- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Man Ray και Άνδρος, τελευταία ευκαιρία
Τα πρόσωπα της γυναίκας στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου. Λίγο καλοκαίρι ακόμα και μια σπουδαία έκθεση.
Μια έκθεση του Man Ray ή Emmanuel Radnitzky, όπως κανονικά ονομαζόταν, είναι εντυπωσιακή ακόμη και σήμερα. Καθαρή ελευθερία, μοντερνισμός και αντισύμβαση, χαρακτήριζαν τον άνθρωπο με την πολλαπλή ζωή αφού καταπιάστηκε με όλα τα πεδία οπτικής επικοινωνίας. Αντικρίζοντας τα έργα του είναι σαν να ονειρεύεσαι σε κόσμο τεθλασμένο, φτιαγμένο από ασυνείδητο.
Η Λίζη Πιστολά, φωτογράφος και blogger, πήγε στην έκθεση και γράφει:
«Το περασμένο Σάββατο είχα την τύχη να βρεθώ στην Άνδρο με αφορμή την Έκθεση που διοργανώνει το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ένα μήνυμα, μερικά τηλέφωνα, και λίγες ημέρες μετά βρεθήκαμε στη Χώρα της Άνδρου στον περίφημο πλάτανο, σε αναζήτηση του μουσείου και της έκθεσης που είχε σταθεί αφορμή να επισκεφτούμε το νησί. Λίγα μέτρα πιο κάτω, σε μια εκπληκτική τοποθεσία είναι χτισμένο το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η νέα πτέρυγα όπου γίνεται η έκθεση “Man Ray Τα πρόσωπα της γυναίκας”, η οποία θα διαρκέσει εως της 27 Σεπτεμβρίου.
Ο Man Ray ήταν Αμερικανός καλλιτέχνης, γνωστός κυρίως και την ανάμειξή του στα κινήματα του ντανταϊσμού και του υπερρεαλισμού. Συνοδοιπόρος του Dali και του Breton, έγινε γνωστός κυρίως για το φωτογραφικό του έργο, ενώ ήταν εξαιρετικός ζωγράφος. Το πραγματικό του όνομα ήταν emMANuel RAdnistkΥ. Το 1912 ξεκινά να υπογράφει τα έργα του ως Man Ray. Το 1921 ο Paul Poreit του παραγγέλνει τις πρώτες του φωτογραφίες μόδας και το 1922 ξεκινά τα φωτογραφικά πορτρέτα διασήμων για τον κόσμο των περιοδικών της εποχής. Ο Man Ray έζησε στην Αμερική και στο Παρίσι. Στην έκθεση παρουσιάζονται και πολλές φωτογραφίες από την εποχή εκείνη, καθώς και προσωπικές πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη. Ο ίδιος έλεγε «I 've been a photographer for 35 years and a painter for 35 years. I ’m a man who leads a double life».
Ευχάριστη έκπληξη το πλούσιο υλικό της έκθεσης και η πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση των εκατό και πλέον έργων του καλλιτέχνη στους τρεις ορόφους του μουσείου. Μας άρεσαν ιδιαίτερα τα φωτογραφικά γυμνά της μούσας του Man Ray, Kiki de Montparnasse (1924), ο πίνακας ζωγραφικής “Αγκαλιά” (1947, Λάδι σε χαρτόνι) στο μαύρο δωμάτιο, καθώς και τα έργα γλυπτικής στο τέλος της έκθεσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της έκθεσης ουσιαστικά χρησιμοποιείται ως βασικός άξονας παρουσίασης της πολυδιάστατης καλλιτεχνικής προσωπικότητας του Man Ray. Τα έργα περνούν πολύ πιο πέρα από αυτό και ο θεατής έχει την ευκαιρία να προσεγγίσει και να απολαύσει το σύνθετο κόσμο του καλλιτέχνη».
Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιουνίου - 27 Σεπτεμβρίου 2015
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 και 18.00-21.00.
Έργα του Man Ray από την έκθεση κ.ά.





















Η Λίζη έχει το blog «Light of Spirit» όπου δημοσιεύει αφειδώς πληροφορίες φωτογραφικού ενδιαφέροντος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι θα δούμε στα μεγάλα μουσεία, τα ιδρύματα, τις γκαλερί και τους χώρους τέχνης της πόλης
Μια διαδρομή που αλλάζει τα «φίλτρα» της καθημερινότητάς μας
Σώμα, ταυτότητα και τέχνη: Η Jenny Saville στη 61η Μπιενάλε
Δείτε τις σημαντικότερες εκθέσεις τέχνης του 2026 σε ΗΠΑ και Ελλάδα μέσα από τη σειρά Video Art News.
Η ιστορία του πιο διάσημου παρεξηγημένου πίνακα μοντέρνας τέχνης
Ο Νίκος Ποδιάς και η Αφροδίτη Λίτη παρουσιάζουν νέες ενότητες έργων σε διάλογο με την ιστορία, τη θάλασσα και τη μνήμη
Ποιος ήταν ο ζωγράφος που σφράγισε το κίνημα της ποπ αρτ και επαναπροσδιόρισε την τέχνη του 20ού αιώνα
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 11 Ιουνίου
Αν βρεθείτε φέτος το καλοκαίρι στη Ρώμη, μια έκθεση «must»
Περιλαμβάνει 38 κεραμικά, χάλκινα και μαρμάρινα έργα που δεν εξάγονται από τα Μουσεία της Ιταλίας
Μια ξεχωριστή έκθεση στην αίθουσα «Σπύρος Λούης» στην Πινακοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου
Η σιωπηλή δύναμη του χρώματος και το χρώμα ως τόπος μνήμης και στοχασμού
Τα έργα μαρτυρούν την αντοχή και την απήχηση του ελληνικού πολιτισμού μέχρι σήμερα
Επτά σύγχρονοι καλλιτέχνες συνομιλούν με ένα μνημείο του 17ου αιώνα
Ο Τιτσιάνο επιστρέφει στο προσκήνιο μέσα από διεθνείς εκθέσεις και τη διαχρονική δύναμη των έργων του
Η πλάγια υπογραφή του καλλιτέχνη που έζησε για 37 μόλις χρόνια επιλέχθηκε για ελάχιστους καμβάδες
Η γκαλερί διατηρεί ένα ζωντανό εκθεσιακό πρόγραμμα, με στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και τη συνεχή ανταλλαγή ιδεών στο διεθνές καλλιτεχνικό πεδίο.
O εικαστικός μας μιλά για το εντυπωσιακό έργο του και τον σπουδαίο χαράκτη Λάμπρο Ορφανό
Η ανακοίνωση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Πώς αποφάσισε να ανοίξει τη συλλογή της στο κοινό και τι θα δούμε στην έκθεση που οργανώνεται σε έξι ενότητες με τίτλο Marginalia
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.