- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ένα tattoo «ξυπνάει» τους νεκρούς
Το HeartbeatInk Tattoo Magazine διοργανώνει έκθεση με θέμα τη Día de los Muertos
Η Día de los Muertos, δηλαδή η «Ημέρα των Νεκρών», είναι η μεγαλύτερη Μεξικάνικη γιορτή, αφού σύμφωνα με την πίστη και τις παραδόσεις είναι η μέρα εκείνη που οι νεκροί επιστρέφουν στη γη για να γιορτάσουν με τους αγαπημένους τους. Η Día de los Muertos ξεκίνησε να γιορτάζεται πριν από 3.500 χρόνια από τους Αζτέκους και μέχρι σήμερα έχει επηρεάσει το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι ενώ έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως άυλη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Όσον αφορά τα tattoo, τους πίνακες, τα sugar skulls, τα ποιήματα calavera και τις τοιχογραφίες που έχουν ως θεματολογία τη γιορτή, αυτά αποτελούν εκδηλώσεις μνήμης για τη συγκεκριμένη ημέρα, αφιερωμένες στα αγαπημένα μέλη που χάθηκαν. Κάποιοι άλλοι αντιλαμβάνονται την αποτύπωση των μορφών της Día de los Muertos στο σώμα, σε καμβά ή σε τοίχους καθώς και το να κουβαλούν μαζί τους μεξικάνικες κούκλες, κάτι σαν γούρι που φέρνει καλή τύχη. Ενίοτε η αποτύπωση γίνεται καθαρά για λόγους αισθητικής.
Η Dia de los Muertos γιορτάζεται κάθε χρόνο στο Μεξικό και αλλού από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου. Με αφορμή, λοιπόν, αυτή τη γιορτή και αφετηρία το tattoo, το HeartbeatInk Tattoo Magazine (το πρώτο ελληνικό διαδικτυακό περιοδικό για tattoo) ζήτησε από 66 tattoo artists από όλη την Ελλάδα να δημιουργήσουν ένα καινούργιο σχέδιο ή να επιλέξουν ένα δικό τους εμπνευσμένο από το «ξύπνημα των νεκρών».Η «Día de los Muertos» είναι η πρώτη έκθεση που θα φιλοξενηθεί στην gallery των HeartbeatInk Headquarters και αποτελεί την πρώτη εικαστική έκθεση εν Ελλάδι, όπου συμμετέχουν αποκλειστικά tattoo artists. Η «Ημέρα των Νεκρών» επιλέχθηκε λόγω της έντονης επιρροής που έχει ασκήσει στην κουλτούρα και την τέχνη του tattoo με τη θεματολογία, τη σημειολογία και τα έντονα χρώματά της, καθώς και λόγω της σημασίας της ως αρχαία παράδοση.
Αν και τα tattoo που έχουν ως θέμα την Ημέρα των Νεκρών ποικίλλουν, υπάρχει ένα κοινό: οι φιγούρες είναι σκελετοί. Άλλα σύμβολα που χρησιμοποιούνται θεματολογικά στα tattoo περιλαμβάνουν επίσης σκελετούς παραμορφωμένους και με έντονα χρώματα, bandoleros, ψωμιά «pan de muerto», πρόσωπα που είναι μισά από σάρκα και μισά από σκελετό που αναπαριστούν τον κύκλο της ζωής κ.ά.
φδηρτηγτη
Ακόμα και το χρώμα που θα χρησιμοποιηθεί για ένα tattoo με θέμα την Ημέρα των Νεκρών έχει τη σημασία του. Τo ροζ συμβολίζει τη γιορτή και τη χαρά, το κόκκινο το αίμα της ζωής και τη θυσία, ενώ το μωβ τη θλίψη, το πένθος και τον πόνο της απώλειας. Αντίθετα, το λευκό συμβολίζει την ελπίδα, την υπόσχεση και την καθαρότητα του πνεύματος και το πορτοκαλί τη λαμπρότητα του ήλιου και την καινούρια μέρα. Ωστόσο, το πιο «σημαντικό» χρώμα θεωρείται το κίτρινο καθώς συμβολίζει τους κατιφέδες που θεωρούνται σύμβολα του θανάτου βάσει της Αζτεκικής αλλά και ολόκληρης της Κεντροαμερικάνικης μυθολογίας.
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο HeartbeatInk Headquarters όπου πλέον στεγάζονται τα γραφεία του HeartbeatInk, showroom & shop, φωτογραφικό στούντιο και art space.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Alex Gotza, AntOne, Antonis Megas, Bill Grigorakos, Bua, Christos Katsaitis, Chris Papadakis, Costas Zissis, Dimitris Aronis, Dimitris Dimopoulos, Dimitris Grapsias, Dovas, Egor Kabishev, Fanis Kapsalidis, Fotis Chatzigeorgiou, George Apostolopoulos, George Zoris, George Vellis, Giannis Antoniou, Giorgos Kourmas, Ilias Milonas, Jasone SGB, Jenny & Christos, Jim Vasileiadis, Karderina, Kiriakos Balaskas, Kostas Baronis, Kostis Mr.Narrow, Lazaros Brone, Lefteris Toulis, Lonis, Magaret, Maimi, Makis Xylogiannis, Manos Krantas TrashTalker, Marilou Nikolakea, Michalis Katirtoglou, Nickolas Avgeris, Nicole, Ozone, Paul Doxas, Petros Karagiannis, Petros Stathis, Raiden, Roza.STC, Sakir & Chris, Sakis Tattooer, Sakura, Salvatore, Selina Van Kaos, Siemor, Simoni Gruber, Sinke, Slipy.STC, Spyros Peit Grigoriadis, Teo Trth Hrts, Theodoros Denekes, Tzenio Pirigents, Tolle’, Uncl Paul Knows, Vasilis Exarchos, Vasilis Moral, Vasso, Yannis Mellos
Επιμέλεια: Ino Mei & Pan Zigkiris
iNFO: Día de los Muertos. 29 Οκτωβρίου - 19 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 17.00-20.00, Σάββατο 14.00-17.00. HeartbeatInk Headquarters. Δεληγιάννη 11 & Φραγκούδη, Καλλιθέα, 2155454009
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα σπουδαία έργα μίας σπάνιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας
Οι ημερομηνίες, οι χώροι και οι σταθμοί της μεγάλης εικαστικής γιορτής στην «πόλη που αλλάζει»
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει την έκθεση «The end- Μια σπουδή στο άπειρο», σε επιμέλεια του Χριστόφορου Μαρίνου
Από το Καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου μέχρι την Kourd, τη Roma Gallery και το Αγγέλων Βήμα
Μια έκθεση ζωγραφικής με τον άνθρωπο στον πυρήνα της, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων
Η κόρη του μεγάλου καλλιτέχνη αποκαλύπτει το πιο επίμονο σύμβολο στο έργο του πατέρα της
Δέκα ξένες ζωγράφοι που ζουν και δημιουργούν στο νησί συναντιούνται στη Lumiere Gallery σε μια έκθεση αφιερωμένη στη δύναμη του χρώματος και της ταυτότητας.
Ο επιμελητής μιλά για τον εικαστικό και την έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Από το μεγάλο αφιέρωμα στην Έξοδο του Μεσολογγίου μέχρι τις πέτρινες κατασκευές του Τάκη Καβαλλιεράτου
«Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας συνάντησα «το Κυκλαδικό» και, για πρώτη φορά, έκλαψα δημόσια. Σε όσους με ρώτησαν γιατί κλαίω, απάντησα: βρήκα τον δρόμο για το σπίτι»
Η στρατοσφαιρική πορεία του και η αντιπαλότητα με τον Λεονάρντο ντα Βίντσι
Μεταξύ των γνωστών έργων της ήταν εκθέσεις που διερευνούσαν την «Ostalgie»
Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης που ανανέωσε την ελληνική κεραμική επανέρχεται στο προσκήνιο 40 χρόνια μετά τον θάνατό του
Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου ξεκινά ένα μεγάλο πρότζεκτ με τον τίτλο «C'est ma place», που θα διαρκέσει έναν χρόνο και θα φιλοξενήσει γύρω στους 20 καλλιτέχνες
45 χρόνια Νέα Υόρκη, μια νέα αρχή στην Αθήνα
Μέσω του 13ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ζωγραφικής καλεί παιδιά και εφήβους 4–18 ετών να φανταστούν το μουσείο του αύριο
Από το «Revisited encounters» του Νίκου Χρυσικάκη μέχρι την «... αγωνία της ύπαρξης» του Θοδωρή Ρουσόπουλου
Επιμέλεια έκθεσης Άννα Καφέτση
«Θαυμάζω κάθε άνθρωπο που ασχολείται με την τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή και με οποιοδήποτε αποτέλεσμα μπορεί να έχει»
Παρουσιάζει μια πιο σύνθετη εικόνα της ιστορίας τους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.