- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πρώτος ο βασιλιάς Όθωνας διεκδίκησε τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Αποκαλύπτει φάκελος που φυλάσσεται στα γενικά αρχεία του κράτους
Το 1834, μόλις ένα χρόνο μετά την την ορκωμοσία του ως Βασιλιάς του νεοσύστατου κράτους της Ελλάδας, ο βασιλιάς Όθωνας ζήτησε για πρώτη φορά από τους Βρετανούς τα Γλυπτά του Παρθενώνα που είχε αφαιρέσει ο λόρδος Έλγιν. Το σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Τα Νέα» αναφέρει ότι το στοιχείο αυτό υπάρχει σε έναν φαιοπράσινο φάκελο με τίτλο -στα γερμανικά- «Akropolis von Athen» (Η Ακρόπολις των Αθηνών) και την ένδειξη «Koenigreich Griechenland» (Βασίλειο της Ελλάδος). «Ο φάκελος των 223 εγγράφων, που καλύπτει χρονολογικά την περίοδο από το 1834 έως το 1842, είναι ουσιαστικά η πρώτη επίσημη κρούση του νεοσύστατου (μόλις το 1830) ελληνικού κράτους για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα που είχε λεηλατήσει επί Τουρκοκρατίας ο λόρδος Έλγιν. Και αποτελεί αδιάσειστο ντοκουμέντο ότι οι προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα είχαν αρχίσει από την εποχή του Όθωνα», γράφει η εφημερίδα και διευκρινίζει ότι ο φάκελος φυλάσσεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. «Είναι χαρακτηριστικό δείγμα συγκροτημένου φακέλου», δήλωσε στα «Νέα» η Χριστίνα Σάρρα, προϊσταμένη του Τμήματος Οργάνωσης και Μελετών των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Το στοιχείο απέκτησε επικαιρότητα με αφορμή την έκθεση «100 χρόνια Γενικά Αρχεία του Κράτους, 500 χρόνια Ιστορία» που θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκείνα που έχουν ιδιαίτερη σημασία είναι τα τουλάχιστον 21 τεκμήρια τα οποία συνιστούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της καταγραφής των πρώτων προσπαθειών για την αναστήλωση και την ανάδειξη του μνημείου, την αποκατάστασή του από τις παρεμβάσεις που είχε υποστεί, τον προϋπολογισμό που διατέθηκε για την εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών, των ενεργειών για τη φύλαξη του μνημείου, αλλά και των προσπαθειών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή των αναγλύφων του ναού της Απτέρου Νίκης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η φετινή παράσταση της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζεται στις 13 και 14 Ιουνίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του ΚΠΙΣΝ.
Η 67χρονη σταρ ξεσήκωσε τους θαυμαστές της λίγο πριν από την κυκλοφορία του νέου της άλμπουμ
Με προϋπολογισμό άνω των 10 εκατ. ευρώ, το εμβληματικό νεοκλασικό κτίριο αναβαθμίζεται
DJs, διεθνείς συνεργασίες και 16 ημέρες ζωντανών εμφανίσεων και καλοκαιρινής ενέργειας
Ανακοινώθηκαν οι προεγκρίσεις και εγκρίσεις για το πρόγραμμα «Πρώτη Ταινία»
Πότε ξεκινά, ποιοι διδάσκουν και ποιο είναι το κόστος
Στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Ο διάσημος σκηνοθέτης επιστρέφει στο αγαπημένο του θέμα με τη νέα ταινία επιστημονικής φαντασίας «Disclosure Day»
«Υπηρέτησε επί 36 χρόνια σε θέσεις ευθύνης στο Υπουργείο Πολιτισμού»
Μια ξεχωριστή έκθεση στην αίθουσα «Σπύρος Λούης» στην Πινακοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου
Μια πραγματική γιορτή της ηλεκτρονικής μουσικής στο Release Athens, το Σάββατο 27 Ιουνίου
Πώς υποδέχεται η πόλη τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού
Κάθε εβδομάδα ανεβαίνουν περίπου 33.000 νέα βίντεο που χρησιμοποιούν τραγούδια τους
Η επισημότητα της τελετής και η δυναμική παρουσία των θεατρικών συγγραφέων
Θα μεταδίδονται ζωντανά όλες οι συναυλίες της διοργάνωσης - Η είσοδος στον Κήπο είναι ελεύθερη, με ηλεκτρονική κράτηση
Ο κορυφαίος σκηνοθέτης εκφράζει την απογοήτευσή του για το επίπεδο των νέων ταινιών
Πώς γίνεται ένα πραγματικό δημοσιογραφικό ρεπορτάζ;
Δώδεκα εικαστικοί και δώδεκα ποιητές συναντιούνται σε μια πρωτότυπη έκθεση που ταξιδεύει όλο το καλοκαίρι σε στεριά και θάλασσα
«100 χρόνια μπροστά», από ένα παιδί της «Αλλαγής». Ο ηθοποιός και σεναριογράφος μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή τη νέα ταινία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.