- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Edgar Allan Poe μέσα από τα μάτια του Τάσου Μαντζαβίνου
Ο Edgar Allan Poe μέσα από τα μάτια του Τάσου Μαντζαβίνου
Ο μάστορας του σκοτεινού ρομαντισμού και μυστηρίου, Edgar Allan Poe, και το εμβληματικό του ποίημα «Το Κοράκι», είναι μια πηγή έμπνευσης για όλες τις τέχνες – πηγή που δεν στερεύει ποτέ. Η ζωγραφική, φυσικά, δεν εξαιρείται: Édouard Manet, Gustave Doré και Paul Gauguin βρίσκονται ανάμεσα στους καλλιτέχνες που ανακάλυψαν την μούσα τους στο έργο του.
Πως, όμως, θα εικονογραφούσε τον Poe ένας σύγχρονος έλληνας εικαστικός;
Αυτό θα έχουν την ευκαιρία να δουν όσοι παρευρεθούν στην έκθεση του ζωγράφου Τάσου Μαντζαβίνου, «ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ», που ανοίγει τις πόρτες την Δευτέρα 28 Νοέμβρη, στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

Ο Τάσος Μαντζαβίνος, με την λιτή, αποκαλυπτική γλώσσα της προσωπικής του ζωγραφικής, εικονογραφεί δύο μεγάλα ποιήματα του σκοτεινού ρομαντισμού: «Το Κοράκι» του Edgar Allan Poe και «Ο τάφος του Έντγκαρ Πόε» του Stéphane Mallarmé. Μέσα από χαρακτικά, σχέδια και χρωματιστά μελάνια, ο καλλιτέχνης επιχειρεί να μεταφέρει τη σκοτεινή ατμόσφαιρα του Αμερικανού ποιητή, το κοράκι ως άνοιγμα στην αιωνιότητα.

Λιθογραφία για το «Κοράκι»
Μορφές σχεδιασμένες με εξπρεσιονιστική οξύτητα αποτελούν βασικό στοιχείο του ύφους του, μέσα από τις οποίες ξεδιπλώνεται στον θεατή μια υπαρξιακή αναζήτηση, που ξεκινά από την ίδια την πράξη της ζωγραφικής. Όπως και στο μεγαλύτερο μέρος του έργου του, στο «ΚΟΡΑΚΙ» πρωτοστατούν στοιχεία ταύτισης του δημιουργού με την τέχνη του: ο ζωγράφος παρουσιάζεται ενωμένος, ως μία υπόσταση, με τον ποιητή, να κοιτούν το μαυροπούλι. Το κοράκι, λοιπόν, δεν «ανήκει» μόνο στον Πόε, αλλά και στον ίδιο τον καλλιτέχνη. Ο Μαντζαβίνος δεν εικονογραφεί απλά- συμπορεύεται με τον ποιητή.

Εδώ κοιμάται ο Πόε (2016), Τάσος Μαντζαβίνος
Η έκθεση, με διάρκεια έως τις 28 Ιανουαρίου, θα συνοδεύεται από ομότιτλη εικονογραφημένη έκδοση, «Το Κοράκι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ, βασισμένη στην παλαιότερη συλλεκτική έκδοση των εκδόσεων Μίμνερμος. Παράλληλα, στο κεντρικό βιβλιοπωλείο της οδού Αμερικής, παρουσιάζεται η καλλιτεχνική έκδοση είκοσι αριθμημένων αντιτύπων, με δώδεκα μελάνια του Μαντζαβίνου, εμπνευσμένα από το ποίημα του Στεφάν Μαλλαρμέ «Ο τάφος του Έντγκαρ Πόε».
Την έκθεση έχει επιμεληθεί ο ιστορικός τέχνης Γιώργης Μυλωνάς, ενώ παρουσιάζεται βίντεο με την τελευταία δουλειά του ζωγράφου από τον Σπύρο Μαντζαβίνο.
Info: «ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ», του Τάσου Ματζαβίνου * Εγκαίνια: 28 Νοεμβρίου 2016, 19.00 * έως 28 Ιανουαρίου 2017 * Δευ & Τετ 9.30 – 15.30 | Τρ, Πέμ, Παρ 9.30 - 20.00, Σάβ 10.00 – 17.00 * Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης * Αμερικής 13 * 2103614143 * www.miet.gr
*Τις ημέρες των εορτών θα ισχύει το εορταστικό ωράριο
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα σπουδαία έργα μίας σπάνιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας
Οι ημερομηνίες, οι χώροι και οι σταθμοί της μεγάλης εικαστικής γιορτής στην «πόλη που αλλάζει»
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την έκθεση «The end- Μια σπουδή στο άπειρο», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου
Μια έκθεση ζωγραφικής με τον άνθρωπο στον πυρήνα της, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη αποκαλύπτει το πιο επίμονο σύμβολο στο έργο του πατέρα της
Δέκα ξένες ζωγράφοι που ζουν και δημιουργούν στο νησί συναντιούνται στη Lumiere Gallery σε μια έκθεση αφιερωμένη στη δύναμη του χρώματος και της ταυτότητας.
Ο επιμελητής μιλά για τον εικαστικό και την έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Από το μεγάλο αφιέρωμα στην Έξοδο του Μεσολογγίου μέχρι τις πέτρινες κατασκευές του Τάκη Καβαλλιεράτου
«Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας συνάντησα «το Κυκλαδικό» και, για πρώτη φορά, έκλαψα δημόσια. Σε όσους με ρώτησαν γιατί κλαίω, απάντησα: βρήκα τον δρόμο για το σπίτι»
Η στρατοσφαιρική πορεία του και η αντιπαλότητα με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι
Μεταξύ των γνωστών έργων της ήταν εκθέσεις που διερευνούσαν την «Ostalgie»
Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης που ανανέωσε την ελληνική κεραμική επανέρχεται στο προσκήνιο 40 χρόνια μετά τον θάνατό του
Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου ξεκινά ένα μεγάλο πρότζεκτ με τον τίτλο «C'est ma place», που θα διαρκέσει έναν χρόνο και θα φιλοξενήσει γύρω στους 20 καλλιτέχνες
45 χρόνια Νέα Υόρκη, μια νέα αρχή στην Αθήνα
Μέσω του 13ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ζωγραφικής καλεί παιδιά και εφήβους 4–18 ετών να φανταστούν το μουσείο του αύριο
Από το «Revisited encounters» του Νίκου Χρυσικάκη μέχρι την «... αγωνία της ύπαρξης» του Θοδωρή Ρουσόπουλου
Επιμέλεια έκθεσης Άννα Καφέτση
«Θαυμάζω κάθε άνθρωπο που ασχολείται με την τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή και με οποιοδήποτε αποτέλεσμα μπορεί να έχει»
Παρουσιάζει μια πιο σύνθετη εικόνα της ιστορίας τους
Το Πάικο ως μαγικό βουνό στην αναδρομική έκθεση του εικαστικού στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.