Εικαστικα

Μισέλ Ουελμπέκ: Τι κάνουν οι άνθρωποι για τα λεφτά

Ένα εικαστικό πρότζεκτ από τον προκλητικό συγγραφέα στην πιο αναπάντεχη έκθεση του καλοκαιριού

320927-630336.jpg
Αγγελίνα Ματζιαράκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
125492-648095.jpg

Ο Ουελμπέκ αποδεικνύει πως δεν είναι προκλητικός μόνο στα γραπτά του. Φέτος ετοιμάζεται να αναστατώσει τον καλλιτεχνικό κόσμο μετατρέποντας τις εμμονικές του ιδέες σε ένα πρότζεκτ που δεν έχουμε ξαναδεί.

Ο πιο ανατρεπτικός συγγραφέας των γαλλικών γραμμάτων, προκλητικός και πολυβραβευμένος, έρχεται να μας σοκάρει αφήνοντας στην άκρη τις λέξεις για να εκφραστεί μέσα από εικόνες.

Στο πρότζεκτ «Τι κάνουν οι άνθρωποι για τα λεφτά: Μερικές Κοινοπραξίες» ( What People Do For Money: Some Joint Ventures) ο Ουελμπέκ μετατρέπει το σώμα του σε.... έκθεμα. O συγγραφέας, που αγαπά την αισθητική της ιατρικής, ζητά από τον Ελβετό γιατρό Herny Perschak της κλινικής Hirslanden στην Ζυρίχη να συμμετέχει σε μία σωματική εξέταση που θα καταλήξει σε ένα παράτολμο θέαμα. Εικόνες x-ray με πορτραίτα του εγκεφάλου του, ηχογραφημένοι ήχοι της καρδιάς του και βίντεο της καρδιακής λειτουργίας του θα γίνουν τα αντικείμενα της ανατρεπτικής έκθεσης που ετοιμάζει για να απαντήσει στο αιώνιο ερώτημα «Ποιο είναι το τίμημα της καλής υγείας;».

image

Στο ίδιο πρότζεκτ συμμετέχει και η Μεξικανή φωτογράφος Teresa Margolles, η οποία θα φέρει σε επαφή σεξεργάτες (sex workers) από την Ελβετία, και το Χουάρες του Μεξικού μέσα από έναν αγώνα πόκερ στο ξενοδοχείο Rothaus. Επίσης, την πρόσκληση-πρόκληση του εγχειρήματος αποδέχτηκε και ο Καταλλανός καλλιτέχνης Carles Congost, ο οποίος θα γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ εστιάζοντας σε έναν Ελβετό πυροσβέστη, σε συνεργασία με την πυροσβεστική υπηρεσία της Ζυρίχης.

H πρώτη εμφάνιση του πρότζεκτ θα γίνει στο πλαίσιο της έκθεσης Manifesta 11 στην Ζυρίχη (11 Ιουνίου-18 Σεπτεμβρίου) και αναμένεται να συζητηθεί πολύ. Μέσα στο καλοκαίρι ο Ούλεμπεκ θα εμφανιστεί και στο Palais de Tokyo στο Παρίσι (23 Ιουνίου-11 Σεπτεμβρίου)

Πέρυσι, με το μυθιστόρημα του «Υποταγή» (στα Ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδ. Εστίας) εμφανίστηκε πάλι ορμητικά στο προσκήνιο αναστατώνοντας με την προβολή ενός Παρισιού του 2022 να εξουσιάζεται από έναν μουσουλμάνο. Τότε ήταν που το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo κυκλοφόρησε με εξώφυλλο τον Ουελμπέκ ως μάγο και προφήτη με τη λεζάντα «Το 2022, παρατηρώ το Ραμαζάνι». Μια εβδομάδα μετά έγινε η ένοπλη τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του περιοδικού.

image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ