Πολιτισμος

Η Google τιμά τον Διονύσιο Σολωμό

216η επέτειος γέννησης του εθνικού μας ποιητή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
65106-131081.jpg

Στον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 8 Απριλίου του 1798 στη Ζάκυνθο, είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google. Η εικόνα αποτελεί μια καρτουνίστικη αναπαράσταση της «Φεγγαροντυμένης», από το σπουδαίο ποίημα της ωριμότητας του Διονύσιου Σολωμού, με τίτλο «Ο Κρητικός».

Πρόκειται για αφηγηματικό ποίημα, χωρισμένο σε πέντε μέρη, το οποίο γράφτηκε πριν από 180 χρόνια, την περίοδο 1833 -1834. Η «Φεγγαροντυμένη» αποτελεί έργο της ωριμότητας του ποιητή με το οποίο η ελληνική ποίηση μπαίνει θριαμβευτικά στον πνευματικό χώρο της Ευρώπης και παίρνει τη θέση της πλάι στα υψηλότερα υποδείγματα της ευρωπαϊκής ποίησης.

Το ποίημα συνδυάζει το επικό, το δραματικό και το λυρικό στοιχείο. Θεωρείται, σύμφωνα με τον Λίνο Πολίτη, «σταθμός στην ποιητική πορεία του Σολωμού, το πρώτο από τα μεγάλα έργα της εντελώς ώριμης περιόδου του» και «ποίημα - κλειδί, που ανοίγει και μας οδηγεί προς τα ώριμα πνευματικά πεδία του, αλλά πριν από όλα μας εισάγει στη δική του αυτοδύναμη περιοχή», κατά τον Γιάννη Δάλλα.

Δ.Κ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ