- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ελληνική Σημαία: «Ένα Σύµβολο - 200 Αντικείµενα»
Ένα εικαστικό ταξίδι στην ιστορία της ελληνικής σημαίας από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα
Καλλιτεχνική έκθεση της Flag of Greece για την ιστορία της ελληνικής σημαίας
Με αφετηρία την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία FLAG OF GREECE AMKE εγκαινιάζει τον πρώτο της κύκλο καλλιτεχνικών εκθέσεων παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στο κοινό 200 αντικείμενα από την συλλογή της και σκιαγραφεί ένα εικαστικό ταξίδι στην ιστορία της Ελληνικής Σημαίας από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα. Η έκθεση «Flag of Greece: OneSymbol - 200 Objects» παρουσιάζει υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών, στο Ψυχικό, την Ελληνική Σημαία ως πηγή έμπνευσης και ως ιστορικό σύμβολο στον χώρο των εικαστικών τεχνών, της μουσικής, της μόδας και του design.
Η έκθεση είχε παρουσιαστεί στην καλντέρα της Σαντορίνης το καλοκαίρι 2021. Πρόκειται για ένα πραγματικό ταξίδι στην ελληνική ιστορία με επίκεντρο το εικαστικό ενδιαφέρον της γαλανόλευκης. Περιλαμβάνονται από αφίσες, πλακάτ, περιοδικά και καρτ ποστάλ άγνωστων δημιουργών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, παιχνίδια του μεσοπολέμου, συλλεκτικές αναμνηστικές εκδόσεις γραμματοσήμων, καρφιτσών και μεταλλίων του προηγούμενου αιώνα, έως σύγχρονα έργα ζωγραφικής, κεραμικής και φωτογραφίας, καθώς και γλυπτά μοντέρνας τέχνης από καταξιωμένους καλλιτέχνες.
Μαζί με τα έργα καλλιτεχνών της μόνιμης συλλογής, όπως των Παύλου Διονυσόπουλου, Γιάννη Τσαρούχη, Γιάννη Μόραλη, Αλέξη Ακριθάκη, Micha Cattaui, Ζέττας Αντσακλή, Αλέκου Φασιανού, Στέλλας Κουκουλάκη, Τάσου Νικάκη, Dimitris the Athens, Ιωάννη Γουδέ, Phil Pebbington, Antonio Jorge Concalves, Bost, Έλλης Σολωμονίδου-Μπαλάνου, καθώς και numérotés αντικείμενα των οίκων Cartier, Omega, Corum, Jaeger Le Coultre, Swatch, Superga, παρουσιάζονται και νέα έργα πολλών καλλιτεχνών που συνέπραξαν στη στήριξη της Flag of Greece, όπως οι: Έλενα Βότση, B216, Venetia Vildiridi, Grecian Chic, Κατερίνα Ροβύθη, Χρήστος Ευθυμίου, Averel, Zoozoocrochet, Χλόη Ακριθάκη, Χαρά Σκλήκα, Nicky Economou, Αθηνά Χατζή. Στην έκθεση θα ενταχθούν και αντικείμενα, φωτογραφικό/εικαστικό και άλλο υλικό από το Κολλεγιακό «Αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821».
Ο πρωταρχικός στόχος της Flag of Greece είναι η ανάδειξη της Ελληνικής Σημαίας ως συμβόλου της ελληνικής ταυτότητας και διαχωρίζεται από οποιονδήποτε εθνικιστικό συσχετισμό που προάγει φυλετικές διακρίσεις, κυριαρχικά μοντέλα ή αποκλεισμούς μελών της κοινωνίας. Flag of Greece: One Symbol - 200 Objects «‘Ενα Σύµβολο - 200 Αντικείµενα» Το Κολλέγιο Αθηνών, στο πλαίσιο του δικού του «Αφιερώματος στα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821», φιλοξενεί με χαρά την έκθεση «Flag of Greece: One Symbol - 200 Objects» συμμετέχοντας με μικρό δείγμα εκθεμάτων από τον δικό του εορτασμό. Τιμά έτσι τους αγωνιστές του 1821, που θυσιάστηκαν για να μας παραδώσουν μια ελεύθερη πατρίδα, και τους ιδρυτές του, που «Ονειρεύουνταν σχολείο που να βγάζη στην κοινωνία μας άνδρες με πατριωτισμό αλλά και με ανθρωπισμό, τίμιους χαρακτήρες, παλληκάρια σωματικώς και πνευματικώς καταρτισμένα για τον αγώνα του βίου….» (Στέφανος Δέλτα, 1932).
Το ρητό του διάσημου Γάλλου συγγραφέα Romain Gary, αναδεικνύει το πατριωτικό αίσθημα, με την πεποίθηση ότι και οι νεότερες γενιές όλων των Ελλήνων θα αγκαλιάζουν την Ελληνική Σημαία ως σύμβολο ενότητας, δημοκρατίας και ελευθερίας, σε μία Ελλάδα κοινωνικής και φυλετικής ισότητας: «Πατριωτισμός είναι η αγάπη για τους δικούς μας. Εθνικισμός είναι το μίσος για τους άλλους» (Romain Gary, 1914-1980). Ο εικαστικός πλούτος μιας ιδιωτικής συλλογής και ο ιστορικός ενός από τα παλαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας συναντιούνται κάτω από τη συγκυρία της επετείου 1821-2021 και ενώνονται με μία πολιτιστική δράση για τους απανταχού Έλληνες, που εντάσσεται απόλυτα στον απώτερο στόχο της αγάπης για την πατρίδα και της δια βίου μάθησης. ∆ιάρκεια Έκθεσης: 21 Δεκεμβρίου 2021 έως 30 Μαρτίου 2022 ∆ιεύθυνση: Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών | Στεφάνου Δέλτα 15, Π. Ψυχικό
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα σπουδαία έργα μίας σπάνιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας
Οι ημερομηνίες, οι χώροι και οι σταθμοί της μεγάλης εικαστικής γιορτής στην «πόλη που αλλάζει»
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την έκθεση «The end- Μια σπουδή στο άπειρο», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου
Μια έκθεση ζωγραφικής με τον άνθρωπο στον πυρήνα της, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη αποκαλύπτει το πιο επίμονο σύμβολο στο έργο του πατέρα της
Δέκα ξένες ζωγράφοι που ζουν και δημιουργούν στο νησί συναντιούνται στη Lumiere Gallery σε μια έκθεση αφιερωμένη στη δύναμη του χρώματος και της ταυτότητας.
Ο επιμελητής μιλά για τον εικαστικό και την έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Από το μεγάλο αφιέρωμα στην Έξοδο του Μεσολογγίου μέχρι τις πέτρινες κατασκευές του Τάκη Καβαλλιεράτου
«Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας συνάντησα «το Κυκλαδικό» και, για πρώτη φορά, έκλαψα δημόσια. Σε όσους με ρώτησαν γιατί κλαίω, απάντησα: βρήκα τον δρόμο για το σπίτι»
Η στρατοσφαιρική πορεία του και η αντιπαλότητα με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι
Μεταξύ των γνωστών έργων της ήταν εκθέσεις που διερευνούσαν την «Ostalgie»
Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης που ανανέωσε την ελληνική κεραμική επανέρχεται στο προσκήνιο 40 χρόνια μετά τον θάνατό του
Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου ξεκινά ένα μεγάλο πρότζεκτ με τον τίτλο «C'est ma place», που θα διαρκέσει έναν χρόνο και θα φιλοξενήσει γύρω στους 20 καλλιτέχνες
45 χρόνια Νέα Υόρκη, μια νέα αρχή στην Αθήνα
Μέσω του 13ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ζωγραφικής καλεί παιδιά και εφήβους 4–18 ετών να φανταστούν το μουσείο του αύριο
Από το «Revisited encounters» του Νίκου Χρυσικάκη μέχρι την «... αγωνία της ύπαρξης» του Θοδωρή Ρουσόπουλου
Επιμέλεια έκθεσης Άννα Καφέτση
«Θαυμάζω κάθε άνθρωπο που ασχολείται με την τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή και με οποιοδήποτε αποτέλεσμα μπορεί να έχει»
Παρουσιάζει μια πιο σύνθετη εικόνα της ιστορίας τους
Το Πάικο ως μαγικό βουνό στην αναδρομική έκθεση του εικαστικού στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.