Εικαστικα

Η Ελευθερία Τσέλιου αποχαιρετά τον Απόστολο Καραστεργίου

Ερευνητής του κόσμου και της τέχνης, ο 48χρονος Απόστολος Καραστεργίου έφυγε ξαφνικά από τη ζωή μέσα στον Αύγουστο. Ένας αποχαιρετισμός από τη γκαλερίστα Ελευθερία Τσέλιου που παρουσιάζει για λίγες μέρες ακόμα την τελευταία του ατομική έκθεση

32014-72458.jpg
A.V. Guest
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απόστολος Καραστεργίου, In Marianne North's garden
Απόστολος Καραστεργίου, In Marianne North's garden

Η γκαλερίστα Ελευθερία Τσέλιου για τον Απόστολο Καραστεργίου (1973-2021), ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή τον Αύγουστο. Έργα του παρουσιάζονται στην γκαλερί

Με τον Απόστολο γνωριστήκαμε σχεδόν ένα χρόνο μετά το ξεκίνημα της γκαλερί. Τον Οκτώβριο του 2015 ξεκίνησε η πρώτη έκθεση του σε εμάς και μαζί και μια πολύ στενή συνεργασία και μια φιλία που σήμαινε πολλά για όλους μας. Οξυδερκής, με καθαρή ματιά, εξαιρετική γοητεία και χιούμορ, γενναιόδωρος, ένας ερευνητής του κόσμου, πάντοτε ανοιχτός σε νέες ιδέες, τις οποίες όμως ήξερε πάντοτε να αξιολογεί ώστε να κρατάει μόνο όσα τον ενδιέφεραν. Ο Απόστολος ήξερε πολύ καλά το τι τον ενδιαφέρει και το γιατί τον ενδιαφέρει. 

Απόστολος Καραστεργίου
Απόστολος Καραστεργίου

Η μεγάλη τεχνική του δεινότητα, που παραπάνω δεν έχει, για τον Απόστολο αποτελούσε πάντοτε το μέσο για να πραγματοποιήσει αυτά που είχε στο μυαλό του, τις ιδέες του. Κοιτούσε πάντοτε στη φύση, στην ιστορία της καταγραφής της, κυρίως στα σχέδια, τις ακουαρέλες και στα χαρακτικά που έγιναν τον 18ο και τον 19ο αιώνα, την προσπάθεια δηλαδή των ανθρώπων για ταξινόμηση και κατανόηση της, ενώ παρέμενε σταθερά εξαιρετικά ενημερωμένος για την συγγενική με εκείνον εικαστική δραστηριότητα της εποχής του. Την τεράστια ικανότητά του στην αποτύπωση της λεπτομέρειας την χρησιμοποιούσε μόνο όταν την έκρινε αναγκαία. Έτσι οι εκθέσεις του κατέληγαν κάθε φορά να πραγματεύονται καίριες ιδέες, κάθε φορά όμως με διαφορετικό τρόπο. Το έργο του, ενώ μοιάζει να είναι αποστασιοποιημένο και ερευνητικό, συχνά είναι ιδιαίτερα και βαθιά προσωπικό. 

Με κριτική μάτια, ο Απόστολος στο έργο του αναγνωρίζει τις παθογένειες του πολιτισμού μας και τη καταγραφή τους στην οικολογική κρίση που βιώνουμε. Τα θέματα αυτά που καθορίζουν το έργο του για πάνω από δυο δεκαετίες αναλύονται πολύ εύστοχα στα κείμενα των αγαπημένων συνεργατών του Els Hanappe και Ελπίδας Καραμπά, άλλωστε στη γκαλερί της Els έκανε και τη πρώτη του έκθεση. 

Έργο του Απόστολου Καραστεργίου στην Eleftheria Tseliou Gallery
Έργο του Απόστολου Καραστεργίου στην Eleftheria Tseliou Gallery

Ο θαυμασμός που έχουμε για τη δουλειά του Απόστολου Καραστεργίου μας υποχρεώνει να πάρουμε πρωτοβουλίες τέτοιες ώστε το έργο του να μείνει ζωντανό διαχρονικά. Υπάρχουν ήδη πολλές ιδέες. Για αρχή, το βίντεο που ξεκινήσαμε μαζί κατά τη διάρκεια της τωρινής έκθεσής του, θα εμπλουτιστεί με υλικό έτσι ώστε να αποτελέσει ένα πορτραίτο του. 

Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας. Πριν λίγες μέρες έλαβα από την αγαπημένη του Μαρία την εικόνα της στρελίτσιας, του φυτού που τόσο αγαπούσε και πάντοτε ζωγράφιζε, να έχει ανθίσει στον κήπο τους. Την εικόνα αυτή τη κρατάω μαζί μου και μου δίνει κουράγιο για όσα έχουμε να κάνουμε. 


INFO:

Απόστολος Καραστεργίου, Σχετικά με την κατάσταση των ειδών,

Eleftheria Tseliou Gallery

Μέχρι 30/9

Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 12:00-20:00, Σάβ. 12:00-15:00 & κατόπιν ραντεβού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ