Εικαστικα

Μία έκθεση ζωγραφικής με θαλασσινό αέρα έρχεται στη Σύρο

«Η καταιγίδα και θαλασσοταραχή του Αιγαίου. Η Μουσική του Αιγαίου!»

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mariaktistopoyloythalassaarhegoni050h060m.jpg
Θάλασσα Αρχέγονη

Η έκθεση ζωγραφικής «Θαλάσσιοι Τόποι» της Μαρίας Κτιστοπούλου έρχεται τον Αύγουστο στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη» στην Ερμούπολη της Σύρου

Κάθε φορά που καθόμαστε και παρατηρούμε την θάλασσα από τη μία φαντάζει ίδια και από την άλλη φαίνεται να μας επιφυλάσσει μία νέα «έκπληξη», έναν νέο κυματισμό, μία διαφορετική σύγκρουσή της με τα βράχια, που μας μαρτυρά τις πολλές ξέχωρες όψεις της. Αυτές ακριβώς τις διαφορετικές και μοναδικές πλευρές της συναντάμε και στους «Θαλάσσιους Τόπους» της Μαρίας Κτιστοπούλου, την έκθεση ζωγραφικής που θα βρεθεί στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη» στην Ερμούπολη της Σύρου.

thalassaatithasi25h30th36.jpg
Θάλασσα Ατίθαση


Η εικαστικός έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της πορείας της στο να παρατηρεί τη θάλασσα και να ανακαλύπτει τις απρόσμενες εκφάνσεις της, έτσι ώστε να τις αποδώσει με τον δικό της καλλιτεχνικό τρόπο. Να αποδώσει, μάλιστα συγκεκριμένα, «την καταιγίδα και θαλασσοταραχή του Αιγαίου, τη μουσική του Αιγαίου», όπως η ίδια αναφέρει, ενώ παράλληλα προσθέτει για τη σχέση τέχνης και θάλασσας: «Μέσω της Τέχνης, λογοτεχνίας, ποίησης, μουσικής και ζωγραφικής εκφράζεται η επιθυμία των ανθρώπων που συνδέονται με την θάλασσα, να εξευμενίσουν το υγρό στοιχείο, να υποτάξουν την καταιγίδα, την τρικυμία, ώστε να μην αποτελέσει πηγή δυστυχίας και ανατροπής»

Γιατί, όμως, επιλέγει η ίδια τη θάλασσα και, μάλιστα, στην πιο άγρια όψη της; «Ο καθοριστικός ρόλος της θάλασσας στη ζωή, η ταύτιση της γέννας  και της μοίρας μας με το θαλασσινό στοιχείο, με προκαλεί σε διάλογο μέσω του θαυμασμού που τρέφω γι’ αυτήν. Μου γεννήθηκε η επιθυμία να αναφερθώ στην απειλητική της πλευρά, και στο ελκυστικά επικίνδυνο και σαγηνευτικό κάλεσμά της. Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω την αδιαμφισβήτητη υπεροχή της, την παντοδυναμία του φυσικού στοιχείου, στην πάλη των θαλασσινών, στα φουρτουνιασμένα πέλαγα και την καθυπόταξή τους στην ανυπακοή του υγρού στοιχείου» αναφέρει.

thalassaafrismeni50h100812.jpg
Θάλασσα Αφρισμένη


Την ίδια στιγμή, την έκθεση που θα βρίσκεται στη Σύρο από τις 7 μέχρι και τις 31 Αυγούστου, σχολιάζει και η εικαστικός Ουρανία Αναστασιάδου: «Οι θαλάσσιοι τόποι της Κτιστοπούλου είναι οι μετατοπίσεις στην ανθρώπινη ζωή. Τα υδάτινα στοιχεία, τα στοιχειά της αγωνίας και το αποκούμπι της αγάπης. Γιατί η Κτιστοπούλου αγαπάει βαθιά τη ζωγραφική, πλημμυρίζεται από αυτήν και γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τους –ισμούς, αστράφτει και μεταμορφώνεται, εμβαπτίζεται στο χρώμα της μαστοριάς. Στο βυθό της ύπαρξης της, εκεί που κατοικούν τα μυστικά της και η αλήθεια της παιδικής της ζωής, κατοικεί η καλοσύνη της θάλασσας, η αγκαλιά. Το βαθύ τραγούδι της θάλασσας είναι η φωνή της μάνας της. Κατεβαίνει προς τα κύματα, τα πινέλα της βουτούν στον αφρό των κυμάτων,  η θάλασσα την ενσωματώνει. Και αναδύεται και ενώνεται με τον Τόπον τον εσώτερο του θεατή, αρθρώνοντας εις γλώσσαν εικαστική την ουσία των όντων. Το νερό ως διαδικασία μύησης σηματοδοτεί το συμβολικό θάνατο και την αναγέννηση· το Τραύμα θεραπεύεται, το χρώμα ξεπλένει, λειτουργεί ως υπέρβαση μέσω της αείρροης μεταμόρφωσης του γαλανού σε φως. Ο ουρανός ενώνεται με την ομηρική αλς μαρμαρέη, το συνειδητό με το ασυνείδητο, η οδύνη αντισταθμίζεται από την ύλη της ποιητικής διαδικασίας, της πρωτεϊκής Τέχνης ως παρηγόριας».

thalassagalazontymeni20h60th24.jpg
Θάλασσα Γαλαζοντυμένη


Ποια είναι η Μαρία Κτιστοπούλου;

Η Μαρία Κτιστοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας με καθηγητές τους Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη, Μαρτίνο Γαβαθά και Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Τιμήθηκε με τρεις κρατικές υποτροφίες από το Ι.Κ.Υ.. Αποφοίτησε με άριστα το 1990. Το 1991 παρουσίασε την πτυχιακή της μελέτη Δίπτυχο-Πολύπτυχο στην Τέχνη. Σπούδασε, επίσης, Γραφικές Τέχνες στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο (Α.Τ.Ι.).

Έργα της περιλαμβάνονται στις εξής συλλογές: Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα - Πινακοθήκη Κουβουτσάκη, Κηφισιά - Μουσείο Βορρέ, Παιανία - Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου - Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου - Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Φλώρινας - Μουσείο Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη (Teriade), Βαρειά Μυτιλήνης - Δημοτική Πινακοθήκη Ερμούπολης Σύρου - Πινακοθήκη Κομοτηνής - Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο -  Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου, Μεσολόγγι - Συλλογή Βλάσση Φρυσίρα, Συλλογή Aντώνη και Άζιας Xατζηϊωάννου,  και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πραγματοποίησε 21 ατομικές εκθέσεις. Έλαβε μέρος σε περισσότερες από 250 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετείχε στην έκθεση Art en Capital, Salon des Indépendants στο Grand Palais, Παρίσι. Τον Ιούλιο του 2011 πραγματοποίησε αναδρομική έκθεση στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στη Σύρο, και το 2018 ατομική έκθεση στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου. Συμμετείχε στην Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair 2017 και στις Art Athina 2017 και 2018. Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε Διεθνείς Μπιενάλε. Το 2007 κυκλοφόρησε βιβλίο - μονογραφία σχετικά με το έργο της από τις εκδόσεις ΑΔΑΜ.

mariaktistopoulou.jpg


Περισσότερες Πληροφορίες:

Δημαρχιακό  Μέγαρο, Πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη, Σύρος

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11:00-13:00 και 18:30-22:30 (Δευτέρα και Τρίτη πρωί: Κλειστά)

www.ktistopoulou.gr 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ