Εικαστικα

Η έκθεση της Μαρίας Ζερβός εμπνευσμένη από την ανάβασή της στον Όλυμπο

Η «Όλυμπος» συνδυάζει διαφορετικά μεταξύ τους στοιχεία μέσα από σχέδια και βίντεο

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mariazervos_cov.jpg
Μαρία Ζερβός, Ουρανός και Γη, Μικτή τεχνική σε χαρτί, 2019

Σχεδόν στα 3.000 μέτρα, στην κορυφή του Ολύμπου, ανέβηκε η Μαρία Ζερβός και η εμπειρία της αυτή δεν μπόρεσε παρά να αποτελέσει για εκείνη πηγή έμπνευσης. Έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε η νέα της έκθεση «Όλυμπος», που χαρακτηρίζεται από μία έντονη ποικιλομορφία.

Συγκεκριμένα, η έκθεση, η οποία θα βρίσκεται στην γκαλερί του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα μέχρι και τις 20 Απριλίου, αποτελείται από μία σειρά εικαστικών έργων, αλλά και από μία βίντεο-εγκατάσταση, που κλέβει την παράσταση. Τα πρώτα, στα οποία συναντάμε το στοιχείο της αιώρησης μέσα από τα σχέδια των ακροβατών, έχουν φτιαχτεί διαφορετικά μεταξύ τους και σύμφωνα με μία τέτοια καλλιτεχνική γλώσσα, έτσι ώστε να προβάλλονται μέσα από αυτά η ενασχόληση της ίδιας της εικαστικού τόσο με την φύση, όσο και με τον πολιτισμό, αλλά και ένα αισθητικό λεξιλόγιο τόσο προσωπικό, όσο και πολιτικό.

mariazervos_1.jpg
Μαρία Ζερβός, Όλυμπος, Άποψη εγκατάστασης


Από την άλλη, η βίντεο-εγκατάσταση, ξεκάθαρα επηρεασμένη από την ανάβασή της στον Όλυμπο, έρχεται να συνδυάσει μία ακόμα μεγαλύτερη πληθώρα στοιχείων. Με το όνομα «Sky & Earth (Olympus)», το έργο αποτελεί ουσιαστικά έναν καθρέφτη-μείξη της ποίησης και της εικόνας, του φυσικού κόσμου και του κόσμου που έχει κατασκευαστεί από τον άνθρωπο, ενώ για την δημιουργία του η Μαρία Ζερβός έχει ενώσει στοιχεία της κινούμενης εικόνας και του performance με στοιχεία της λυρικής ποίησης και του αρχαίου μύθου, έτσι ώστε να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα τόσο παιχνιδιάρικο, όσο και δομικό.

mariazervos_2.jpg
Μαρία Ζερβός, Όλυμπος, Άποψη εγκατάστασης


Τι ακριβώς, όμως, βλέπουμε σε αυτήν την βίντεο-εγκατάσταση; Εδώ, πολύχρωμοι ερμηνευτές έρχονται να συμπληρώσουν τους ακροβάτες των σχεδίων και να υπογραμμίσουν την φαινομενικά παράδοξη ισορροπία, που υπάρχει ανάμεσα στην κίνηση και την στατικότητα. Δώδεκα performers βρίσκονται στην κορυφή του Ολύμπου και μας στρέφουν την προσοχή σε ζητήματα συλλογικότητας, ισότητας και φύλου, σχηματίζοντας με τα σώματά τους εικονικές δομές, όπως γέφυρες και τοίχους, ενώ συνοδεύονται από ένα κείμενο διαφορετικών μορφών. Μεταξύ των τελευταίων είναι και η λυρική ποίηση, η οποία επιτρέπει στην καλλιτέχνιδα να εξερευνήσει ιδέες που πηγάζουν από την αρχαία Ελλάδα.

mariazervos_3.jpg
Μαρία Ζερβός, Όλυμπος, Άποψη εγκατάστασης


Η έκθεση «Όλυμπος» χαρακτηρίζεται από τους στίχους της αρχαίας λυρικής ποιήτριας του Άργους, Τελέσιλλα: «Δεν επιστρέφω στους θεούς / εάν μερίδιο δε λάβω / μισό από τον ουρανό / μισό από τη γη / και μέρος του πελάγους».

Περισσότερες Πληροφορίες:

Αρματωλών και Κλεφτών 48, Αθήνα

210 6439466

http://art-tounta.gr

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη και Πέμπτη 15:00-20:00, Τετάρτη και Παρασκευή 12:00-20:00, Σάββατο 12:00-16:00

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκθεση: Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής
Ραδιόφωνα του μεσοπολέμου και της κατοχής «ξαναζωντανεύουν»  σε μια ξεχωριστή έκθεση

Τι μας είπε ο συλλέκτης και συντηρητής Νίκος Λαμπράκης για την έκθεση που περιλαμβάνει ραδιόφωνα και συσκευές τηλεπικοινωνιών από τα χρόνια του μεσοπολέμου ως τα πιο πρόσφατα χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.