Εικαστικα

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης στο Μουσείο MAMA της Αλγερίας

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες είναι και ο δικός μας Γιάννης Στεφανάκις

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
116671-260031.jpg

Στο φεστιβάλ προσκλήθηκαν να εργαστούν και να λάβουν μέρος καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο, προκειμένου να δουλέψουν στους ευρύχωρους χώρους του μουσείου από 22 Νοεμβρίου 2015 μέχρι και 10 Δεκεμβρίου 2015.

Προσήλθαν τελικά καλλιτέχνες από τις χώρες: Ελλάδα, Βραζιλία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Μάλι, Σενεγάλη, Μπουρκίνα Φάσο, Κονγκό, και φυσικά από την Αλγερία, αφού πολλοί ήταν εκείνοι οι καλλιτέχνες που δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν βίζα, όπως μας ενημέρωσαν οι διοργανωτές. Από κάθε χώρα μπορούσε να λάβει μέρος μόνο ένας καλλιτέχνης (εκτός της φιλοξενούμενης χώρας). Του παρείχαν όλα τα μέσα, όλα τα υλικά που ζητούσε, (και βοηθούς) προκειμένου να δουλέψει πάνω στα έργα που ίδιος ο καλλιτέχνης είχε επιλέξει. Η συμφωνία ήταν τα έργα να γίνουν δωρεά στο Μουσείο, εκτός και αν ο καλλιτέχνης ήθελε να καταστρέψει τα έργα του μετά το πέρας της έκθεσης – φαντάζομαι κανείς δεν θα το κάνει.

image

image

Η συνεργασία - συνύπαρξη των καλλιτεχνών στον ίδιο χώρο ήταν άριστη, αρκετά εποικοδομητική, αλλά και η προθυμία των υπαλλήλων του Μουσείου προκειμένου να μας συνοδεύσουν στα μουσεία της πόλης, στις όποιες αγορές μας, και να μας προφυλάξουν από τις όποιες κακοτοπιές ήταν σημαντική.

Οι καλλιτέχνες κινήθηκαν –όπως ήταν φυσικό– σε όλο το φάσμα των εικαστικών τεχνών. Παρήγαγαν έργα από ζωγραφική σε τελάρο μέχρι κατασκευές και εννοιολογικά έργα καθώς και Video.

image

image

Προσωπικά είχα ενημερώσει την οργανωτική επιτροπή για την δημιουργία δύο τελάρων 1.80 χ 120 cm., αλλά τελικά δούλεψα τρία στο ίδιο μέγεθος, (πάνω στην θεματολογία της περιπλάνησης) και στο σκεπτικό μου. Το χρώμα είναι εμφανές ότι με παρέσυρε αφού αφέθηκα στα χρώματα των παραθύρων και στα αστραφτερά και πολλά ρούχα που λιάζονται στο ζεστό πάντα Αλγέρι, στις συνοικίες του Casbah και όχι μόνο, και στην πολυχρωμία των ενδυμάτων, αλλά και στην απορία των βλεμμάτων πίσω από μπούρκες, μαντίλες, αλλά και στο ευρωπαϊκό - γαλλικό ντύσιμο που συνυπάρχει.

Στα εγκαίνια της έκθεσης είχε τυπωθεί ένας προ - κατάλογος (Pre Catalogue), για να ακολουθήσει ο μεγάλος κατάλογος της έκθεσης, ο οποίος και ετοιμάζεται.

image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ