Πολιτισμος

Σαν σήμερα: συνέβη στις 25 Φεβρουαρίου

Μια λεπτομερειακή αναδρομή στο memory lane της σημερινής ημέρας. Τι συνέβη; 138: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός υιοθετεί τον Αντώνιο Πίο καθιστώντας τον έτσι, διάδοχό του. 1570: Ο πάπας Πίος Ε΄ αφορίζει τη βασίλισσα Ελισάβετ Α της Αγγλίας. 1601: Ο Ρόμπερτ Ντέβερο του Έσεξ εκτελείται δια αποκεφαλισμού, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας εξαιτίας της ανταρσίας, που υποκίνησε εναντίον υπουργών της βασίλισσας Ελισάβετ Α.

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
35495-77571.jpg

Μια λεπτομερειακή αναδρομή στο memory lane της σημερινής ημέρας. Τι συνέβη;

138: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός υιοθετεί τον Αντώνιο Πίο καθιστώντας τον έτσι, διάδοχό του.

1570: Ο πάπας Πίος Ε΄ αφορίζει τη βασίλισσα Ελισάβετ Α της Αγγλίας.

1601: Ο Ρόμπερτ Ντέβερο του Έσεξ εκτελείται δια αποκεφαλισμού, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας εξαιτίας της ανταρσίας, που υποκίνησε εναντίον υπουργών της βασίλισσας Ελισάβετ Α.

1707: Γεννιέται ο Ιταλός θεατρικός συγγραφέας Κάρλο Γκολντόνι.

1723: Πεθαίνει ο Άγγλος αρχιτέκτονας, σερ Κρίστοφερ Ρεν, που έμεινε γνωστός για το έργο στην ανακατασκευή των εκκλησιών του Λονδίνου μετά τη μεγάλη φωτιά του 1666.

1793: Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον συγκαλεί, με την ιδιότητα του Προέδρου των ΗΠΑ, το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο.

1822: Καταργείται η δουλεία στην Ελλάδα, με διάταξη του Συντάγματος της Επιδαύρου.

1826: Οι Τούρκοι κυριεύουν το νησάκι Βασιλάδι, προπύργιο του Μεσολογγίου, σφίγγοντας το κλοιό γύρω από την Ιερή Πόλη, που θα αντέξει ακόμα ενάμιση μήνα.

1833: Με Βασιλικό Διάταγμα που εκδίδεται από την Αντιβασιλεία του Όθωνος, καταργείται ο Στρατός των ατάκτων και συγκροτείται Ελληνικός Τακτικός Στρατός, αποτελούμενος από Πεζικό, Ιππικό, Πυροβολικό και Μηχανικό.

1836: Ο κατασκευαστής όπλων Σάμιουελ Κολτ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα νέο είδος όπλου, το περίστροφο (revolver).

1841: Γεννιέται ο ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Πιερ Ογκίστ Ρενουάρ.

1848: Με δημοψήφισμα οι Γάλλοι ιδρύουν τη Δεύτερη Δημοκρατία, ενώ ο βασιλιάς Φίλιππος Λουδοβίκος, έχει ήδη παραιτηθεί υπέρ του 10χρονου εγγονού του και έχει φύγει στο Λονδίνο.

1870: Ορκίζεται ο πρώτος Αφροαμερικανός βουλευτής στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον ρεπουμπλικάνο Χίραμ Ρόουντς Ρίβελς, από την Πολιτεία Μισισιπή.

1873: Γεννιέται ο τραγουδιστής της όπερας Ενρίκο Καρούζο.

1890: Γεννιέται ο Βιατσεσλάβ Μολότοφ, Ρώσος πολιτικός και διπλωμάτης, που μαζί με τον Στάλιν είναι οι μόνοι βαθμοφόροι Μπολσεβίκοι, που θα επιζήσουν από τη Μεγάλη Εκκαθάριση του 1930, την οποία προκάλεσε ο δεύτερος. Έμεινε στην ιστορία για το ρόλο του στο σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολότοφ, καθώς και για τις αυτοσχέδιες βόμβες, που φέρουν το όνομά του.

1899: Πεθαίνει ο Πολ Τζούλιους Ρόιτερ, Γερμανός δημοσιογράφος ανταποκριτής και μεταφραστής, σε ηλικία 78 ετών. Το 1850 ίδρυσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο, που φέρει το όνομα του, ξεκινώντας μία ταχυδρομική υπηρεσία με περιστέρια, που κάλυπταν την απόσταση Άαχεν - Λονδίνο. Το 1871 του απενεμήθη ο τίτλος του βαρόνου.

1901: Γεννιέται ο Ζέπο Μαρξ, ένας εκ των Αδερφών Μαρξ, των κωμικών ηθοποιών.

1910: Αιματηρές ταραχές ξεσπούν στη Γουαδελούπη, όταν η χωροφυλακή συγκρούεται με τους απεργούντες εργάτες γης.

1915: Ο συμμαχικός στόλος της Αντάντ καταλαμβάνει τη Λήμνο ως ορμητήριο για απόβαση στη χερσόνησο της Καλλίπολης.

1917: Γεννιέται ο Άντονι Μπάρτζες, συγγραφέας του βιβλίου «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι», το οποίο ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το 1971.

1919: Οι Δωδεκανήσιοι πραγματοποιούν συλλαλητήριο στην Αθήνα αξιώνοντας την ένωση των νησιών με την Ελλάδα.

1921: Η Ρωσία καταλαμβάνει τη Δημοκρατία της Γεωργίας.

1922: Εκτελείται ο Ανρί Λαντρό, πρόκειται για τον πιο διαβόητο Γάλλο κατά συρροή δολοφόνο. Ο «Κυανοπώγωνας» όπως ήταν γνωστός σκότωσε τουλάχιστον έντεκα άτομα.

1932: Ένας μετανάστης από την Αυστρία, ο Αδόλφος Χίτλερ, αποκτά τη γερμανική υπηκοότητα για να θέσει υποψηφιότητα για καγκελάριος.

1943: Γεννιέται ο αείμνηστος Μπιτλ, Τζορτζ Χάρισον.

1947: Διαλύεται και επίσημα το πρωσικό κράτος.

1948: Το Κομουνιστικό Κόμμα αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση στην Τσεχοσλοβακία. Θα παραμείνει στην εξουσία έως το 1989.

1956: Η ποιήτρια Σίλβια Πλαθ συναντά και ερωτεύεται τον ομότεχνό της, Τεντ Χιουτζ, με τον οποίο παντρεύονται τέσσερις μήνες αργότερα. Η Πλαθ αυτοκτόνησε το 1963 σε ηλικία 30 ετών.

1956: Στο λόγο του «Για την προσωπολατρία και της συνέπειες της» ο Νικίτα Χρουτσόφ καταγγέλλει τη δράση του Ιωσήφ Στάλιν και ουσιαστικά αποκηρύσσει στη Σταλινική περίοδο.

1959: Ανακαλούνται οι εκτοπίσεις του Μακάριου και των τριών συνεξορίστων του.

1962: Στο Λονδίνο, ο Μπέρτραντ Ράσελ αποκαλεί τις ατομικές δοκιμές «σφαγή».

1964: Ο 22χρονος Κάσιους Κλέι, ο οποίος αργότερα θα ονομαστεί Μοχάμετ Άλι, κερδίζει με τεχνικό νοκ άουτ στον 6ο γύρο τον Σόνι Λίστον στο Μαϊάμι Μπιτς και ανακηρύσσεται για πρώτη φορά στην καριέρα του παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών.

1968: Ο στρατός της Νοτίου Κορέας σφαγιάζει 135 άτομα στο βιετναμέζικο χωριό Μά Χάι και τους θάβει σε ομαδικό τάφο.

1972: Ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ κυκλοφορεί το τραγούδι «Give Ireland Back to the Irish», το οποίο απαγορεύεται από το BBC.

1972: Η Γερμανία δίνει 5 εκατ. δολάρια ως λίτρα για την απελευθέρωση των επιβατών και του πληρώματος ενός αεροπλάνου, που κρατά ομήρους ένας Άραβας αεροπειρατής.

1973: 3.000 φοιτητές οχυρώνονται στη Νομική Σχολή της Αθήνας και διαδηλώνουν από την ταράτσα του κτηρίου με συνθήματα κατά της χούντας.

1973: Μακελειό σε κέντρο διασκέδασης της Αθήνας από τους αδελφούς Κοεμτζή με αφορμή μια παραγγελιά. Απολογισμός, τρεις νεκροί αστυνομικοί και δύο τραυματίες. Λίγο αργότερα, ο Διονύσης Σαββόπουλος εμπνέεται από το γεγονός και γράφει το τραγούδι «Μακρύ Ζεϊμπέκικο για το Νίκο».

1975: Πεθαίνει ο Ελάιτζα Μοχάμετ, ιδρυτικό στέλεχος και ηγέτης της πνευματικο-πολιτικής κίνησης "The Nation of Islam" (το Έθνος του Ισλάμ). Ο Μοχάμετ ισχυριζόταν ότι, είχε λάβει το λόγο του Αλλάχ το 1931, από τον Γουάλας Φαρντ Μοχάμετ. Θεωρείται ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Μάλκομ Χ.

1983: Πεθαίνει ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, Τένεσι Γουίλιαμς. Στα πιο γνωστά του έργα συγκαταλέγονται τα, «Λεωφορείον ο Πόθος", «Ξαφνικά, πέρυσι το καλοκαίρι», «Το γλυκό πουλί της νιότης», «Λυσσασμένη Γάτα».

1984: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο κωμικός ηθοποιός Κούλης Στολίγκας.

1986: Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερδινάνδο Μάρκος, ερχόμενος αντιμέτωπος με τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της εξουσίας του, φυγαδεύεται από το Προεδρικό Μέγαρο στη Μανίλα με αμερικανικό ελικόπτερο.

1991: Την υποστήριξή της στις χερσαίες επιχειρήσεις των Συμμάχων εκφράζει η Αθήνα, επικρίνοντας το Ιράκ επειδή μέχρι την τελευταία στιγμή αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του ΟΗΕ.

1992: Κατά τη διάρκεια της διαμάχης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ο στρατός της Αρμενίας σκοτώνει 613 πολίτες. Η αποτρόπαια πράξη θα μείνει γνωστή ως η «σφαγή του Κοζάλι».

1994: Στη Νικαράγουα, οι τελευταίοι από τους αντάρτες Κόντρας συμφωνούν με την Κυβέρνηση να παραδώσουν τα όπλα τους.

1994: Πραγματοποιείται η σφαγή «της σπηλιάς των Πατριαρχών» στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης. Ένας αμερικανοεβραίος γιατρός πυροβολεί με αυτόματο όπλο Παλαιστίνιους πιστούς στην Σπηλιά των Πατριαρχών. Σκοτώνει 29 και τραυματίζει 125 πριν το πλήθος τον σταματήσει και τον σκοτώσει χτυπώντας τον.

1998: Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) αποκτά νέο πρόεδρο έπειτα από 21 χρόνια. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, γενικός γραμματέας από το 1980, αναλαμβάνει στην θέση του Ζαχαρία Αλεξάνδρου, που ήταν πρόεδρος από το 1977. Οι δυο αυτοί παράγοντες έχουν οδηγήσει το μπάσκετ στις μεγαλύτερες διεθνείς διακρίσεις της ιστορίας του όντας στην εμπροσθοφυλακή της ΕΟΚ από το 1970.

2002: Η αμερικανική εταιρεία Οdyssey Μarine Εxploration παρουσιάζει ισχυρές ενδείξεις ότι, ανακάλυψε το "Sussex", μια βρετανική ναυαρχίδα με 80 κανόνια, η οποία ναυάγησε το 1694, μετά από σφοδρή θαλασσοταραχή, κοντά στο στενό του Γιβραλτάρ. Το πλοίο εικάζεται ότι, μετέφερε τόνους χρυσού και ασημιού, ένα θησαυρό ύψους 4,5 δις ευρώ.

2005: Πεθαίνει ο Πίτερ Μπένενσον, βρετανός δικηγόρος. Το 1961 ίδρυσε τη Διεθνή Αμνηστία, τη διεθνή οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με περίπου 1,8 εκατομμύρια μέλη και υποστηρικτές σε περισσότερες από 150 χώρες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ