Εικαστικα

O Νίκος Λαγός στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Νεκροκεφαλές και καρδιές πρωταγωνιστούν στη νέα σειρά έργων του γνωστού ζωγράφου

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 807
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Λαγός, το έργο "Love" από την έκθεση "Skulls and hearts" στη γκαλερί Ζουμπουλάκη
Νίκος Λαγός, το έργο "Love" από την έκθεση "Skulls and hearts" στη γκαλερί Ζουμπουλάκη

Νίκος Λαγός: Η έκθεση του «Skulls and Hearts» τον Δεκέμβριο στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη στο Κολωνάκι

Ασφυκτικά κατοικημένες με σύμβολα και λέξεις, οι συνθέσεις του Νίκου Λαγού διακρίνονται από μια αναγνωρίσιμη γραφή που μένει στη μνήμη φλερτάροντας με την αισθητική των κόμικς, το γκραφίτι αλλά και τη σχεδιαστική σχηματοποίηση της παιδικής ζωγραφικής. Είτε, όμως, ποντάρουν στην εξπρεσιονιστική ένταση του χρώματος είτε στην υποβλητική χρήση του μαύρου, οι καμβάδες του φιλοδωρούν το βλέμμα με πυκνή και πολυσήμαντη πληροφορία και μέσα από απροσδόκητες συναντήσεις και συμβιώσεις χτίζουν ένα ανησυχαστικό σύμπαν, που δεν του λείπει ο σαρκασμός και το χιούμορ.

Νίκος Λαγός, το έργο "Μπλε σχοινί, η ιστορία της ζωής μου" (2019) στην έκθεση "Skulls and hearts" στην γκαλερί Ζουμπουλάκη
Νίκος Λαγός, το έργο "Μπλε σχοινί, η ιστορία της ζωής μου" (2019) στην έκθεση "Skulls and hearts" στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Τρία χρόνια μετά την τελευταία του ατομική έκθεση στην Αθήνα, τον προσεχή Δεκέμβριο ο γνωστός ζωγράφος επιστρέφει στην γκαλερί Ζουμπουλάκη με τη νέα σειρά «Skulls and Hearts». Όπως προδιαθέτει και ο τίτλος, οι νεκροκεφαλές και οι καρδιές πρωταγωνιστούν στο λεξιλόγιό της. Αυτή τη φορά, τα γεμάτα χρώματα και εικόνες έργα του συνυπάρχουν με πιο λιτής γραφής δημιουργίες. Σε αυτές μοιάζει να αποκωδικοποιούνται λεπτομέρειες που χάνονται στην πυκνότητα των υπόλοιπων έργων, σαν ο καλλιτέχνης να προσπαθεί να απομονώσει και να κατευθύνει τη ματιά μας σε λεπτομέρειες και νοήματα που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Και στα πιο σύνθετα έργα, ωστόσο, όπου το χρώμα κυριαρχεί, οι πολύ μικρές λεπτομέρειες μεγεθύνονται και επιδιώκουν να κυριαρχήσουν.

Νίκος Λαγός, το έργο "Burn in hell" (2019) από την έκθεση "Skulls and hearts" στην γκαλερί Ζουμπουλάκη
Νίκος Λαγός, το έργο "Burn in hell" (2019) από την έκθεση "Skulls and hearts" στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

«Οι συνδυασμοί μορφών, λέξεων και συμβόλων, το παιχνίδι των συνειρμών και των αντιμεταθέσεων, η προβολή φαντασιώσεων, εμμονών και ενδόμυχων φόβων ενεργοποιούν μια διαφορετική συνθήκη» σημειώνει χαρακτηριστικά για τη νέα ενότητα των έργων του Λαγού ο ιστορικός της τέχνης Γιάννης Μπόλης και συνεχίζει: «Οι φαινομενικά, κάποιες φορές, προσπελάσιμες εικόνες του, υπονομεύονται και αναιρούνται, τείνοντας σε μια αποξενωμένη, διφορούμενη και ανοίκεια κατάσταση. Σε ευθεία αντιστοιχία με συναισθηματικές λειτουργίες, μνημονικές ανακλήσεις και βιωματικές καταστάσεις παρουσιάζει έναν “ενδιάμεσο” κόσμο στο μεταίχμιο φαντασίας και ονείρου, εφιάλτη και απειλής, παρουσίας και απουσίας.

Έργο του Νίκου Λαγού από την έκθεση "Skulls and hearts" στην γκαλερί Ζουμπουλάκη
Έργο του Νίκου Λαγού από την έκθεση "Skulls and hearts" στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Προτάσσει μια προσωπική μυθολογία σπάνιας ευαισθησίας και πληρότητας με τις έννοιες της ζωής και του θανάτου, της ερωτικής έλξης και της σεξουαλικής επιθυμίας, της τρυφερότητας και της ρευστότητας των έμφυλων σχέσεων, της απώθησης και της μοναξιάς, της καταπίεσης και της απελευθέρωσης, της απώλειας και του τραύματος, της απόρριψης, του ευνουχισμού και της καταβύθισης σε σκοτεινές και αχαρτογράφητες περιοχές του υποσυνείδητου, του διχασμού της προσωπικότητας, της δυσλειτουργίας και της δυσαρμονίας να διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο».

Η ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης. 

Νίκος Λαγός, "Αυτοπορτρέτο ως σκελετός και λουλούδι", από την έκθεση "Skulls and hearts" στην γκαλερί Ζουμπουλάκη
Νίκος Λαγός, "Αυτοπορτρέτο ως σκελετός και λουλούδι", από την έκθεση "Skulls and hearts" στην γκαλερί Ζουμπουλάκη


INFO:
Νίκος Λαγός, Skulls
and hearts
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, πλ. Κολωνακίου 20
Διάρκεια έκθεσης: 2-31 Δεκεμβρίου 2021
Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ. & Παρ. 11:00-20:00, Τετ. & Σάβ. 11:00-15:00

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ο μαρμάρινος κατάλογος. Επιμελητική αυτομυθοπλασία» του Χριστόφορου Μαρίνου
Μαρμάρινος Κατάλογος: Ο Χριστόφορος Μαρίνος παρουσιάζει 155 έργα από την προσωπική του συλλογή

Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής δεν αφηγείται ιστορίες άλλων, αλλά επιμελείται το ίδιο του το βλέμμα: τις εμμονές, τις επιστροφές και τις αγάπες που το διαμόρφωσαν.

Συλλογική Συνείδηση | Μιχαέλα-Μαρία Καραθάνου-Νικολαΐδη | Λάδι σε καμβά
Τέχνη για το εδώ και τώρα 2: Το δεύτερο μέρος της πολυπολιτισμικής έκθεσης έρχεται στο Art Showroom Nyfadopoulos

46 καλλιτέχνες από 10 διαφορετικές χώρες της υφηλίου, θα φωτίσουν τα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου, μετατρέποντάς τα σε μια εμπειρία συλλογικού στοχασμού, ενσυναίσθησης και θεραπείας

Κοσμάς Νικολάου, Κωνσταντίνος Δουμπενίδης, Βέρα Χοτζόγλου, Σοφία Κουλουκούρη, Μαργαρίτα Αθανασίου,  Βαλίνια Σβορώνου,
6 καλλιτέχνες που έκαναν residency στο εξωτερικό μέσω του ΕΜΣΤ μοιράζονται την εμπειρία τους

H Μαργαρίτα Αθανασίου, η Βαλίνια Σβορώνου, η Σοφία Κουλουκούρη, ο Κοσμάς Νικολάου, η Βέρα Χοτζόγλου και ο Κωνσταντίνος Δουμπενίδης μιλούν στην ATHENS VOICE

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY