Πολιτικη & Οικονομια

Πλεύρης: Άρση των μέτρων μέχρι τα τέλη Μαρτίου

«Όλοι είναι προετοιμασμένοι για τυχόν αναζωπύρωση της πανδημίας από το φθινόπωρο»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης © EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Άρση μέτρων: Η δήλωση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη - Η λογική της Ε.Ε. για την άρση μέχρι τα μέσα Μάρτη και ο κίνδυνος αναζωπύρωσης.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στο χρόνο που θα γίνει η άρση των μέτρων στην Ελλάδα, μετά και τη νέα χαλάρωση που ανακοίνωσε την Τετάρτη (16/2) η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε εστίαση, διασκέδαση και γήπεδα. Ο στόχος για την άρση μέτρων τίθεται περί τα μέσα Μαρτίου. 

Ο Θάνος Πλεύρης εξήγησε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ότι στο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρώπης, η λογική όλων των χωρών είναι ότι οι περιορισμοί θα πρέπει να αρθούν έως τα μέσα με τέλη Μαρτίου ανάλογα με την πίεση στα συστήματα υγείας των χωρών, αλλά δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός και όλοι είναι προετοιμασμένοι για τυχόν αναζωπύρωση της πανδημίας από το φθινόπωρο. Ο ίδιος άλλωστε υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει τέλος της πανδημίας».

Σχετικά με την απόφαση άρσης περιορισμών στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό είναι άνω του 81%, οι διασωληνωμένοι έχουν μειωθεί μέσα σε 25 ημέρες από 680 σε 480, ενώ τα χθεσινά εξιτήρια – εισιτήρια στα νοσοκομεία είναι 150 υπέρ των εξιτηρίων κάτι που δείχνει ότι το ΕΣΥ είναι μεν ακόμα πιεσμένο, αλλά παρατηρείται αποκλιμάκωση.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τέταρτη δόση, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν λειτουργεί ανεξάρτητα από τους επιστήμονες και τον ΕΜΑ. Ενδεχομένως, εξήγησε να χρειαστεί να γίνει κάτι αντίστοιχο με το εμβόλιο της γρίπης αλλά αυτή η συζήτηση είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο στην Ευρώπη.

Νέα μέτρα: Όλες οι αλλαγές σε εστίαση, διασκέδαση και γήπεδα

Ολοένα και περισσότερο αίρονται τα μέτρα για τον κορωνοϊό στη χώρα μας αφού η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας στη χθεσινή συνεδρίασή της εισηγήθηκε αλλαγές σε εστίαση, διασκέδαση και γήπεδα. Μάλιστα, λίγο νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι αυξάνεται η πληρότητα στα γήπεδα και επιτρέπονται ξανά οι σχολικές εκδρομές.

Να σημειωθεί πως όλες οι προτάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα νέα μέτρα και την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών για τον κορωνοϊό, έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται επίσης και η τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε ποσοστό 20%.

Αναλυτικά, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε τα ακόλουθα νέα μέτρα:

  • Γήπεδα: Να αυξηθεί η πληρότητα στο 50%. Μέχρι σήμερα το ποσοστό είχε οριστεί στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.
  • Εστίαση και διασκέδαση: Επιτρέπονται οι όρθιοι. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας είχε εισηγηθεί αλλαγές στα μέτρα στην εστίαση, ζητώντας να καταργηθεί το όριο ατόμων ανά τραπέζι -όπως και έγινε.
  • Σχολικές εκδρομές: Οι ειδικοί της επιτροπής είπαν «ναι» στο να ξεκινήσουν και πάλι οι σχολικές εκδρομές από την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, οι πολυήμερες θα ξεκινήσουν από την 1η Μαρτίου.

Η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό γίνεται γνωστή, την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 19.509 κρούσματα χθες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ