Εικαστικα

Βουτιά στην τέχνη

Όλη η Ελλάδα μια γκαλερί

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 447
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Genesis, Ζιζέλ Αφροδίτη Λούψεν
Genesis, Ζιζέλ Αφροδίτη Λούψεν

Η τέχνη ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα: Πάρο, Επίδαυρο, Αθήνα, Σύρο, Άνδρο, Χανιά, Πάτμo, Καβάλα, Αίγινα.

ΠΑΡΟΣ Κάθαρσις
Είναι Ολλανδέζα και έχει μια ιδιαίτερη αγάπη για την Πάρο, αφού εκεί –στην γκαλερί Αποθήκη– έκανε το ντεμπούτο της πριν 5 χρόνια. Η καινούργια δουλειά της Ζιζέλ Αφροδίτης Λούψεν έχει τίτλο «Κάθαρσις». Υποβρύχιες φωτογραφίες απεικονίζουν τη διφορούμενη ζωή μεταξύ ύπαρξης και ανυπαρξίας.
Ως 16/8, Γκαλερί «Αποθήκη», Κάστρο Παροικιάς, Πάρος, giselelubsen.com

 

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ Κύκλωψ
Το μοναδικό σατυρικό δράμα του Ευριπίδη σκηνοθετεί ο Βασίλης Παπαβασιλείου, το οποίο πραγματεύεται από μια άλλη οπτική γωνία τις περιπέτειες του Οδυσσέα στο νησί του κύκλωπα Πολύφημου.
Παίζουν: Νίκος Καραθάνος, Δημήτρης Πιατάς, Νίκος Χατζόπουλος κ.ά. 2&3/8

ΑΘΗΝΑ Χρήστος Αντωναρόπουλος
Στο lobby του ξενοδοχείου Divani Apollon Palace & Thalasso εκθέτονται έργα του καλλιτέχνη με τον τίτλο «Ημί-φως ΙΙΙ», αφού χρησιμοποιεί το ηλεκτρικό, τεχνητό, ανθρώπινο φως σε χαμηλούς τόνους.
Ως 8/9, Αγίου Νικολάου 10, Βουλιαγμένη

ΣΥΡΟΣ Μιχάλης Μακρουλάκης
Έργα που «εκπέμπουν» φως από νησιά του Αιγαίου, αλλά και στις νεκρές φύσεις του, στα πορτρέτα του, στα γυμνά ή στις εικόνες της καθημερινότητας.
4-31/8, Έπαυλη Τσιροπινά, Ποσειδωνία

image
Μιχάλης Μακρουλάκης


ΕΛΛΑΔΑ Ο Ianos ταξιδεύει
Τρεις ομαδικές εκθέσεις (επιμέλεια: Ίρις Κρητικού) της Ianos Αίθουσα Τέχνης ταξιδεύουν. Τα «90 επιστολικά δελτάρια από τη Σμύρνη» πάνε στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας (13-22/8)· ο «Αόρατος θίασος», αφιερωμένος στον Καβάφη, ανεβαίνει Καβάλα (ως 18/8, οικία Μεχμέτ Αλή), ενώ στην αίθουσα της Αθήνας συνεχίζεται η έκθεση «Ελληνικό καλοκαίρι» αφιερωμένη στο φιλέλληνα Jacques Lacarrière (ως 28/8, Σταδίου 24).

image
Αντρέας Κοντέλλης (Ianos Αίθουσα Τέχνης)


ΑΝΔΡΟΣ Ιστορώντας την υπέρβαση
Είναι ο τίτλος της έκθεσης με έργα από την παράδοση του Βυζαντίου ως τη νεότερη τέχνη. Τα υπογράφουν μερικοί από τους σπουδαιότερους Έλληνες ζωγράφους, όπως ο Τσαρούχης, ο Εγγονόπουλος, ο Παρθένης και πολλοί άλλοι. Μια έκθεση που δείχνει πώς η βυζαντινή τέχνη έχει επηρεάσει τη νεότερη και σύγχρονη εικονογραφική ιστοριογραφία.
Ως 29/9, Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, 2107252895

ΧΑΝΙΑ Χωρίς Όρια
Έργα σαράντα οκτώ καλλιτεχνών από τις συλλογές του Μουσείου Φρυσίρα. Ο τίτλος κρύβει ένα πανόραμα τάσεων, ιδεών και δημιουργίας, που σκοπό έχει να αποθεώσει τη σύγχρονη αναπαραστατική ζωγραφική.
Ως 30/9, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, Χάληδων 98-102

ΠΑΤΜΟΣ Robert McCabe
Φωτογραφίες και αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό αποτυπώνουν την εικόνα μιας Πάτμου που χάθηκε σιγά-σιγά, αλλά και αγαπημένες όψεις της πατμιακής καθημερινότητας και παράδοσης. Επιμέλεια: Ελισάβετ Πλέσσα.
24/7 - 25/8, «Μονοπάτια της μνήμης», Παλιό Δημοτικό Σχολείο Χώρας Πάτμου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ