- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στα ίχνη των τυμβωρύχων: Το ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου για τον Έλληνα Indiana Jones
Πώς αρχαία αντικείμενα γλύτωσαν την τελευταία στιγμή από την αίθουσα πωλήσεων των οίκων δημοπρασίας, χάρη στον κυνηγό των αρχαιοκάπηλων Δρ. Χρήστο Τσιρογιάννη
Με τίτλο «Στα ίχνη των τυμβωρύχων», κυκλοφόρησε τη Δευτέρα (07/05/18), στους Times του Λονδίνου, άρθρο-ρεπορτάζ, στο οποίο παρουσιάζεται η σημαντική δουλειά του αρχαιολόγου και ερευνητή Δρ. Χρήστου Τσιρογιάννη, πάνω σε υποθέσεις διακίνησης και «ξεπλύματος» παράνομων αρχαιοτήτων.
Ο ακαδημαϊκός που μελετάει τους καταλόγους των οίκων δημοπρασιών, προκειμένου να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου όταν πρόκειται για λεηλατημένες αρχαιότητες, αποτελεί πια, όπως σημειώνει ο συντάκτης «αγκάθι», κοινώς, μπελάς για τους οίκους.
Οι τελευταίοι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν έχουν την πρόσβαση του Τσιρογιάννη στα κατασχεμένα αρχεία των καταδικασμένων αρχαιοκάπηλων, στα οποία καταγράφονται τα αρχαία αντικείμενα που πέρασαν από τα χέρια τους. Μάλιστα, σημειώνεται, πως αυτή την εβδομάδα, οι οίκοι δημοπρασιών εξέφρασαν την δυσφορία τους για την άρνηση πρόσβασης στα εν λόγω αρχεία, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές τους να ελέγξουν την προέλευση των προς πώληση αντικειμένων.
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, κάτι τέτοιο θα καθιστούσε το παράνομο εμπόριο των εκατομμυρίων λιρών ακόμα πιο ανεξιχνίαστο. Άλλωστε, η απόσυρση των προς πώληση αρχαιοτήτων, κατόπιν έρευνας και πληροφόρησης της Σκότλαντ Γιαρντ και άλλων αρχών από τον Τσιρογιάννη, υπογραμμίζει την περιπλοκότητα στο εμπόριο αρχαιοτήτων.
Υπενθυμίζεται πως τα κρίσιμα αρχεία στα οποία έχει πρόσβαση ο αρχαιολόγος-ερευνητής, κρατούνται από το Ελληνικό και το Ιταλικό κράτος. Πρόκειται για τα αρχεία των Giacomo Medici και Gianfranco Becchina (καταδικασμένοι αμφότεροι από την ιταλική δικαιοσύνη το 2004 και 2011 αντίστοιχα), καθώς και το αρχείο των Symes-Michailidis, το οποίο έχει κατασχεθεί από τις ελληνικές αρχές.
Στο εν λόγω δημοσίευμα των Times φιλοξενούνται, επίσης, και οι απόψεις των οίκων (Sotheby’s, Christie’s, Bonham’s), οι οποίοι αρνούνται τον παραμικρό υπαινιγμό σε ό,τι αφορά κερδοσκοπικά κίνητρα, και διατείνονται ότι καταβάλλουν κοπιαστικές προσπάθειες προκειμένου να εντοπίζουν το ιστορικό των αρχαιοτήτων. Εξάλλου, υποστηρίζουν πως παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια ζητούν από τις αρχές πρόσβαση στα αρχεία, οι εκκλήσεις τους πέφτουν στο κενό.
Ωστόσο, η είδηση βρίσκεται στο τέλος του άρθρου, όπου καταγράφονται ενδεικτικά περιπτώσεις κατά τις οποίες αρχαία αντικείμενα γλύτωσαν την τελευταία στιγμή από την αίθουσα πωλήσεων. Μαθαίνουμε, λοιπόν, από τους Sotheby’s και μέσω των Times, σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα -ως κίνηση καλής θέλησης! -της μαρμάρινης ταφικής στήλης, την οποία είχε ταυτίσει ο κ. Τσιρογιάννης στους Sotheby's του Λονδίνου πέρυσι. Ο αρχαιολόγος, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, χαρακτηρίζει «τραγικό» το γεγονός ότι η πληροφορία αυτή δεν προήλθε από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού. Αναρωτιέται δε, «αν το τμήμα της σαρκοφάγου που παραδόθηκε πριν από ενάμιση χρόνο, επέστρεψε άραγε στην Ελλάδα ή θα το πληροφορηθούμε από τον έμπορο παράνομων αρχαιοτήτων, μέσω ξένων εφημερίδων, στο μέλλον».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια ζωγραφιά δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά
Ο Blixa Bargeld μιλάει στην ATHENS VOICE για το νέο άλμπουμ «Rampen», τον αυτοσχεδιασμό, τη διαρκή μεταμόρφωση της μπάντας και την επικείμενη εμφάνισή τους στο Ηρώδειο
Γκουσγκούνης, Τσακ Νόρις, Όμηρος Ευστρατιάδης, ήρωες με απροσδόκητα επίκαιρες διαστάσεις σηματοδοτούν την πρώτη διοργάνωση
Το νέο άλμπουμ του θρύλου των Beatles έκανε ντεμπούτο στο νούμερο 1 του Ηνωμένου Βασιλείου
Μια γέφυρα ανάμεσα στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Τιφλίδας
Περιλαμβάνει 38 κεραμικά, χάλκινα και μαρμάρινα έργα που δεν εξάγονται από τα Μουσεία της Ιταλίας
Ένα βιβλίο παιδαγωγικής του Διαφωτισμού που επηρέασε την εκπαίδευση στη Δύση
Δείτε τις επίμαχες σκηνές
Τι περιλαμβάνει φέτος ο προγραμματισμός του θεσμού
Το βίντεο από τη στιγμή έγινε γρήγορα viral στο TikTok
Στον ρόλο του Ορφέα η Teresa Iervolino, της Ευρυδίκης η Μαρία Κοσοβίτσα και του Έρωτα η Μαριλένα Στριφτόμπολα. Συμμετέχει η Χορωδία Δωματίου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου
70.000 θεατές τον αποθεώνουν στο SoFi. Η Βρετανία τον απαγορεύει. Και οι δυο έχουν δίκιο
Η πρώτη εμφάνιση του γκρουπ στην Ελλάδα αναμένεται να γράψει ιστορία
Συγγνώμη, ποιος μένει εδώ τελικά;
Οι απονομές που ξεχώρισαν
Ο Βρετανός ηθοποιός εξηγεί γιατί το κοινό δεν είναι έτοιμο για έναν μαύρο πράκτορα 007
Η νέα animated επιτυχία των Universal-Nintendo σαρώνει στα ταμεία παγκοσμίως
Ταινίες είδους από το δεύτερο μισό τού 20ού αιώνα, που άλλαξαν τους κανόνες του genre τους και προβάλλονται ακόμα με πάθος, παντού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.