Πολιτισμος

Τι συμβαίνει με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ, «καρφιά» για Τζαβάρα και τιμές βιβλίων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
58340-116545.jpg

Από τον τομέα πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ κυκλοφόρησε η ακόλουθη ανακοίνωση που αφορά στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Το καθεστώς είναι αρκετά περίπλοκο ενώ η ανακοίνωση «καρφώνει» Τζαβάρα για το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ που τελικά δεν έχει κλείσει ενώ πρόσφατα ο υπουργός Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλος είπε σε υπαλλήλους του κέντρου ότι το κλείσιμο είναι ειλημμένη απόφαση.

Η ανακοίνωση ως έχει –υπάρχει και αναφορά στην τιμολογιακή πολιτική των βιβλίων:

Ο Υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος «κληρονόμησε» τον δισεπίλυτο γρίφο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου από τον προκάτοχό του, Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος αποφάσισε εν μια νυκτί να κλείσει τον σημαντικότερο φορέα προώθησης της Λογοτεχνίας στην χώρα μας. Εν συνεχεία, ο κ. Τζαβάρας, βλέποντας πως αδυνατούσε να οργανώσει μόνος του την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη «ανέστησε» περιστασιακά το ΕΚΕΒΙ, αφήνοντάς το σε μια κατάσταση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας μέχρι την αντικατάστασή του από τον κ. Παναγιωτόπουλο.

Ο τελευταίος, μέσω του διευθυντή του υπουργικού του γραφείου, κ. Καρακατσάνη, διαβεβαίωνε μέχρι τέλους τους εργαζομένους του ΕΚΕΒΙ(οι περισσότεροι εκ των οποίων παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιούνιο) πως το Κέντρο θα παραμείνει σε λειτουργία. Όλα αυτά μέχρι πριν από λίγες μέρες όταν, σε συνάντησή του με αντιπροσωπεία των εργαζομένων, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η απόφασή του κλεισίματος του ΕΚΕΒΙ είναι πλέον ειλημμένη. Πέρα από το γεγονός ότι δεκάδες άνθρωποι (που κατέχουν μοναδική εμπειρία και τεχνογνωσία για την πολιτική της χώρας σε ό,τι αφορά το βιβλίο) θα μείνουν στο δρόμο προκύπτει και ένα άλλο φλέγον ζήτημα, σε πολύ δύσκολους καιρούς: Από τα 800.000 ευρώ που υπήρχαν στον προϋπολογισμό του ΕΚΕΒΙ για το 2013, το Κέντρο έχει εισπράξει μόλις 40.000. Τι απέγιναν τα υπόλοιπα χρήματα;

Ένα δεύτερο θέμα, αφορά στην συζήτηση που διεξάγεται σχετικά με το ενδεχόμενο να καταργηθεί η ενιαία τιμή των βιβλίων. Αυτό σημαίνει πως κάθε βιβλιοπωλείο θα έχει πλέον το δικαίωμα να διαθέτει κάθε βιβλίο σε όσο χαμηλή τιμή επιθυμεί αμέσως μόλις αυτό κυκλοφορήσει. Αυτό επίσης σημαίνει πως α) Οι μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων αποκτούν τεράστιο πλεονέκτημα απέναντι στα συνοικιακά βιβλιοπωλεία αφού θα έχουν την άνεση να πουλάνε τα βιβλία σε χαμηλότερες τιμές και β) Οι εκδοτικοί οίκοι θα είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν μόνο best seller καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση θα μπαίνουν μέσα οικονομικά. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και προκαλεί τις αντιδράσεις συγγραφέων, βιβλιοπωλών και εκδοτών.

Ο Τομέας Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να συναντηθεί με τον Υπουργό Πολιτισμού από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του. Ακόμη και σήμερα υπάρχει χρόνος να συζητηθούν θέματα ζωτικής σημασίας που επηρεάζουν και θα επηρεάσουν καταλυτικά το μέλλον της ελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής.

Αρκεί οι λύσεις που θα βρεθούν να είναι ουσιαστικές, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και των εργαζομένων.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ