Πολιτισμος

Το Σεράγεβο δεν ξεχνά και τιμά τον Ντέιβιντ Μπόουι (εικόνες, video)

Με μια «ροκ» τοιχογραφία στον δρόμο των «ελεύθερων σκοπευτών» του πολέμου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
129947-294059.jpg

Τα αποκαλυπτήρια μιας «ροκ» τοιχογραφίας στη μνήμη του Ντέιβιντ Μπόουι πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο σε δρόμο του Σεράγεβου. Μια ομάδα καλλιτεχνών δημιούργησε την τοιχογραφία για να τιμήσει το ανθρωπιστικό έργο του Βρετανού μουσικού κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας.

Ο επικεφαλής του πρότζεκτ είναι ο Βόσνιος μουσικός Βεντάντ Τρμπόνια, ο οποίος αποκάλεσε τον Βρετανό καλλιτέχνη «πνευματικό του πατέρα». Το 1994 ο Ντέιβιντ Μπόουι αγόρασε το αντιπολεμικό έργο του καλλιτέχνη Πίτερ Χόσον, στο οποίο αποτυπώνεται ο βιασμός μιας μουσουλμάνας γυναίκας της Βοσνίας.

image

Τα αποκαλυπτήρια της τοιχογραφίας έγιναν παρουσία περίπου 300 ατόμων και κάτω από τους ήχους του «Space Oddity», ενώ μία επιγραφή έγραφε «η μόδα αλλάζει, αλλά εσείς θα είστε πάντα οι ήρωες μου».

image

Η τοιχογραφία έχει διαστάσεις 13 μέτρα ύψος και 10,5 μέτρα πλάτος και κοσμεί ένα κτίριο στην πανεπιστημιούπολη του Σεράγεβου, σε μικρή απόσταση από τον δρόμο Sniper Alley, που έγινε ιδιαίτερα γνωστός στα χρόνια του πολέμου, λόγω της επικινδυνότητάς του από τους ελεύθερους σκοπευτές και που πλέον συμβολίζει την αλλαγή που επήλθε στην Βοσνία μετά το τέλος του πολέμου του 1992-95.

image

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ