Εικαστικα

Γιάννης Καλλιγάς, Γκαλερί Σκουφά

«Η επόμενη μέρα θα είναι κάτι σαν ρέιβ πάρτι!»

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 780
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιάννης Καλλιγάς - Γκαλερί Σκουφά
© Μαρία Μαρκέζη

O Γιάννης Καλλιγάς από την Γκαλερί Σκουφά μιλάει για τις συνέπειες της πανδημίας και του λοκντάουν στο χώρο της τέχνης και οραματίζεται την επόμενη μέρα.

Το πρώτο πράγμα που κάναμε όταν μπήκαμε στο πρώτο λοκντάουν ήταν να αναβαθμίσουμε την ψηφιακή μας ύπαρξη. Έως τότε το e-shop μας λειτουργούσε, ας πούμε, σαν πωλητήριο μικρών έργων ή γκάτζετ. Μόλις ανεβάσαμε την παρουσία μας με ακόμα περισσότερα έργα, παρατήρησα πως το κοινό, κλεισμένο μέσα στο σπίτι του, εθίστηκε στο να ταξιδεύει έστω και έτσι. Ο κόσμος έμπαινε στον κόμβο μας με όρεξη και κέφι, σε σημείο που να πιστεύω πως την επόμενη μέρα της «απελευθέρωσης» θα ζήσει πιο έντονα και με σωματική παρουσία αυτό που τόσο καιρό του λείπει και το υποκαθιστά με ψηφιακή θέαση. Αλήθεια, πιστεύω πως η επόμενη μέρα θα είναι κάτι σαν ρέιβ πάρτι! Καταφέραμε να μείνουμε ενεργοί από την πρώτη στιγμή της πανδημίας παρά την ψυχρολουσία και τις εμπορικές επιπτώσεις της. Μιλούσα σχεδόν καθημερινά με τους καλλιτέχνες μας. Μιλούσαμε όχι μόνο σαν φίλοι αλλά σαν οικογένεια πλέον που δοκιμάζεται· ένας πυρήνας αλληλοβοήθειας. Αποτέλεσμα, η σχέση μας να γίνει πιο βαθιά και ουσιαστική. Άλλοι επηρεάστηκαν αρνητικά, άλλους τους κακοφάνηκε ο επιβαλλόμενος εγκλεισμός, αν και ήταν εξοικειωμένοι να δουλεύουν απομονωμένοι στην προηγούμενη «ελεύθερη» ζωή τους. Καταφέραμε όμως όλοι μαζί σε αυτή την παύση διαρκείας και να δουλέψουμε, έστω και υπό άλλους όρους, και να αποκρυσταλλώσουμε τα θέλω μας.

5r2a7688.jpg

Πιστεύω πως θα βγουν ποιοτικά πράγματα και δουλειές μέσα από αυτό τον προβληματισμό: τι θέλω, τι κάνω, πώς και τι μπορώ να βελτιώσω για να βελτιωθώ. Τώρα ως προς τα δημιουργικά πράγματα που καταφέραμε, το κάναμε μέσω ομαδικών και θεματικών εκθέσεων που γκρουπάραμε και δείξαμε. Τον Δεκέμβριο, για παράδειγμα, έστησα μια βιτρίνα στον δρόμο με 15 έργα ελεύθερου θέματος με τίτλο «Αθήνα και πάλι Αθήνα». Έστω και έτσι, ήταν, είναι και θα είναι η πόλη μας, γοητευτική, ακόμα και άδεια ή υπό περιορισμό. Αυτή η έκθεση πήγε ανέλπιστα καλά. Οι εικόνες-έργα ήταν εσωτερικά δωμάτια εγκλεισμών ή περιοχές και γειτονιές, θέες από το παράθυρο των καλλιτεχνών ή πρότερες ευτυχισμένες στιγμές μιας πόλης γεμάτης με κόσμο. Από τον Ιανουάριο ως και τον Μάρτιο κάναμε άλλες τρεις ομαδικές με τοπία, φύση, ακόμα και Αποκριά. Δουλεύαμε ασταμάτητα γιατί αυτή είναι η δουλειά μας, αλλά και γιατί αυτό ήταν και παραμένει το αντίδοτο για να μην μας πάρει από κάτω. Επίσης είμαστε και παραμένουμε αισιόδοξοι. Αναβαθμίζοντας την ψηφιακή μας γκαλερί με PDF έργων και βίντεο, μείναμε ενεργοί και… ερωτικοί(!) για να θυμηθώ και άλλη μια ομαδική μας έκθεση τον περσινό Μάιο με τίτλο «Erotica». Stay tuned!


Γκαλερί Σκουφά, Σκουφά 4, Κολωνάκι, www.skoufagallery.grwww.skoufagallery.gr/gr/e-shop, @skoufa_gallery

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ