- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τα ασβεστωμένα πεζοδρόμια των σπιτιών της Ελευσίνας
Growing Ground: Το διαδραστικό εικαστικό project της Μαρίας Οικονομοπούλου στα Αισχύλεια 2016
Ο εξωτερικός χώρος του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, μεταμορφώνεται σε μια κοινή αυλή με την βοήθεια του διαδραστικού project GROWING GROUND. Καλεί τους κατοίκους της Ελευσίνας να συμμετέχουν στο project παραχωρώντας ένα από τα φυτά της δικής τους αυλής. Σε αντάλλαγμα δέχονται ένα σχέδιο με ασβέστη στο πεζοδρόμιο μπροστά από την εξώπορτά τους, εμπνευσμένο και φτιαγμένο ειδικά για τους κατοίκους από την εικαστικό Μαρία Οικονομοπούλου. Ο τίτλος του αναφέρεται σε ένα κομμάτι γης που καλλιεργείται κυριολεκτικά, αλλά μεταφέρται και μεταφορικά στον χώρο που μπορούμε να «καλλιεργήσουμε» μεταξύ μας.

Το project βασίζεται στην προσωπική επαφή της εικαστικού με τους κατοίκους της Ελευσίνας και στο ενδιαφέρον για την ιστορία της πόλης μέσα από προσωπικές αφηγήσεις.Δημιουργεί ένα μέρος για ανταλλαγή σκέψεων πάνω στον δημόσιο χώρο και την επίδραση που έχει η μορφή της κατοικίας στην συνοχή μιας κοινότητας, χρησιμοποιώντας το πράσινο στις σύγχρονες πόλεις.
Τα φυτά που θα συγκεντρωθούν θα τοποθετηθούν σε γλάστρες ειδικά σχεδιασμένες με το όνομα του δωρητή και την διεύθυνση της κατοικίας του. Σχέδια αντίστοιχα με αυτά που θα φτιαχτούν στο πεζοδρόμιο μπροστά από κάθε πόρτα-δωρητή, θα γίνουν και στην αυλή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού για να οριοθετήσουν την κοινή αυλή.

Η Μαρία Οικονομοπούλου παράλληλα με την ανταλλαγή των φυτών και των σχεδίων στο πεζοδρόμιο συζητά με κατοίκους της πόλης και καταγράφει τις πληροφορίες, τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς σε ένα βίντεο που θα προβληθεί στην κοινή αυλή την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στα πλαίσια της ημερίδας.
Την ημέρα αυτή τρεις ομιλητές, oι Ολλανδοί Wim Oudshoorn και Carolien Hoogland και η δική μας Κατερίνα Δρόσου θα μιλήσουν για τους σχολικούς κήπους και τα μαθήματα κηπουρικής σε παιδιά δημοτικών σχολείων της Χάγης, για την αρχιτεκτονική και τις κοινωνικές σχέσεις με βάση τα κτίσματα που υπάρχουν σε μια περίμετρο γύρω από το κτίριο του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού και για την εμπειρία ενός χρόνου ζωής χωρίς χρήματα, δηλαδή ενός χρόνου βασισμένου στην αρχή της προσφοράς και της ανταλλαγής. Η συζήτηση με το κοινό μετά από κάθε παρουσίαση αποτελεί σημαντικό μέρος της ημερίδας αυτής.

Η εικαστική έκθεση της Μαρίας Οικονομοπούλου ανοίγει για το κοινό την Κυριακή 2Οκτωβρίου και διαρκεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης συνοδεύονται από ημερίδα με θέμα την κοινή χρήση του δημόσιου χώρου στις σύγχρονες πόλεις.
Η Μαρία Οικονομοπούλου έχει πραγματοποιήσει πολλά έργα στον δημόσιο χώρο με συμμετοχή απλών ανθρώπων στην παραγωγή τους, όπως το "Temporary / Timeless" (Amsterdam 2013) και "WaterSpeaking” (Wilnis 2009). Από το 2005 αναπτύσσει το έργο Growing Care, βασισμένο σε καταγραφές αστικού πράσινου που φροντίζουν ιδιώτες μπροστά από τα σπίτια και τα μαγαζιά τους. Στο κτίριο του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Ελευσίνας θα παρουσιάσει μια σειρά έργα από τον κύκλο Growing Care και μία εγκατάσταση ειδικά φτιαγμένη για τον χώρο αυτόν σε συνεργασία με εθελοντές από την πόλη.
Info: GROWING GROUND, Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2016
Εικαστική έκθεση 2/10-15/11
Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανθρώπινη μορφή και η κίνηση ως συναίσθημα και εσωτερικός διάλογος
Με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου λογοτέχνη, η διεθνής έκθεση «Ιούλιος Βερν 200: Η Συναρπαστική Εμπειρία» κάνει στάση στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος
Ο Κώστας Πράπογλου επιμελείται την ομαδική έκθεση που απλώνεται σε 4 διαφορετικούς χώρους
Η έκθεση Jeff Koons: «Αφροδίτη» του Lespugue στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παίρνει παράταση
Το «Σκοτεινό γυαλί» του Αλέξανδρου Καπετάνου, σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου, μεταφέρει στη ζωγραφική τους πολυελαίους του θεατρικού έργου, ανάμεσα στη μνήμη, το σκοτάδι και ένα φως που μόλις διακρίνεται
Ένας νέος θεσμός πολιτιστικής και καλλιτεχνικής αποκέντρωσης γεννιέται στις Κυκλάδες, στη Νάξο
Η «FROM CHANIA TO PAROS 1995-2026» συγκεντρώνει στην Πάρο καλλιτέχνες που συνδέθηκαν με μια εικαστική διαδρομή τριών δεκαετιών, από την γκαλερί «Τζάμια-Κρύσταλλα» μέχρι το t.k. place Art Gallery
Αντικείμενα και τεκμήρια της Ελλάδας των 80s, πολιτικές γελοιογραφίες της Μεταπολίτευσης, αρχιτεκτονικές μινιατούρες της προσεισμικής Κεφαλονιάς, φιγούρες του Καραγκιόζη και υλικό για τη σχέση μουσικής και κινηματογράφου
Μια συζήτηση για το graffiti αλλά κυρίως για τη μνήμη μια πόλης που δεν καταγράφεται πάντα στα επίσημα αρχεία της
Επτά καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντήθηκαν στο Βιτάλι της Άνδρου για να ερευνήσουν το φυσικό τοπίο και την χλωρίδα του νησιού,
Ο επιμελητής μάς συστήνει τα έργα της συλλογής του
Σύγχρονη τέχνη, γλυπτική, φωτογραφία γεμίζουν το καλοκαίρι μας με όμορφες εικόνες
Ένα πρότζεκτ αφιερωμένο στον ρόλο και την έννοια του χορού
Ο ζωγράφος παρουσιάζει παράλληλα τις εκθέσεις «Κλεμμένος Πειρατής» και «Beauty and Blue» στην Kapopoulos Fine Arts και στο «Πάτμιον» Πνευματικό Κέντρο.
Η πρώτη Cycladic Biennale ανοίγει τον διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη τέχνη, τη μνήμη και τον νησιωτικό χώρο, μετατρέποντας το νησί σε έναν ανοιχτό εκθεσιακό χάρτη
Η έκθεση Jeux des Échos παρουσιάζεται στην Galerie Basia Embiricos, στο Marais, στο πλαίσιο του Paris Design Week 2026
Η Κατερίνα Χάρου παρουσιάζει την έκθεση Studio per l'Eternità στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, σε επιμέλεια της Μαρίας Κασιμάτη Τσούτσια
Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής δεν αφηγείται ιστορίες άλλων, αλλά επιμελείται το ίδιο του το βλέμμα: τις εμμονές, τις επιστροφές και τις αγάπες που το διαμόρφωσαν.
46 καλλιτέχνες από 10 διαφορετικές χώρες της υφηλίου, θα φωτίσουν τα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου, μετατρέποντάς τα σε μια εμπειρία συλλογικού στοχασμού, ενσυναίσθησης και θεραπείας
Έξι νέοι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν έργα για την καλοκαιρινή ραστώνη στην έκθεση «Midsummer Party: Reflections on Space and Time — Don’t Ask Me Why»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.