δύο χρόνια, τα έργα που παρουσιάζονται αντικατοπτρίζουν την ακραία κατάσταση εγκλεισμού που βιώσαμε
Ελένη Ζούνη: η έκθεσή της «Αποδόμηση σιωπής» στην αίθουσα τέχνης Αθηνών
Πρόσφατα και νέα έργα σε χαρτί και καμβά περιλαμβάνει η έκθεση της Ελένης Ζούνη με τίτλο Αποδόμηση Σιωπής που εγκαινιάζεται στις 3 Μαρτίου (στις 19:30) στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών στο Κολωνάκι.
Δουλεμένα τα τελευταία δύο χρόνια, τα έργα που παρουσιάζονται αντικατοπτρίζουν την ακραία κατάσταση εγκλεισμού που βίωσε η καλλιτέχνις και ολόκληρος ο κόσμος. Απομονωμένη στο εργαστήριό της στο κέντρο της Αθήνας, η καλλιτέχνις σύντομα συνειδητοποίησε ότι η καραντίνα καταρρίπτει όλα τα προσωπικά και διαπροσωπικά όρια, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια αχρονική κατάσταση, και παρατηρούσε τη σταδιακή κατάρρευση όλων όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Η δραματική αναδιαμόρφωση των ανθρώπινων σχέσεων την επηρέασε, ενεργοποιώντας την ανάγκη εγγραφής και ενσωμάτωσης αυτής της νέας εμπειρίας στο έργο της.
Όπως σημειώνει ο επιμελητής δρ Κώστας Πράπογλου: «Οι επιφάνειες των έργων εποικίζονται με αινιγματικά σύμβολα σε συνδυασμό με άλλα ανορθόδοξα σημεία και σχηματισμούς. Φέρνοντας στο νου παράδοξες μουσικές παρτιτούρες, τα μεγαλύτερα έργα αποκαλύπτουν έναν ρυθμό που σπάει τα όρια της σιωπής. Αντηχούν ένα αινιγματικό τοπίο που παράγεται από μία διαδικασία βαθιάς και ισχυρής έντασης. Ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με διαχρονικά νοητικά πεδία, που οδηγούν τον εσωτερικό τόπο του εαυτού μας προς τον εξωτερικό χώρο της τρέχουσας πραγματικότητάς μας.
Οι πολυεπίπεδες δημιουργίες της Ζούνη αποτελούν έναν οδηγό προς νέες επιθυμίες. Ενεργοποιημένη από μια αέναη συλλογική συνείδηση, η οπτική της γλώσσα εκρήγνυται δυναμικά ως μια κατάσταση πρωτοφανούς ελπίδας και αισιοδοξίας με σχεδόν θεραπευτική ιδιότητα. Τα καθηλωτικά αυτά περιβάλλοντα είναι δοχεία ευφορίας που καλλιεργούν μια νέα κοινωνική σύνδεση, ενώ επαναπροσδιορίζουν την αίσθηση του μεγέθους και του χώρου.
Η έκθεση Αποδόμηση Σιωπής μας προσκαλεί να γίνουμε μάρτυρες του κόσμου από διαφορετική οπτική γωνία. Είναι η θέα του κρυμμένου ήχου και της μουσικής που πηγάζουν από τη σιωπή, η οποία όμως αναπόφευκτα διαλύεται σε θραύσματα μετατρέποντας όλες τις ανισότητες σε μία μεταβαλλόμενη ολότητα».
INFO:
Ελένη Ζούνη
Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
Γλύκωνος 4, Δεξαμενή, Κολωνάκι, 2107258216
Διάρκεια έκθεσης: 3 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2022
Εγκαίνια: 3 Μαρτίου στις 19:30
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη ναζιστική Γερμανία στη διεθνή αναγνώριση - Μια πορεία αμφισβήτησης και ρήξης
Έκθεση, performances και ομιλίες στο Onassis Ready με θεματικό άξονα «Human in the Loop»
Τι θα δούμε στο ΚΠΙΣΝ, στο Μουσείο Βορρέ, τη Διονυσίου Αεροπαγίτου και στον νέο χώρο Metacosmoi
Η επιμελήτρια Κιμώνα Βενιέρη Βασιλάκη μιλάει στην ATHENS VOICE για τα έργα της έκθεσης που επαναδιατυπώνουν τη μνήμη
Το έργο που δεσπόζει στον τοίχο της Εθνικής Βιβλιοθήκης έχει τίτλο «Πρόσεξε τη στιγμή που η περηφάνια γίνεται περιφρόνηση»
Η επιμελήτρια Κατερίνα Νικολάου μάς μιλάει για την ευθραυστότητα και την ευαλωτότητα μέσα στην τέχνη
Έξι ομαδικά πρότζεκτ που μελετούν σύγχρονες θεματικές μέσω της τέχνης
Το νέο ελληνικό success story που αλλάζει τον τρόπο που ο κόσμος απολαμβάνει την τέχνη και τον πολιτισμό
Η νέα έκθεση, σε επιμέλεια της Εβίτας Τσοκάντα, εγκαινιάζεται στις 25 Απριλίου και θα διαρκέσει για έναν χρόνο
Η Έλσα Κοππάση αναβιώνει μικρούς θησαυρούς με μεγάλες ιστορίες
Μια μεγάλη έκθεση αποδεικνύει ότι ο Ανρί Ματίς, στα ογδόντα του, επανεφηύρε την τέχνη του και επηρέασε την ιστορία της τέχνης
Η πορεία της καλλιτεχνικής ιδιοφυίας του 20ού αιώνα
Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού για την Εκατονταετηρίδα του Κολλεγίου
Ατομικά και συλλογικά πρότζεκτ που εγκαινιάζονται αυτήν την εβδομάδα
Εγκαινιάζεται επίσημα στις 15 Απριλίου - Ενδέχεται να ανοίξει νωρίτερα στο κοινό
Τερατάκια που γελούν, γυναίκες που ποζάρουν και ένας κόσμος που εκρήγνυται
Νίκη Καναγκίνη, Γιάννης Χρήστου και Στάθης Λογοθέτης σε «διάλογο» μέσα από τα έργα τους και την πορεία τους
Ανατροπή από κορυφαίο μελετητή - Το έργο ανήκει στον Ολλανδό καλλιτέχνη και όχι σε μαθητή του
Στο επίκεντρο της βραδιάς βρέθηκε η «Θεά από Ατσάλι» αφιερωμένη στη θρυλική Μαρία Κάλλας
Ο βίος του Ολλανδού ζωγράφου που άσκησε καταλυτική επιρροή στην τέχνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.