- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ο Λάμπρος Ψυρράκης βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για σπουδές και χωρίς να το καταλάβει απέκτησε μία δεύτερη πατρίδα στην οποία παραμένει μέχρι σήμερα.. Τελειώνοντας τις σπουδές στα μαθηματικά ξεκίνησε δεύτερη φοιτητική περίοδο, αυτή τη φορά ως φοιτητής της Καλών Τεχνών. Παρόλο όμως που τα μαθηματικά δεν τον κέρδισαν ως επιστήμη, έμειναν ανεξίτηλα στη μνήμη του. Τα έργα του αποπνέουν μία αρμονία και μια συμμετρία μοναδική. Απλοί χρωματικοί συνδυασμοί, γεωμετρικά γλυπτά φτιαγμένα με απόλυτη ακρίβεια και σημασία στη λεπτομέρεια. Ένας κόσμος όπου τα νούμερα, τα χρώματα και οι προβληματισμοί του καλλιτέχνη ίπτανται αόρατα στο χώρο δημιουργώντας μία παραμυθένια ατμόσφαιρα στο εργαστήρι.

Καθημερινότητα
Χαίρομαι όταν η κάθε μέρα μου δεν έχει αρκετούς περισπασμούς, αφήνοντάς με να σκέφτομαι και να πράττω ελεύθερα.
Έμπνευση
Η έμπνευση με επισκέπτεται μόνο σε ώρα εργασίας.

Αγαπημένο έργο ή καλλιτεχνικό γεγονός
Μου αρέσουν τα έργα τέχνης, όλων των εποχών και όλων των τεχνών, μια και είμαι «φιλότεχνος», με την έννοια του βιρτουόζου, αλλά και αυτού που θέλει να συνδυάσει συναισθηματική και εννοιακή προσέγγιση του κόσμου. Βεβαίως, συν τω χρόνω, ξαναφτιάχνω νέα ιεραρχική αξιακή κλίμακα.
Artworld τι σημαίνει για σένα
Όσον αφορά τον κόσμο της τέχνης, αλλά και τον κόσμο συνολικά, η στάση μου τείνει προς το Επικούρειο «λάθε βιώσας».

Αγαπημένη προσωπική στιγμή
Αγαπημένες στιγμές είναι εκείνες που κανείς δε με χρειάζεται και έτσι μπορώ να βρίσκω τον εαυτό μου.
Σημαντικό επαγγελματικό γεγονός
Σημαντικό επαγγελματικό γεγονός ήταν όταν παραιτήθηκα από τη θέση του καθηγητή καλλιτεχνικών μαθημάτων, γλιτώνοντας έτσι το ψυχιατρείο.

Αγαπημένο μέρος στην Αθήνα
Αγαπημένο σημείο στην Αθήνα είναι δυο στενά πάνω από την πλατεία Υμηττού, όπου και το πρώτο πατρικό σπίτι. Δεν υπάρχει πια.
Αγαπημένο μέρος στον κόσμο
Αγαπημένο μέρος στον κόσμο, οι όχθες του Σηκουάνα.
Αγαπημένο μότο σου
Κανένα ανθρώπινο επίτευγμα, ούτε καν το πιο υψηλό δεν είναι τέλειο, ούτε αιώνιο. Η τέχνη γνωρίζει το τραγικό αυτό γεγονός και υπάρχει εξαιτίας του.

Ο Λάμπρος Ψυρράκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Σπούδασε Μαθηματικά στο Α.Π.Θ. και Ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Το 1995 με υποτροφία του ΙΚΥ έκανε μεταπτυχιακές σπoυδές MFA στο Middlesex University του Λονδίνου. Από το 1997 έως το 2005 δίδαξε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από το 2005 διδάσκει ζωγραφική και σχέδιο στην Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης ως επίκουρος καθηγητής. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 10 ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές, θεματικές εκθέσεις στις αποθήκες του λιμανιού στη Θεσσαλονίκη, στο Κόδρα Action Field, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Bios, στο Kensington and Chelsea College του Λονδίνου, στην Equrna gallery της Λιουμπλιάνα, στις Biennale Vercas της Σερβίας και Vilnius της Λιθουανίας, στην art fair της Βιέννης και αλλού.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο διάσημος Ελληνο-αμερικανός καλλιτέχνης μιλά για τη σειρά «Portraits», την τεχνική superdots, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του με τη μαγειρική
Προσεγγίζοντας την «κοσμογονία» όχι μόνο ως μυθολογική αρχή, αλλά ως σύγχρονη εμπειρία
Το νέο πρότζεκτ καλύπτει τουλάχιστον 15 διαφορετικά κινήματα της ιστορίας της τέχνης
Στη δημοπρασία που οργάνωσε ο Τζον Όλιβερ για την ενίσχυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
Έργα του βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας
Το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων έχει τίτλο Βιο-Φωταύγεια (Bio-Lumina)
Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη για τη νέα έκθεσή του στην Ελλάδα, με τίτλο «The Athens algorithm»
Από την αναδρομική του Κυριάκου Μορταράκου και τη μεγάλη έκθεση του Δημήτρη Σεβαστάκη στις επιζωγραφισμένες φωτογραφίες του Κώστα Λάκη και τους καλλιτεχνικούς αλγόριθμους του Τσαρλς Σάντισον
Ο πολιτισμός ως βιώσιμη αξία για την πόλη και τα κτίριά της
Η ταυτοποίηση τέτοιων έργων είναι δύσκολη
Την έκθεση επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά
Μιλήσαμε με τον εικαστικό με αφορμή την έκθεσή του «ΣημeioN 37º/ 23º» στο Sympan στον Πειραιά
Μιλήσαμε με τον ζωγράφο και καθηγητή με αφορμή την έκθεσή του «Ο λόγος και ο τόπος» στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Μία εορταστική συνάντηση τέχνης για συλλέκτες και νέους φιλότεχνους που ανακαλύπτουν τον κόσμο των δημοπρασιών.
Η ζωγραφική του κινείται ανάμεσα στο άμορφο και το αναγνωρίσιμο, εκεί όπου το χρώμα αποφασίζει μόνο του να γίνει μορφή
Με αντικείμενα από τον προσωπικό και καλλιτεχνικό του βίο, η έκθεση αποτελεί must για κάθε λάτρη του Αυστραλού καλλιτέχνη
Μιλήσαμε με τον γνωστό εικαστικό για την έκθεση «Ιδανική συνθήκη» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας σε Κourd, 47 Cycles, Αντωνοπούλου και CAN
Καλλιτέχνιδες που αρνήθηκαν να μείνουν αόρατες
Η παράσταση, που έγινε στο Roberts Park του Σάλταιρ, αποτέλεσε φόρο τιμής στην πόλη όπου γεννήθηκε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.