- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέγκυ Ζουμπουλάκη: Από το Μοναστηράκι στον Κεραμεικό
15 χρόνια ATHENS VOICE: Ζητήσαμε από 15 εμβληματικούς κατοίκους της Αθήνας να περιγράψουν μια περιοχή της πόλης, την πιο σημαντική στη ζωή τους
Αν υπήρχε ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να μας μιλήσει καλύτερα για την πολύπαθη πλατεία Κολωνακίου, πίστευα ότι θα ήταν η κυρία Πέγκυ Ζουμπουλάκη, αφού η ομώνυμη γκαλερί της βρίσκεται πάνω σ’ αυτή την πλατεία για πάνω από μισό αιώνα. Και όμως, αυτή η ζωντανή και αεικίνητη γυναίκα επέλεξε να ξεκινήσει από αλλού. Η κουβέντα μας έγινε στο αρτίστικο περιβάλλον της γκαλερί στην οδό Κριεζώτου.
«Έχω περπατήσει και ξέρω την Αθήνα βήμα-βήμα. Μου αρέσει να πηγαίνω σε μέρη ζωντανά, με κίνηση, με μαγαζιά, με ιστορία. Βέβαια, καμιά φορά στεναχωριέμαι που βλέπω να έχει πέσει τόσο το επίπεδο διαβίωσης της πόλης. Έχει γίνει άσχημη τελευταία, αλλά είναι πάντα γοητευτική...»
Υπάρχει ένα σημείο της Αθήνας που να έχετε στην καρδιά σας;
Ναι, είναι η Ερμού που έχω περπατήσει άπειρες φορές. Ειδικά το κομμάτι της από το Μοναστηράκι μέχρι τον σταθμό του Θησείου και κάτω στο αμαξοστάσιο του Κεραμεικού. Σ’ αυτό το κομμάτι υπάρχουν θαυμάσιες βυζαντινές και μετα-βυζαντινές εκκλησίες γύρω-γύρω. Υπάρχουν ακόμα, σε κατάσταση ερειπίου δυστυχώς, πάρα πολλά νεοκλασικά και διατηρητέα κτίρια. Με όλα αυτά τα παλαιοπωλεία δεξιά και αριστερά που βγάζουν τη πραμάτεια τους πάνω στον δρόμο, με τα γραφικά εστιατοριάκια με την υπέροχη θέα που μπορείς να τρως και να βλέπεις την Ακρόπολη και όλη την παλιά Αθήνα, είναι μια θαυμάσια βόλτα και δύσκολα θα συναντήσει κανείς αλλού παρόμοιο σκηνικό.
Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει αυτό το αίσθημα παραίτησης και εγκατάλειψης που βλέπεις, όπου κι αν γυρίσεις το βλέμμα σου. Αντιλαμβάνεσαι ότι η κατάσταση δεν προχωράει σε κάτι πιο ενθαρρυντικό, κλειστά κτίρια ρημάζουν, δρομάκια αργοπεθαίνουν. Και μιλάμε για την Ερμού, το δρόμο που ενώνει το Σύνταγμα με την Αρχαία Αγορά. Το άσχημο είναι ότι το αντιλαμβάνονται και οι τουρίστες, αφού το λεωφορείο του sightseeing περνά από αυτές τις περιοχές. Δεν αναπολώ τα παλιά, αλλά δώσε μου κάτι καινούριο που να με γοητεύει, κάτι που να πω ότι «μάλιστα, τώρα η περιοχή έγινε καλύτερη!»
Για το Κολωνάκι ποια είναι η γνώμη σας;
Ελπίζω ότι μία ημέρα θα γίνει κάτι κι ας μην υπάρχω εγώ. Στο Κολωνάκι είναι η γκαλερί μας. Το θυμάμαι όπως ήταν παλιά. Τώρα η πλατεία είναι μία φρίκη που θέλεις να διασχίσεις με κλειστά μάτια. Τη θυμάμαι με το τεράστιο μαρμάρινο σιντριβάνι που κάθονταν εκεί οι γιαγιάδες και έπαιζαν τα παιδιά. Σήμερα όλα εκεί είναι βρώμικα, αδιάφορα και ξένα. Αλλά το θέμα δεν είναι πώς τη θυμάται κανείς, γιατί αυτό είναι και λίγο εγωιστικό, το θέμα είναι ποιος θα την αλλάξει. Ο κόσμος προχωράει, η Τέχνη προχωράει, εδώ η πόλη οπισθοχωρεί. Έχω τραβήξει πάρα πολλές φωτογραφίες με τα διάφορα προβλήματα της Αθήνας. Έχω μανία όταν βλέπω κάτι που με θυμώνει, ή που με στεναχωρεί, να το τραβάω φωτογραφία. Αν τις κάνω άλμπουμ σίγουρα δεν θα είναι η πόλη που έχω στην καρδιά μου, ή αυτό που ονειρεύομαι να γίνει.
Την αγαπάτε παρόλα αυτά...
Ναι, την αγαπάω, τη λατρεύω. Παρότι έχω εγγόνια πια, ακόμα πηγαίνω στα μικρά μαγαζάκια. Μου αρέσει να βρίσκομαι σε ένα μαγαζί και να βλέπω την πόλη από ψηλά. Και πόσο ωραία είναι να βλέπεις μόνο τις ταράτσες και από πάνω την Ακρόπολη. Την αγαπάω βαθιά, αλλά με πικραίνει και πολύ γιατί δεν τη σέβεται κανείς. Εκεί στην Ερμού πουλάνε τα σπρέι για γκράφιτι, που μπορείς να τα πάρεις με μισό ευρώ και σε ένα λεπτό μέσα μπορείς να καταστρέψεις πράγματα. Μου αρέσει επίσης πάρα πολύ να περπατάω γύρω από την Ομόνοια, και ούτε που φοβάμαι. Δεν με ενοχλούν οι άνθρωποι. Παρόλα αυτά, δεν παύει η Αθήνα να έχει μία δική της αύρα.
Πού σταματάτε συνήθως;
Πάντα βρίσκω κάτι. Υπάρχουν κάποια πολύ απλά πράγματα για να σε γοητεύσουν. Μαγαζιά που πουλάνε δώρα για μικρά παιδιά, πάγκοι με ρούχα, κάποιες φορές αγοράζω και κάποια πραγματάκια. Μου αρέσουν τα μαγαζιά με τα λουλούδια, μαγαζιά που πουλάνε διάφορα ξύλινα. Τίποτα από όλα αυτά δεν βρίσκω ενοχλητικό, ενοχλητική είναι η καταστροφή.
Το Γκάζι πώς σας φαίνεται;
Είναι ένας θαυμάσιος χώρος. Όμως, δεν θα μπορούσε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης να είναι το Γκάζι; Έβαλαν ξαφνικά εκεί έργα τέχνης. Ποιος τα επιλέγει; Το έχω περπατήσει χιλιάδες φορές και θέλω να το δω καλύτερο. Δεν εννοώ να γίνει όπως ήταν παλιά, αλλά να γίνει κάτι που να έχει ενδιαφέρον κρατώντας όλα τα στοιχεία από το παλιό, προσαρμοσμένα με σύγχρονο τρόπο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένας εικαστικός διάπλους ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το μυθικό και το καθημερινό, το εθνικό και το παγκόσμιο
Η ατομική της έκθεση παρουσιάζεται στο Παλαιό Σχολείο του Κάστρου, στη Σίφνο
Από το «It's Greek to me» στην αναγέννηση των ελληνικών γραμμάτων στη Δύση
Ο Απόστολος Τσορφόλιας και ο Βασίλης Χριστοδούλου μιλούν για κοινή εικαστική δράση «Σκαλωσιά» στο χώρο της Νοταρά 44
Σύγχρονη τέχνη σε ένα παραδοσιακό σπίτι στον οικισμό Σαν Μιχάλη
Εικαστική έκθεση εμπνευσμένη από την Οδύσσεια του Christopher Nolan
Μια βόλτα στο κέντρο χρειάζεται και μια μικρότερη ή μεγαλύτερη δόση... τέχνης
Η εικαστικός και επιμελήτρια εκθέσεων μίλησε στην ATHENS VOICE για το κανάλι της στο YouTube
Εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας την Τετάρτη 22 Ιουλίου
Από τις πνευματιστικές συνεδρίες του 1900 μέχρι το TikTok του 2026, η ιστορία της Χίλμα αφ Κλιντ μοιάζει πιο σύγχρονη από ποτέ
Από την Ακρόπολη έως την τεχνητή νοημοσύνη, οι καλλιτέχνες δοκιμάζουν τα όρια της δημιουργίας και της συμμόρφωσης
Μια αναδρομή στην καριέρα του με αφορμή την έκθεση «Abstract Constructions» στη Fondation CAB στη Γαλλική Ριβιέρα, στην οποία παρουσιάζονται έργα του
Ένα μοναδικό γεγονός που συνδέει την ποίηση με την τέχνη και ταξιδεύει σε διάφορα μέρη της χώρας - Θα βρίσκεται στην Αθήνα μέχρι το τέλος Ιουλίου
Ένα προσωπικό έργο μνήμης, μύθου και εσωτερικής μεταμόρφωσης
Για 5η χρονιά πραγματοποιείται στην Κύθνο το φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικούς καλλιτέχνες σε έναν κοινό σκοπό, υπό την επιμέλεια της Οντέτ Κουζού
Από την Παναγία που θήλαζε τον Χριστό μέχρι τη σύγχρονη τέχνη, η ιστορία του αποκαλύπτει πολλά περισσότερα για την κοινωνία παρά για το ίδιο το γυναικείο σώμα
Ο γνωστός κομίστας μιλάει μιλά για τη ζωγραφική, τα κόμικς, τον κινηματογράφο, τη σύγχρονη τέχνη και τις προκλήσεις των νέων καλλιτεχνών.
Μπήκαμε στο ατελιέ του καλλιτέχνη λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσής του «Dreaming was not enough» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Ο μεγάλος γλύπτης μάς ξενάγησε στο πρότζεκτ «Θεόδωρος Παπαγιάννης- Γνώθι σαυτόν», που επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.