Εικαστικα

Μη χάσεις: Έκθεση «Κυκλάδες» του Δημοσθένη Κοκκινίδη

Η νέα του δουλειά με θέμα τις αγαπημένες του Κυκλάδες θα παρουσιαστούν στον Εικαστικό Κύκλο Sianti

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 679
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kokkinidis_1.jpg

Μια ιδιαίτερα σημαντική έκθεση παρουσιάζεται στον Εικαστικός Κύκλος Sianti. Πρόκιται για τη νέα δουλειά ενός από τα σπουδαιότερα ονόματα της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής,του Δημοσθένη Κοκκινίδη. Στην έκθεση παρουσιάζονται τα πιο πρόσφατα έργα του, που ολοκληρώθηκαν μεταξύ 2017 και 2018 και τα οποία έχουν ένα από τα πλέον αγαπημένα θέματα του καλλιτέχνη, τις Κυκλάδες. 
Στα νέα του έργα, πίνακες που είναι όλοι ακρυλικοί σε καμβά, μεγάλων διαστάσεων, ο Δημοσθένης Κοκκινίδης ενσαρκώνει με το χρώμα τη νοσταλγία του και τη μοιράζεται με τον θεατή. Άλλωστε, έχει χαρακτηριστεί ως ο  ζωγράφος του χρώματος.

kokkinidis_2.jpg

«Κυκλάδες! Η νοσταλγία μου, τα τρία τελευταία χρόνια να πατήσω τη γη της Μήλου και του σπιτιού μου εκεί, με στενοχωρεί. Και παρηγοριέμαι σκεπτόμενος να τη δω το καλοκαίρι 2019, αν το επιτρέπει η ηλικία μου. Αυτές οι Κυκλάδες θα παρουσιαστούν στον Εικαστικό Κύκλο Sianti του παλιού φίλου Φάνη Σιαντή με τον οποίο συνεργάστηκα γύρω στα 40 χρόνια» αναφέρει ο ίδιος για την έκθεση.

Η έμπνευση

Η πρώτη φορά που ο Δημοσθένης Κοκκινίδης αντίκρισε τις Κυκλάδες ήταν το 1958. Η νησιώτικη αρχιτεκτονική του έφερνε πάντα στο μυαλό του το σπίτι που μεγάλωσε στην Δραπετσώνα.

Ο ίδιος θυμάται: «Πρωτοείδα τη Σίφνο, το ’58,  το νησί των αγγειοπλαστών. Δεν φανταζόμουν τότε – εραστής και εγώ της αγγειοπλαστικής – πως τα επόμενα πέντε-έξι χρόνια θα βοηθούσα τους ντόπιους με ξένους άξιους τεχνήτες στα πλαίσια του ΕΟΜΕΧ, και ότι επιπλέον με την σύζυγό μου την Πέπη Σβορώνου θα περνούσαμε μέχρι το 1966 τα καλοκαίρια μας στο Βαθύ της Σίφνου με τη θαυμαστή λαϊκή αρχιτεκτονική τους».

Ο Κοκκινίδης μετρά πάνω από εξήντα χρόνια εικαστικής πορείας. Τότε, στα πρώτα του ακόμη βήματα ως ζωγράφος γνώρισε δυο ισχυρές εντυπώσεις: τα κυκλαδίτικα σπίτια και τις προσφυγικές κατοικίες σε Δραπετσώνα, Νίκαια και Κοκκινιά – ως απόγονος προσφύγων  κι εκείνος.

kokkinidis_3.jpg

«Με πέτρα κτισμένα κυρίως τα νησιώτικα σπίτια, με κυβισμένη λάσπη τα προσφυγικά. Κοινά χρώματα: το λουλακί, η ώχρα, το χοντροκόκκινο και ο ασβέστης. Τέλος ο τρόπος ζωής, αγρότες απ’ τη μια πλευρά, εργάτες από την άλλη. Μ’ αυτό το σύνολο ξεσηκώθηκα σχεδιάζοντας και βάφοντας τον κόσμο αυτό, με τις συγγένειες και διαφορές του, επί τέσσερα χρόνια, απ’ όπου βγήκαν τα «Προσφυγικά και οι Κυκλάδες». Είχαν εκτεθεί το καλοκαίρι του 1965 στην Γκαλερί Μέρλιν». αποκαλύπτει.

job_8703.jpg

H Βασιλική Σιαντή, Διευθύντρια του Εικαστικού Κύκλου Sianti και επιμελήτρια της έκθεσης σημειώνει:

«Από καρδιάς...»

Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Δημοσθένη Κοκκινίδη όταν ήμουν ακόμα μικρό παιδί, χάρη στην μακρόχρονη συνεργασία και φιλία με τον πατέρα μου, Φάνη. Θαύμαζα πάντα την καθολική αγάπη που είχε στην γυναίκα του την Πέπη (ζωγράφος και εκείνη), τη ζεστασιά και παράλληλα αυτό το πάθος του αποτυπωνόταν στους πίνακες του.

 Δεν θα ξεχάσω την αναδρομική έκθεση το 2010 στο  Μουσείο Μπενάκη όπου ήταν αφιερωμένη και στους δυο. Με είχαν συγκινήσει και καθηλώσει τα έργα του, αυτό το χρώμα που χρησιμοποιεί είτε επιλέγοντας τις αφηρημένες μορφές, είτε ζωγραφίζοντας την αλήθεια του μέσα από την σχέση με την γυναίκα του.

Έχουν περάσει δέκα χρόνια απο την τελευταία του ατομική έκθεση αφιερωμένη στην γυναίκα του. Είχε παρουσιαστεί στον Εικαστικό Κύκλο, στο παράρτημα της Καρνεάδου στο Κολωνάκι. Παρακολουθώντας και τις δύο εκθέσεις κατέληξα ότι κέντρο του συνολικού του έργου ήταν ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος  σε μια τριπλή διάσταση: ως κοινωνικο- πολιτικόον, ως φυσικό και υπαινεκτικά μεταφυσικό ον, και τέλος με την παρουσία/ απουσία της γυναίκας του, αισθητή στα ζωγραφικά του έργα.

Με την πρώτη ματιά,η ζωγραφική του Κοκκινίδη αποπνέει απλότητα. Όμως αν αφιεωρώσεικανείς μερικά λεπτά παραπάνω θα αισθανθεί η’ ακόμα καιθα συγκινηθεί  από το βάθος της έμπνευσης του.

Δέκα χρόνια μετά την τελευταία του ατομική έκθεση στον Εικαστικό Κύκλο διαπιστώνω το εξής: ότι η δουλειά του Κοκκινίδη μπορεί να κινείται μέσα από την αγάπη του για αυτή την γυναίκα, αλλά σε πιο ζεστά χρώματα, ενώ ο ίδιος ξαναβρίσκει την ηρεμία του στα όμορφα χρόνια που έζησαν κάποτε στις Κυκλάδες.

Θαυμάζω αυτόν τον ζωγράφο!  Όχι μόνο για την δύναμη του πινέλου του, αλλά και για την δύναμη της ψυχής του. Δεν σταματάει να ζωγραφίζει, δεν σταματάει να ονειρευέται. Παίρνει δύναμη από τα χρώματα και τα πινέλα του.

Το 2016 είχα την ευκαιρία να έρθω πιο κοντά στα πιστεύω του Κοκκινίδη, παίρνοντας του συνέντευξη για την πτυχιακή μου, για τον οίκο Sotheby’s. Μου  άνοιξε την ψυχή του για το πως βλέπει την Ζωγραφική σήμερα και για τοαν η εποχή μας έχει αλλάξει τα δεδομένα της τέχνης.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας μπορεί να είναι μια ακόμα έκθεση ζωγραφικής, «Οι Κυκλάδες». Είναι τιμή και χαρά μου που θα παρουσιάσω την τελευταία του δουλειά. Όμως αυτή την φορά, για μένα, σημασία θα έχει το Ταξίδι.

Σας καλώ λοιπόν να το απολαύσουμε παρέα και εύχομαι να ταξιδέψουμε μαζί μέσα από τα χρώματα και τους πίνακες του Δημοσθένη Κοκκινίδη».

Info: H έκθεση «Κυκλάδες» εγκαινιάζεται την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, στις 19:30. 
Εικαστικός Κύκλος Sianti, Βασ. Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου, Αθήνα (Πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη). Επιμέλεια έκθεσης: Σιαντή Βασιλική. Διάρκεια: 16 Νοεμβρίου 2018 – 8 Δεκεμβρίου 2018

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη - Πέμπτη- Παρασκευή:  10:00-20:00

Τετάρτη: 10:00-15:00

Σάββατο: 10:00-16:00

Κυριακή και Δευτέρα: κλειστά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ