- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Πέθανε ο ζωγράφος Μάρκος Βενιός
Το συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του ζωγράφου
Μάρκος Βενιός: έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος και συντηρητής έργων τέχνης στην Αρχαιολογική Υπηρεσία
Ζωγράφος αλλά και συντηρητής έργων τέχνης με διακεκριμένη προσφορά στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, ο Μάρκος Βενιός έφυγε από τη ζωή. Όπως σημειώνει στο συλλυπητήριο μήνυμά της η υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη: «Για αρκετές δεκαετίες, ο Μάρκος Βενιός απέδωσε στον καμβά, με την προσωπική του σφραγίδα, τα τοπία του Αιγαίου, την ελληνική αρχιτεκτονική, την ομορφιά της ελληνικής φύσης. Αν και αυτοδίδακτος, καθίστανται εμφανή στο έργο του η παράδοση της βυζαντινής ζωγραφικής, το κάλλος της aρχαίας Ελλάδας, η λαϊκή τέχνη, φωτισμένα από τη λάμψη του Αιγαίου.
Παράλληλα με την πορεία του στη ζωγραφική, ο Μάρκος Βενιός υπήρξε στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού, ως συντηρητής έργων τέχνης, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Από τις σημαντικές στιγμές του έργου του στο Υπουργείο, ήταν η συντήρηση των εκθεμάτων του Μουσείου Κανελλόπουλου, την περίοδο 1972-76, εργασία για την οποία του απενεμήθη ασημένια κύλικα. Αιτία της θερμής και πολύχρονης φιλίας του Μάρκου με τον Γιώργο Αμυρά, ως το τέλος της ζωή του, ήταν η βιωματική σχέση του με τη φύση. Μια αγάπη που τον οδήγησε στην ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Φολέγανδρος», αλλά και στη συνεχή προσπάθειά του για τη δημιουργία του πρώτου Οικομουσείου της Ελλάδας, στην Άνω Μεριά της Φολεγάνδρου. Κρατώ τις καλύτερες αναμνήσεις από την πολύχρονη φιλία μας με τον Μάρκο και εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους φίλους του».
Δημιουργίες του Μάρκου Βενιού βρίσκονται στα Υπουργεία Πολιτισμού, Υγείας, Πρόνοιας, στην Εθνική Πινακοθήκη, στις Πινακοθήκες ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Αντωνίου, Θήρας, Κουβουτσάκη, Μοσχανδρέου, Σύρου. Επίσης, στα Μουσεία της πόλεως των Αθηνών (Βούρου-Ευταξία) και Βορρέ, σε συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Για το έργο του έχει, επίσης, βραβευτεί με τιμητικά διπλώματα από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών, τους Δήμους Αμοργού, Ίου, Πάρου, Κέας και Φολεγάνδρου. Το 1999 του απονεμήθηκε μετάλλιο και δίπλωμα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο - Πατριαρχική Εξαρχεία Πάτμου, για την προσφορά του στη διοργάνωση του Συνεδρίου «Η παιδεία στην Πάτμο, πορεία προς τον 21ο αιώνα».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Στη δημοπρασία που οργάνωσε ο Τζον Όλιβερ για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Έργα του βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας
Το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων έχει τίτλο Βιο-Φωταύγεια (Bio-Lumina)
Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη για τη νέα έκθεσή του στην Ελλάδα, με τίτλο «The Athens algorithm»
Από την αναδρομική του Κυριάκου Μορταράκου και τη μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Κώστα Λάκη και τους καλλιτεχνικούς αλγόριθμους του Τσαρλς Σάντισον
Ο πολιτισμός ως βιώσιμη αξία για την πόλη και τα κτίριά της
Η ταυτοποίηση τέτοιων έργων είναι δύσκολη
Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά
Μιλήσαμε με τον εικαστικό με αφορμή την έκθεσή του «ΣημeioN 37º/ 23º» στο Sympan στον Πειραιά
Μιλήσαμε με τον ζωγράφο και καθηγητή με αφορμή την έκθεσή του «Ο λόγος και ο τόπος» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Μία εορταστική συνάντηση τέχνης για συλλέκτες και νέους φιλότεχνους που ανακαλύπτουν τον κόσμο των δημοπρασιών.
Η ζωγραφική του κινείται ανάμεσα στο άμορφο και το αναγνωρίσιμο, εκεί όπου το χρώμα αποφασίζει μόνο του να γίνει μορφή
Με αντικείμενα από τον προσωπικό και καλλιτεχνικό του βίο, η έκθεση αποτελεί must για κάθε λάτρη του Αυστραλού καλλιτέχνη
Μιλήσαμε με τον γνωστό εικαστικό για την έκθεση «Ιδανική συνθήκη» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας σε Κourd, 47 Cycles, Αντωνοπούλου και CAN
Καλλιτέχνιδες που αρνήθηκαν να μείνουν αόρατες
Η παράσταση, που έγινε στο Roberts Park του Σάλταιρ, αποτέλεσε φόρο τιμής στην πόλη όπου γεννήθηκε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.