Εικαστικα

Free Hugs: Μία video performance για τη σωματική επαφή που ακυρώθηκε

Η εικαστικός Ευγενία Γραμμένου παρουσιάζει τη video δράση «Free Hugs ΙΙ», μία performance για κάμερα, στις μέρες όπου ακυρώθηκε η ανθρώπινη φυσική επαφή.

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευγενία Γραμμένου. Free Hugs II
Ευγενία Γραμμένου. Free Hugs II

Η video performance «Free Hugs II» της Ευγενίας Γραμμένου σχολιάζει τη νέα πραγματικότητα και τις αγκαλιές και σωματική επαφή που ακυρώθηκαν λόγω του κορωνοϊού.

Η δράση για βίντεο «Free Hugs II» της Ευγενίας Γραμμένου παρουσιάζεται από την Πέμπτη 14 Μαϊου στο «Italy-Greece: Rest Art project» On-Line Video Art festival, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Eye’s Walk Digital Festival από την Ελλάδα (με βάση τη Σύρο) και τη Διεθνή Μπιενάλε Τέχνης του Μπάρι στο Youtube: Bibart Biennale Internazionale d’arte. Επιμελητές του «Italy-Greece: RestArt project» είναι οι Miguel Gomez και Filia Milidaki.

Το «Free Hugs II» είναι μια εκ των προτέρων ματαιωμένη performance για κάμερα, στις μέρες όπου ακυρώθηκε η ανθρώπινη επαφή στη σωματική της διάσταση.

Τo 2013 η δράση «Free Hugs I» οδήγησε σε video το οποίο διαπραγματευόταν την ανθρώπινη επαφή, την αγκαλιά, τη σωματικότητα, την επικοινωνία, ζητήματα καίρια εκείνης της δράσης και του video art που προέκυψε.

Ευγενία Γραμμένου. Free Hugs II
Ευγενία Γραμμένου. Free Hugs II

«Τα μέτρα κάτω από την σκιά του Covid 19 ξεκίνησαν στις 12 Μαρτίου και με βρήκαν στην Θεσσαλονίκη. Εκείνη την ημέρα πατήθηκε το pause στη ζωή μου, μα και στη ζωή τόσων άλλων. Η πόλη έμοιαζε  σαν σκηνικό από δυστοπικό σήριαλ στο Netflix. Όλοι δυσκολευόμασταν να κατανοήσουμε το αδιανόητο, το απρόσμενο, το μακάβριο και γκροτέσκο της κατάστασης» λέει η εικαστικός Ευγενία Γραμμένου.

Μέσα στην κατάσταση που δημιουργήθηκε, εν μέσω μιας αόρατης απειλής, η επαφή, το άγγιγμα, η αγκαλιά, δαιμονοποιήθηκαν και συνολικά ταυτίστηκαν με το μολυσματικό, το μιαρό, τον κίνδυνο.

Έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη για το «Free Hugs II». Μια performance για κάμερα που σχολιάζει τη νέα πραγματικότητα. Μια δράση στις μέρες του Covid 19 για προσφορά αγκαλιάς - Free hugs- είναι εκ των προτέρων ματαιωμένη αλλά και διαποτισμένη με την πικρή ειρωνεία που επιφύλασσε η μοίρα για το ανθρώπινο είδος.

Η ματαίωση της επαφής, η ματαίωση της επικοινωνίας μέσω της επαφής, η ακύρωση της σωματικότητας, η ακύρωση της ύλης, της απτής, ζεστής σάρκινης ύλης. Η αποσωματοποίηση, η ψηφιοποίηση του αγγίγματος, η ψηφιοποίηση της αφής, η αποσωματοποίηση της ίδιας της ύπαρξης. Σχήματα οξύμωρα αλλά δραματικά επίκαιρα.

Ο αποκλεισμός, η απόσταση, η αποστασιοποίηση, η αποξένωση αποκτούν την ανάγκη μιας νέας διαπραγμάτευσης. Που βρισκόμαστε μέσα σε αυτό;                    
Πόσο μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε την ύπαρξη, την οντότητα, τη σχέση μας με τον «άλλο»;

Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί σε εξωτερικούς χώρους στην Αθήνα και τη Σύρο, καθώς και τον Σεπτέμβριο στην Chiesa Santa Teresa dei Maschi στο Μπάρι.

Η Ευγενία Γραμμένου αποφοίτησε από το Εικαστικό Τμήμα της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ (2003). Μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων ΕΑΠ με έμφαση στον κοινωνικό ρόλο του μουσείου (2017). Υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. (2019).

Έχει παρουσιάσει την εικαστική της δουλειά σε τρεις ατομικές και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Την απασχολούν ζητήματα ανθρώπινης κατάστασης και εσωτερικών αντιφάσεων, θέματα απεικόνισης, χρόνου και μνήμης, που τα ερευνά με ζωγραφική αλλά και άλλα εκφραστικά μέσα όπως performance, video και εγκαταστάσεις.

INFO
Όλες οι προβολές Video Art ξεκινούν κάθε μέρα μεταξύ 6-8 p.m Italy και 7 μ.μ. - 9 μ.μ. ώρα Ελλάδος, θα παραμένουν ανοιχτές και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 20 Ιουλίου.

Μείνετε συντονισμένοι στο κανάλι της Μπιενάλε στο Youtube: Bibart Biennale Internazionale d’arte

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ