- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Το καλοκαίρι του 2015 η Όλγα Αλεξοπούλου, που παράλληλα υπηρετεί και την «τέχνη του δρόμου» με μεγάλες διεθνείς διακρίσεις, ολοκλήρωσε στην παραλία Βοτσαλάκια του Πειραιά μια τεράστια τοιχογραφία, ίσως τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, που παρακολουθεί τις εξελίξεις της Τέχνης, ζήτησε από τη ζωγράφο και street artist να παρουσιάσει το έργο της σε μια ατομική έκθεση υπό τον τίτλο «Εγρήγορση».
Έχοντας εκθέσει το έργο της σε μουσεία και γκαλερί ανά τον κόσμο, η Αλεξοπούλου θα παρουσιάσει τα τελευταία έργα της στην έκθεση. Η κατάσταση της συνείδησης που είναι σε ετοιμότητα, είναι όρος για την καλλιτεχνική δημιουργία. Τα έργα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση είναι ζωγραφικοί πίνακες πάνω σε χειροποίητη πορσελάνη από την αρχαία πρωτεύουσα της πορσελάνης στην Κίνα, φωτογραφίες αλλά και πίνακες με μελάνι πάνω σε χαρτί.

Ο συγγραφέας Αλέξανδρος Μασσαβέτας γράφει: «Στα έργα της οι εικόνες της φύσης κυριαρχούν απόλυτα – η ανθρώπινη παρουσία, όποτε υπάρχει, δηλώνεται έμμεσα και φευγαλέα. Ο άνθρωπος εμφανίζεται έκθαμβος μπροστά στην γοητεία ή τις δυνάμεις του περιβάλλοντος – τον άνεμο, το νερό, το φως, το μυστήριο της νύχτας ή της απεραντοσύνης. Παραδομένος στο δέος που του προκαλούν, έχει παραιτηθεί από κάθε ιδέα ότι μπορεί να τις τιθασεύσει ή έστω να αδιαφορήσει γι’ αυτές. Ενίοτε, πρόκειται για μια ευχάριστη υποταγή στην σαγήνη που αναδύει ένα τοπίο, ένας έναστρος ουρανός, η όψη του νερού. Άλλες πάλι φορές είναι η δράση που κυριαρχεί – η φύση αποτυπώνεται σε μια σκηνή γεμάτη δραματικότητα. Τρικυμίες, καταιγίδες, επιδρομές μορφών που θυμίζουν τέρατα μυθικά και παραμύθια καθηλώνουν τον θεατή, ενώ ήχοι και αντίλαλοι κάθε λογής τον βομβαρδίζουν. Η αίσθηση είναι εκείνη ενός αγώνα. Τίποτε δεν γνωρίζουμε για το πώς βρέθηκε η ανθρώπινη μορφή μέσα στο χάος αυτό, αλλά αμέσως συνειδητοποιούμε πως η μάχη είναι – για τον άνθρωπο – χαμένη. Ο φυσικός κόσμος που απεικονίζει η ζωγράφος θυμίζει περισσότερο εκείνον των ονείρων. Ακόμη και όταν πίσω από τα χρώματα και τις σκιές προβάλλουν στοιχεία οικεία, η σύνθεση δεν θυμίζει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε. Διεγείρει μνήμες όχι από βιώματα, αλλά από φόβους, σκέψεις, ονειροπολήσεις και επιθυμίες. Είναι προφανές πως στην αναπόληση του φυσικού κόσμου, η καλλιτέχνις βρίσκει τόσο τον εφιάλτη όσο και την λύτρωσή της.»
Info: Εγρήγορση. Ως 26 Νοεμβρίου. Τρίτη - Σάββατο 11:00-14:00. Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Φίλωνος 29, Πειραιάς, 2104101402-405
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από την αναδρομική του Λεβίδη στο Μουσειο Μπενάκη μέχρι τις «Αφάλες» της Δανάης Στράτου στο Μέγαρο Μουσικής
Γυναίκες που μπήκαν εκεί όπου δεν τις ήθελαν και άλλαξαν για πάντα την ελληνική τέχνη
Από τα «αδύναμα έργα» του Χρήστου Παπούλια, στον «νεφελώδη ουρανό» της Kylie Manning
Τρεις ημέρες πολιτισμού, γαστρονομίας, εκπαίδευσης και μουσικής στο νησί
Από το «Διπλό πορτραίτο» του Βλάση Φρυσίρα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού μέχρι το «Nice to meet you again» της Uman στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
Η διεθνής εικαστικός μίλησε στην ATHENS VOICE λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσής της στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
Το έργο εκτίθεται στο Λονδίνο και η αξία του εκτιμάται στα 160 εκατ. ευρώ
Ακτίνες Χ και υπέρυθρη φωτογράφιση αποκάλυψαν πρόσωπα και αντικείμενα που αφαίρεσε από το «Το Γεύμα» του 1873
Θα φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» έως και τις 30 Νοεμβρίου
Σώματα σαν αστικοί κήποι, ιατρικές και κυτταρικές εικόνες ως τοπία
Φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Γλυπτικής Giovanni Barracco
Ο Κ. ΒΗΤΑ μιλά για τον χρόνο, τη ζωγραφική και τη νέα του έκθεση
Το έργο του καλλιτέχνη εκτίθεται για πρώτη φορά σε εξωτερικό χώρο
Το σπίτι ως συνθήκη προσωρινότητας και τόπο μεταμόρφωσης
Το «Πορτρέτο του κόμη-δούκα του Ολιβάρες» χρονολογείται περίπου στο 1626
Στην Παλαιά Βουλή, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ξετυλίγει τα 110 χρόνια που γέννησαν τη σύγχρονη πρωτεύουσα
Ο Θανάσης Χονδρός, η Αλεξάνδρα Κατσιάνη, η θεωρία «1 + 1 = 1» και ένας αποχαιρετισμός
Ο Έλληνας street artist τιμά την αεροδιαστημική κληρονομιά της πόλης του Τέξας
Η Upper Ankyle παρουσιάζει μια ομαδική έκθεση για τη μνήμη, τη μετάβαση και τον ασταθή χρόνο του παρόντος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.