- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου στρώνει το «Τραπέζι των αφηγήσεων»
Μια τρυφερή δράση για το σπίτι στη Στέγη
Το σπίτι που χάνουμε, το σπίτι που επιθυμούμε, γίνεται το σημείο αναφοράς στο «Σπίτι των αφηγήσεων» που παρουσιάζεται στη Στέγη. H Κατερίνα Ζαχαροπούλου γίνεται οικοδέσποινα και μας προσκαλεί σε ένα ανοιχτό «κουκλόσπιτο», γεμάτο μινιατούρες επίπλων και οικιακών αντικειμένων.
Το «Τραπέζι των Αφηγήσεων» είναι μια ανοιχτή σκηνή με δωμάτια, έπιπλα, μικροαντικείμενα και κάμερες που παρακολουθούν, καταγράφουν και διασώζουν τις κινήσεις των χεριών, καθώς αυτά μετακινούν τα έπιπλα και τις συνοδευτικές αφηγήσεις.
Η εγκατάσταση που θα παρουσιάζεται ως 24 Φεβρουαρίου είναι μια αναφορά στην έννοια της στέγης και της ασφάλειας, του σπιτιού και της ζωής εντός του. Το έργο αποκαλύπτει ένα μικρόκοσμο επιθυμιών, τακτοποιήσεων και ανακατασκευών δωματίων, μέσα στα οποία οι άνθρωποι βιώνουν συναισθήματα και καταστάσεις που δύσκολα φεύγουν από τη μνήμη, ακόμα κι αν η ζωή επιφυλάσσει μετακινήσεις, αναχωρήσεις και επιστροφές. Ένας οικείος κόσμος, που κάποτε γίνεται όνειρο ή εφιάλτης, πραγματικότητα ή ουτοπία, θα είναι απτός και διαθέσιμος, εμποτισμένος από την ανθρώπινη εμπειρία και την ενδυνάμωση της φαντασίας μέσα από την τέχνη.
Κάθε εβδομάδα θα πραγματοποιείται μια περφόρμανς όπου η Κατερίνα Ζαχαροπούλου ζητά από τους καλεσμένους της να αναπαραστήσουν μέσα από τη μνήμη τους χώρους που σημαίνουν κάτι για αυτούς, που τους συγκινούν, που αναφέρονται σε περιστατικά του βίου τους. Οι επισκέπτες που δεν συμμετέχουν στο δρώμενο μπορούν να παρακολουθούν τις αφηγήσεις και τη δράση μέσα από οθόνες που υποστηρίζουν το έργο έξω από το σκηνικό-κουκλόσπιτο.
Στο πλαίσιο της εγκατάστασης την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση, ανοιχτή στο κοινό, με θέμα «Εστία και Ανεστιότητα στη Σύγχρονη Τέχνη: Οι καλλιτέχνες αφηγούνται...». Σε αυτή τη συζήτηση, η Κατερίνα Ζαχαροπούλου και η ιστορικός τέχνης Συραγώ Τσιάρα επιλέγουν εικαστικά έργα που πραγματεύονται διαφορετικές πτυχές της σχέσης του ανθρώπου με το σπίτι –ως στέγαση, πατρίδα, κοινότητα– αλλά και δημιουργίες που αντιμετωπίζουν το τραύμα της απώλειας και της μετοίκησης. Ορισμένες από τις επιλογές τους εστιάζουν στη διασπορική συνθήκη του ανέστιου ή υβριδικού καλλιτέχνη – όταν σπίτι μπορεί να γίνει όλος ο κόσμος.
Εγκατάσταση: Καθημερινά 12:00-21:00, Ως 24 Φεβρουαρίου, Είσοδος ελεύθερη, Φουαγιέ 4ου ορόφου
Συζήτηση: 3 Φεβρουαρίου, 20.30, Είσοδος ελεύθερη, Φουαγιέ 5ου ορόφου
Περφόρμανς: 3 Φεβρουαρίου 18:00-20:00 / 10 Φεβρουαρίου 17:00-20:00 / 17 Φεβρουαρίου 17:00-20:00 / 24 Φεβρουαρίου 17:00-20:00. Για να δηλώσετε συμμετοχή μπορείτε να στείλετε e-mail στο trapezi_afigiseon@sgt.gr, με το όνομα, την ηλικία και μια σύντομη παράγραφο όπου θα περιγράφετε το λόγο για τη συμμετοχή σας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα σπουδαία έργα μίας σπάνιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας
Οι ημερομηνίες, οι χώροι και οι σταθμοί της μεγάλης εικαστικής γιορτής στην «πόλη που αλλάζει»
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την έκθεση «The end- Μια σπουδή στο άπειρο», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου
Μια έκθεση ζωγραφικής με τον άνθρωπο στον πυρήνα της, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη αποκαλύπτει το πιο επίμονο σύμβολο στο έργο του πατέρα της
Δέκα ξένες ζωγράφοι που ζουν και δημιουργούν στο νησί συναντιούνται στη Lumiere Gallery σε μια έκθεση αφιερωμένη στη δύναμη του χρώματος και της ταυτότητας.
Ο επιμελητής μιλά για τον εικαστικό και την έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Από το μεγάλο αφιέρωμα στην Έξοδο του Μεσολογγίου μέχρι τις πέτρινες κατασκευές του Τάκη Καβαλλιεράτου
«Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας συνάντησα «το Κυκλαδικό» και, για πρώτη φορά, έκλαψα δημόσια. Σε όσους με ρώτησαν γιατί κλαίω, απάντησα: βρήκα τον δρόμο για το σπίτι»
Η στρατοσφαιρική πορεία του και η αντιπαλότητα με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι
Μεταξύ των γνωστών έργων της ήταν εκθέσεις που διερευνούσαν την «Ostalgie»
Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης που ανανέωσε την ελληνική κεραμική επανέρχεται στο προσκήνιο 40 χρόνια μετά τον θάνατό του
Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου ξεκινά ένα μεγάλο πρότζεκτ με τον τίτλο «C'est ma place», που θα διαρκέσει έναν χρόνο και θα φιλοξενήσει γύρω στους 20 καλλιτέχνες
45 χρόνια Νέα Υόρκη, μια νέα αρχή στην Αθήνα
Μέσω του 13ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ζωγραφικής καλεί παιδιά και εφήβους 4–18 ετών να φανταστούν το μουσείο του αύριο
Από το «Revisited encounters» του Νίκου Χρυσικάκη μέχρι την «... αγωνία της ύπαρξης» του Θοδωρή Ρουσόπουλου
Επιμέλεια έκθεσης Άννα Καφέτση
«Θαυμάζω κάθε άνθρωπο που ασχολείται με την τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή και με οποιοδήποτε αποτέλεσμα μπορεί να έχει»
Παρουσιάζει μια πιο σύνθετη εικόνα της ιστορίας τους
Το Πάικο ως μαγικό βουνό στην αναδρομική έκθεση του εικαστικού στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.