- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Κογκρέσο: Ψήφισμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Kατατέθηκε από δύο βουλευτές που είναι συμπρόεδροι στο Ελληνικό Συμβούλιο (Hellenic Caucus) του Κογκρέσου
Δυο μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων κατέθεσαν ψήφισμα στο Κογκρέσο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Ψήφισμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα κατέθεσαν, με αφορμή την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, η ομοσπονδιακή βουλευτής των Δημοκρατικών, Κάρολιν Μαλόνι (Carolyn B. Maloney) από την 12η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης και ο ομογενής βουλευτής των Ρεπουμπλικανών, Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), από την 12η Περιφέρεια της Φλόριδα.
Πρόκειται για μια καθιερωμένη πρωτοβουλία των δυο έμπειρων βουλευτών, οι οποίοι υπηρετούν ως συμπρόεδροι στο Ελληνικό Συμβούλιο (Hellenic Caucus) της Ομοσπονδιακής Βουλής, προωθώντας σταθερά εδώ και χρόνια στο Κογκρέσο τα ελληνικά θέματα.
«Ενόσω γιορτάζουμε την 200ή επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει τη μάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα -ορισμένα από τα σπουδαιότερα παραδείγματα καλλιτεχνικής έκφρασης και ομορφιάς της χώρας- προκειμένου να επιστρέψουν σπίτι τους», ανέφερε η κ. Μαλόνι, κάνοντας λόγο για «ζωτικά κομμάτια της Ελληνικής Ιστορίας».
«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ζωτικά κομμάτια της Ιστορίας της Ελλάδας και οι Ελληνες - όπως και οι άνθρωποι που την επισκέπτονται από ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να δουν το μεγαλείο της Ακρόπολης - θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα Μάρμαρα στο πραγματικό σπίτι τους. Αυτό το διακομματικό ψήφισμα καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει, επιτέλους, αυτούς τους θησαυρούς», τόνισε η κ. Μαλόνι, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης.
«Η Τέχνη παρέχει ένα παράθυρο στην Ιστορία και η έκφρασή της είναι η ελευθερία. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δημιουργήθηκαν από πολίτες της Αθήνας υπό τις οδηγίες του γνωστού καλλιτέχνη Φειδία, προκειμένου να αναδείξουν την υπερηφάνεια και το μεγαλείο της Αθήνας. Το να μην στεγάζονται και να εκτίθενται αυτές οι δημιουργίες των πολιτών στην πόλη για την οποία προορίζονταν, είναι έλλειψη σεβασμού όχι μόνο για τους ανθρώπους της Αθήνας αλλά επίσης και για τον Πολιτισμό που άνοιξε τον δρόμο στη σύγχρονη δημοκρατία και ελευθερία. Ειλικρινά εύχομαι να δω αυτά τα αυθεντικά έργα και άλλα σημαντικά κειμήλια της Ελληνικής Ιστορίας να επιστρέφουν στον δικαιούχο ιδιοκτήτη τους, προκειμένου να τις απολαύσουν οι μελλοντικές γενιές των υπερήφανων Ελλήνων», υπογράμμισε ο κ. Μπιλιράκης.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο γνωστός εικαστικός μας μίλησε για τη ζωή του, με αφορμή τη νέα ατομική έκθεσή του «Οροπέδια»
Όταν ένα χωριό διακοσίων κατοίκων γίνεται πολιτιστικός προορισμός
Από την Κιάρα Σουγκανίδου στον Απόστολο Χαντζαρά και την Άννα Παπαμαρκάκη- Evans
Μιλήσαμε με την εικαστικό με αφορμή τη νέα της έκθεση στην Γκαλερί Contemporary Athens
Στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε ευρωπαϊκές χώρες, με διαφορετικό περιεχόμενο σε κάθε στάση
Ο δραματικότερος ζωγράφος του αμερικανικού ρεαλισμού, στην πλήρη ακμή του - Η ιστορία του εμβληματικού έργου
Μια εικονογράφος που τα σπάει
Αναδρομή στη ζωή και το έργο του κορυφαίου Γάλλου ζωγράφου
Τι θα δούμε στη Σκουφά, την Genesis, την Crux αλλά και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Προτείνει τη δημιουργία «απολύτως πιστού αντιγράφου»
Μιλήσαμε με τον γνωστό εικαστικό για την αλήθεια της τέχνης, το ήθος του δημιουργού και τη βιωμένη εμπειρία που αφήνει ίχνος στο έργο
Oι δημιουργίες κοσμούν πλέον την επίσημη κατοικία της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
Το αριστούργημα του Γιοχάνες Βερμέερ θα φιλοξενηθεί προσωρινά στο Μουσείο Τέχνης Nakanoshima στην Οσάκα
Το έργο απεικονίζει έναν ηλικιωμένο, φαλακρό άνδρα με πλούσια γενειάδα και έντονο βλέμμα
Τα έργα προσφέρθηκαν από τη Μπαρμπαρά Ντοφέν Ντυτιύ, σύζυγο του εγγονού του
Όταν ο γύρω κόσμος αναφέρεται στους «νέους» αναφέρονται ακόμα σε εμάς;
Ατομικές ή συλλογικές, καλλιτέχνες που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή μή, σε μεγάλα μουσεία και ιδρύματα ή σε μικρότερους χώρους, δείτε τις εκθέσεις που θα θυμόμαστε
Ένας οδηγός για τις εκθέσεις που αξίζει να δεις σε μουσεία, γκαλερί, ιδρύματα και χώρους τέχνης
Τι είδαμε στη μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου καλλιτέχνη στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Ένα σπίτι του αθηναϊκού Μεσοπολέμου μετατρέπεται σε εφαλτήριο πολιτισμού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.