Πολιτισμος

Στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο η απονομή του τίτλου «The Most Excellent Order of the British Empire»

Η σπουδαία συμβολή του στον χώρο των τεχνών και της φιλανθρωπίας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο η απονομή του τίτλου The Most Excellent Order of the British Empire
Στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο η απονομή του τίτλου The Most Excellent Order of the British Empire © Natalia Tsoukala

Δασκαλόπουλος: Απονομή τίτλου από το Τάγμα Βρετανικής Αυτοκρατορίας - Η σπουδαία συμβολή του στον χώρο των τεχνών και της φιλανθρωπίας

Τη σημαντική διάκριση ΟΒΕ του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας έλαβε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ως αναγνώριση της συμβολής του στον χώρο των τεχνών και της φιλανθρωπίας.

Δημιουργός της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου και ιδρυτής του οργανισμού ΝΕΟΝ, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού αφιερωμένου στην προαγωγή της σύγχρονης τέχνης στο κοινό της Ελλάδας, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος λειτουργεί με την πεποίθηση ότι η τέχνη έχει τη δύναμη να ενώνει τους ανθρώπους, να εμπλουτίζει την καθημερινότητα, να λειτουργεί ως καταλύτης αλλαγών και να διευρύνει τους πολιτιστικούς ορίζοντες.

Στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτύξει εκτενή δράση υποστήριξης των τεχνών στην Ελλάδα και διεθνώς για περισσότερα από 25 χρόνια. Η δράση αυτή κορυφώθηκε τον Απρίλιο 2022 με τη δωρεά 350 έργων της Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου σε τέσσερα σημαντικά μουσεία (Tate, ΕΜΣΤ, Guggenheim, MCA Chicago).

Δ. Δασκαλόπουλος: Σταθερός υποστηρικτής της τέχνης

Ειδικότερα στη Βρετανική καλλιτεχνική σκηνή, ο κ. Δασκαλόπουλος είναι σταθερός υποστηρικτής της τέχνης και μέσω της Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου (1994) και της ανοιχτής πολιτικής δανεισμών της, έχει υποστηρίξει εκθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει διασφαλίσει μακροχρόνιους δανεισμούς έργων και έχει συμβάλει στην από κοινού απόκτηση και δωρεά έργων όπως το Babel (2001) του Cildo Meireles στην Tate.

Ορίστηκε μέλος του Tate International Council το 2004 και είναι ιδρυτικό μέλος του Whitechapel Gallery’s Future Fund (2011), ενώ θεματικές εκθέσεις της Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου έχουν πραγματοποιηθεί στη Whitechapel Gallery, Λονδίνο (2010) και στο Scottish National Gallery of Modern Art, Εδιμβούργο (2012).

Έχει υπάρξει σταθερός υποστηρικτής μόνιμων επιμελητικών θέσεων και εκπαιδευτικών υπευθύνων μέσω της χρηματοδότησής τους στους τρεις παραπάνω οργανισμούς.

Στις εκθέσεις του ΝΕΟΝ έχουν συμπεριληφθεί έργα και έχουν πραγματοποιηθεί νέες αναθέσεις σε Βρετανούς καλλιτέχνες, περιλαμβανομένων του Antony Gormley στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, του Richard Long και του Michael Landy στην Αθήνα, που έχουν απευθυνθεί σε ένα ευρύ διεθνές κοινό.

Τα προγράμματα υποτροφιών και ανταλλαγής επιμελητών του ΝΕΟΝ σε συνεργασία με την Whitechapel Gallery –καθώς και τα Courtauld, Royal College of Art και London Metropolitan University- έχουν δώσει τη δυνατότητα σε έλληνες σπουδαστές και επιμελητές να συνδιαλλαγούν με βρετανούς συναδέλφους τους και δημιουργούν σχέσεις που ενισχύουν την καλλιτεχνική διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών στο μέλλον.

Μέσω της Δωρεάς Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου η ΤΑΤΕ έλαβε 110 έργα από 53 καλλιτέχνες, όπου περιλαμβάνονται έργα καλλιτεχνών που δεν υπήρχαν στις συλλογές της και τα οποία πλέον είναι προσβάσιμα στο βρετανικό και το διεθνές κοινό.

Η φιλανθρωπική δράση του κ. Δασκαλόπουλου σε σχέση με τις δημιουργικές τέχνες και τη συμβολή του στη βρετανική κοινωνία αναγνωρίστηκαν πρόσφατα με την ονοματοδοσία της D.Daskalopoulos Gallery στην Whitechapel Gallery (2022) και την απονομή τιμητικού διδακτορικού από το Goldsmiths, University of London (2023).

Μπορείτε να δείτε τη σχετική ανακοίνωση ΕΔΩ.

Η διάκριση του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας

Η διάκριση ΟΒΕ (The Most Excellent Order of the British Empire) απονέμεται από την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλέα Κάρολο Γ’, ως αναγνώριση της προσφοράς κάποιου προσώπου, σε οποιονδήποτε τομέα, μέσω επιτευγμάτων ή υπηρεσιών προς την βρετανική κοινωνία.

Το Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (Order of the British Empire) δημιουργήθηκε το 1917 από τον Βασιλέα Γεώργιο Ε', εν μέσω του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, με σκοπό αρχικά να τιμηθεί η προσφορά των πολιτών και δη των εθελοντών σε μη μάχιμες υπηρεσίες, ενώ είναι η πρώτη διάκριση που απευθύνθηκε και σε γυναίκες. Από το 1922 καθιερώθηκε σε ετήσια βάση και αποτελεί επιβράβευση για τη συνεισφορά στις Τέχνες, τις Επιστήμες, το Φιλανθρωπικό έργο και τη Δημόσια Υπηρεσία.

Το Τάγμα αποτελείται από 5 τάξεις. Στις δύο ανώτερες βαθμίδες αντιστοιχούν οι τίτλοι Σερ (Ιππότης / Knight) και Ντέιμ (Κυρία / Dame) και στις επόμενες οι τίτλοι Ταξιάρχης (Commander / CBE), Χρυσός Σταυρός (Officer / OBE) και Αργυρός Σταυρός (Member / MBE).

Το μετάλλιο που συνοδεύει την απονομή της διάκρισης ΟΒΕ έχει σχεδιαστεί από την καλλιτέχνη Elinor Hall (1856-1926), στην οποία επίσης απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος (Commander / CBE).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ