Πολιτισμος

Επιλογές 457

Ένη Κούκουλα Η φωτογράφος θυμάται το ταξίδι της στο Βιετνάμ

35003-709273.jpg
Καρολίνα Νιαμονιτάκη
ΤΕΥΧΟΣ 457
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
53291-117546.jpg

Ένη Κούκουλα

Η φωτογράφος θυμάται το ταξίδι της στο Βιετνάμ, που έδωσε το υλικό για την έκθεση «Βιετνάμ - Σημειώσεις σε μια διαδρομή»

20 μέρες, από το Ανόι ως τη Σαϊγκόν. Το Ανόι, με λεωφόρους και σοκάκια, υπαίθρια φαγάδικα, σκαμνάκια και τραπεζάκια έξω. Τα μηχανάκια από παντού προς παντού… Αέναο κορνάρισμα.

Τα χωριά της φυλής των Σάπας. Στο απομονωμένο Bac Ha μια ζωοπανήγυρη θυμίζει την αθωότητα της Ελλάδας του ’50. Εκεί, με τις πολύχρωμες μάλλινες στολές τους, πουλάνε και ανταλλάσσουν βουβάλια, γουρούνι στο σακί, ακόμη και σκύλους.

Halong Bay. θεόρατοι βράχοι, κρυφές σπηλιές, σπίτια χτισμένα στο νερό, με το σκύλο και τα παιδιά να χαιρετούν τον αφελή τουρίστα με το κανό.

Hue. Η αυτοκρατορική πόλη, ναοί στις όχθες, Κινέζοι, Γιαπωνέζοι, Γάλλοι… κι ένα ηλιοβασίλεμα, που παρακολουθεί αδιάφορο το πέρασμα του χρόνου.

Hoi An. Aρχαίο λιμάνι, με σπίτια-μουσεία, ανάκτορα, ποτάμι, το νερό μέσο μεταφοράς, άντλησης τροφής.

Can Tho. Κωμόπολη στον ποταμό Μεκόνγκ… φιλήσυχη και ζεστή, ποταμίσιες αγορές, γυναίκες στις βάρκες με μακρύ ξύλινο κουπί, νέες και γριές, ευθυτενείς, με απίστευτη λυγεράδα.

Σαϊγκόν. Κατακλυσμένη από Αμερικανούς, προσπαθεί να τους ευχαριστήσει με μπαρ και μουσικές. Γύρω, κάπως θλιβερά.

Οι φωτογραφίες δεν είναι ταξιδιωτικές. Συλλογή θραυσμάτων ιστορίας και προσωπικής ματιάς. Το φως, το παιχνίδι του στα φυλλώματα και τους ανθρώπους. Προσπάθεια να δεις το «δικό σου» συνδυασμένο με το «ξένο». Μια ματιά σε μια χώρα, έτσι κι αλλιώς στο μεταίχμιο του χρόνου.

Στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2013. 8-28/11, Manifactura Gallery, Zωοδόχου Πηγής 29, Εξάρχεια, 210 3811470


n

Κεντρική Αγορά

Η καρδιά της πόλης, οι καταστηματάρχες τρίτης γενιάς, οι υπαίθριοι μικροπωλητές, οι θόρυβοι και οι οσμές, η αγορά που απλώνεται γύρω από την οδό Αθηνάς και την οδό Ευριπίδου, είναι το θέμα της έκθεσης στην Αίθουσα Τέχνης IANOS.

Συμμετέχουν: Μιχάλης Μαδένης, Τίμος Μπατινάκης, Γιώργος Μπουκής και Νικόλας Χριστοφοράκης. 7-30/11, Σταδίου 24, 210 3217917


n

Εικαστικοί Διάλογοι 2013

Κατά τη διάρκεια ενός «εικαστικού» περιπάτου στο Πάρκο Αναψυχής της Ακαδημίας Πλάτωνος, κάθε Αθηναίος μπορεί να θαυμάσει ψηφιακά έργα τέχνης εμπνευσμένα από την ποίηση του Κ.Π. Καβάφη, από δέκα σύγχρονους Έλληνες και ξένους εικαστικούς.

Από τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών. Επιμέλεια: Μαριλένα B. Καρρά. 7/11 - 7/1, είσοδος από Κρατύλου & Τριπόλεως.


n

Βρες τον

Ξεκίνησε τη διαδρομή του από την A.V., μετά εκδόθηκε από τον Καστανιώτη και τώρα ανεβαίνει στη θεατρική σκηνή. Μιλάμε για το διήγημα της Αμάντας Μιχαλοπούλου «Βρες τον», το διάλογο μιας προγιαγιάς με τη δισέγγονή της στην Μπλε Πολυκατοικία των Εξαρχείων.

Σκην.: Κώστας Αριστόπουλος. Παίζει: Μαρία Κουμπάνη. Πέμ., Παρ. 21.15. €10. Από 7/11, 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι, 210 3455020


n

Λουκάς Χαψής

Αρχαιοελληνικά μνημεία κάτω από το νυχτερινό έναστρο ουρανό στην έκθεση φωτογραφίας στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Tο μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού από την οπτική γωνιά μιας νύχτας του 2013.

Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, 210 9469600


Μη χάσεις

Στο λαβύρινθο των στοχασμών

Με εισηγητή τον Κώστα Λιβιεράτο, η Εταιρεία Διαπολιτισμικών Σπουδών οργανώνει τρεις κύκλους συναντήσεων όπου διαβάζονται και συζητιούνται κλασικά και πρωτοποριακά κείμενα.

Οι πολιτισμικές σπουδές (cultural studies) εμφανίστηκαν ως διακριτός κλάδος πριν από 50 χρόνια, αντλώντας από ποικίλα ρεύματα φιλοσοφικής και επιστημονικής σκέψης και κοινωνικής κριτικής. Διαμόρφωσαν έτσι μια πλούσια ύλη που κάνει δυνατή την περιήγηση στα κοινωνικά, πολιτισμικά και πνευματικά τοπία της εποχής μας. Στο πνεύμα αυτό τα προγράμματα του πρωτότυπου αναγνωστήριου πολιτισμικών σπουδών της Εταιρείας Διαπολιτισμικών Σπουδών εισάγουν μια νέα ζώνη μαθημάτων, με ξεχωριστή μέθοδο και χαμηλότερο κόστος συμμετοχής. Πρόκειται για σεμινάρια ανάγνωσης και μελέτης των πρωτότυπων κειμένων, που φέρνουν τους συμμετέχοντες σε άμεση επαφή με τη σκέψη και το ύφος των συγγραφέων. Στις συναντήσεις (εξαιρετικού ενδιαφέροντος και μεγαλύτερης διάρκειας από τις συνηθισμένες λόγω του χαρακτήρα τους) διαβάζονται, σχολιάζονται και συζητιούνται εκτενή αποσπάσματα κειμένων –πρωτοποριακών στην εποχή τους, συχνά κλασικών πλέον σήμερα– που αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα από γλώσσες και εθνικότητες, γραμματολογικά είδη, επιστημονικούς κλάδους, λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά αντικείμενα και σημαίνουσες πνευματικές διαμάχες.

Πληροφορίες για τους κύκλους μαθημάτων

6955 471893, liviergr@yahoo.gr, Λαμάχου 3, Πλάκα, 2ος όροφος, 210 3613855, transcultural@outlook.com.gr


8/11, 19.00

Συζήτηση μεταξύ του Παρασκευά Αυγερινού και του Δημήτρη Φύσσα, με αφορμή το βιβλίο του πρώτου «Η αλλαγή τελείωσε νωρίς - Τρεις ιστορίες από την πολιτική μου ζωή» (εκδ. Εστία). Στο Free Thinking Zone, Σκουφά 64 & Γριβαίων, 210 3617461

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης
Πώς εικονογράφοι από την Ελλάδα και το Εμιράτο της Σάρτζα δημιούργησαν μαζί έργα τέχνης

Οι Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup), Βασίλης Γρίβας και Ντανιέλα Σταματιάδη δούλεψαν παρέα με τους Νάσσερ Νασράλλαχ, Ρασίντ Αλ Μούλλα και Άλια Αλ Χαμάντι σε κοινό εργαστήριο

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.