- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο κορυφαίος Λεωνίδας Καβάκος με τον μόνιμο συνεργάτη του πιανίστα Ενρίκο Πάτσε, παρουσιάζει και τις 10 σονάτες για βιολί του Μπετόβεν, σε τρεις ξεχωριστές συναυλίες. Η πρώτη, στις 11 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνει τις σονάτες 2,3,6 και 7, έργα γραμμένα από το 1897 έως το 1802, στα σύνορα της πρώτης και της μεσαίας συνθετικής περιόδου του συνθέτη.
Θα ακολουθήσουν, η δεύτερη συναυλία, στις 5 Απριλίου και η τρίτη στις 21 Απριλίου. Ο Λεωνίδας Καβάκος παρουσιάζει τον κύκλο με τις 10 σονάτες του Μπετόβεν στην περίοδο 2012/13 σε συναυλίες σε όλη σχεδόν την Ευρώπη. Από την Αθήνα και το Μέγαρο Μουσικής, στο Μιλάνο, το Άμστερνταμ και την Φλωρεντία με τον Ενρίκο Πάτσε στο πιάνο και από εκεί στο Γουίγκμορ Χολ του Λονδίνου και στην Μουζίκφεράιν της Βιέννης με τον Αμερικανό πιανίστα Εμάνιουελ Αξ.
Ο Μπετόβεν
Στα 27 του χρόνια, με καλοακονισμένη ήδη τη μουσική και την πιανιστική του φωνή, ο Μπετόβεν έγραψε τις πρώτες σονάτες για βιολί και πιάνο, δύο όργανα που γνώριζε καλά. Μέσα σε έξι χρόνια συνέθεσε τις 9 και την τελευταία σχεδόν μια δεκαετία αργότερα. Και οι δέκα συμπίπτουν με μια αδιανόητα μεταμορφωτική περίοδο της ζωής του και αποπνέουν μια γραφή με αυτοπεποίθηση και επίγνωση της πρωτοτυπίας της. Στις πρώτες σονάτες το πιάνο κυριαρχεί και το βιολί συνοδεύει, πάνω στην παράδοση του Μότσαρτ και του Χάιντν. Στις επόμενες το βιολί αποκτάει πιο ανεξάρτητο ρόλο και στην 9η του Κρόιτσερ, το βιολί είναι ο πρωταγωνιστής και το πιάνο η συνοδεία. Από την πρώτη μέχρι την εξαιρετική 10η παρακολουθούμε τις μεταμορφώσεις που κατακτάει ο Μπετόβεν στο είδος αυτό: το πιο εκφραστικό από τα όργανα γίνεται το κέντρο της μουσικής του.
Ο Λεωνίδας Καβάκος
Ο Λεωνίδας Καβάκος, βιολονίστας, μαέστρος και καλλιτέχνης σπάνιας ποιότητας, κορυφαίος δεξιοτέχνης και απαράμιλλος μουσικός, είναι διεθνής από την εφηβεία του και ανήκει πλέον στους εκλεκτούς ερμηνευτές του κόσμου. Μεγάλες ορχήστρες και μαέστροι, σπουδαίοι ερμηνευτές, οι σημαντικότερες αίθουσες του πλανήτη είναι το φυσικό περιβάλλον του Καβάκου. Το ρεπερτόριό του διευρύνεται διαρκώς χωρίς περιορισμούς σε εποχές ή σε είδη της μουσικής. Από τα μεγάλα κοντσέρτα του 19ου και του 20ου αιώνα, στον Μπαχ και τον Μότσαρτ μέχρι τα σύγχρονα έργα, ο Έλληνας βιολονίστας κινείται με γνώση, περιέργεια και άνεση, με αποτέλεσμα μια ευρεία δισκογραφία διεθνούς αποδοχής. Τον Απρίλιο, ανάμεσα στις συναυλίες με τις σονάτες του Μπετόβεν στο Μέγαρο Μουσικής, ο Καβάκος θα είναι ο σολίστ στην παγκόσμια πρώτη του Κοντσέρτου για Βιολί του Οσβάλντο Γκολιγιόφ, με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου και τον Γκουστάβο Ντουνταμέλ στο πόντιουμ.
Ο Ενρίκο Πάτσε
Γεννήθηκε στο Ρίμινι, μαθήτευσε δίπλα στον Φράνκο Σκάλα, αρχικά στο Κονσερβατουάρ Ροσίνι του Πέζαρο και στη συνέχεια στην Ακαδημία Πιάνου της Ιμολα. Επίσης σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας και σύνθεση. Το 1987 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Yamaha στην Στρέζα, όπως και την πρώτη διάκριση στον 2ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου «Φραντς Λιστ» στην Ουτρέχτη δύο χρόνια αργότερα, πράγμα που σήμανε την εκκίνηση της καριέρας του.
Σάββατο 11/2, 20.30, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, € 15, 27, 38, 55 (Διακεκριμένη Ζώνη). € 8,00 (Φ/ Νέοι/ ‘Ανεργοι? ΑΜΕΑ), € 10,00 (65+/ πολύτεκνοι).
Για πληροφορίες 210 72.82.333, www.megaron.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τραγούδησε για τον έρωτα και τον χωρισμό, σημαδεύοντας μια ολόκληρη εποχή
Η ζωή, οι συνεργασίες και η διαδρομή μιας γυναίκας που σημάδεψε το ελληνικό τραγούδι
Τι αλλάζει γύρω στα 5-7 χρόνια, πώς οι αντιδράσεις των ενηλίκων επηρεάζουν τη δημιουργική αυτοπεποίθηση των παιδιών και τι μπορούμε να κάνουμε
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Athens Photo Festival μιλά για τη φετινή διοργάνωση και το μέλλον της καλλιτεχνικής φωτογραφίας
Η Χοτλ γεννήθηκε σε οικογένεια κωφών και χρησιμοποίησε άπταιστα τη νοηματική γλώσσα
Όλα για τη μεγάλη έκθεση του MOMUS-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Η υπαίθρια έκθεση «Όσο κρατάει ο Μπάλος — Θερμιώτικα Γλέντια», που φιλοξενείται από τις 24 Ιουλίου έως τις 30 Αυγούστου στον Χώρο του Συνδέσμου Δρυοπιδέων, στην Κανάλα
Το καστ αστέρων αποκαλύπτεται στο νέο υπερθέαμα της Marvel που κάνει πρεμιέρα τον Δεκέμβριο
Η αναφορά που έκανε στο ντοκιμαντέρ για τη Μελάνια Τραμπ
Tην αποκάλυψε έκανε ο επικεφαλής της εταιρείας
«Πρέπει να έχεις μια καταπληκτική ιδέα, για να κάνεις κάτι τέτοιο», δήλωσε ο 55χρονος σκηνοθέτης
Μερικές φορές η απόδραση έχει κύματα. Μερικές φορές έχει διπλή κάσα. Στα Χανιά έχει και τα δύο.
Eπισκέπτες και ντόπιοι, διαφορετικές ηλικίες αλλά κοινή αγάπη για τον χορό και την καλή μουσική
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι δωρεάν
Στα highlights η Ενάτη του Μπετόβεν που θα παρουσιαστεί ακριβώς την επέτειο του θανάτου του μεγάλου συνθέτη, αλλά και η εμφάνιση της ΚΟΑ στο εμβληματικό Concertgebouw στο Άμστερνταμ
Εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας την Τετάρτη 22 Ιουλίου
Από τα καλοκαίρια της μικρής Τζάκι Μπουβιέ μέχρι τον Τομ Φορντ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.