Πολιτικη & Οικονομια

Διανοούμενοι στην υπηρεσία του λαϊκισμού

Όταν ο Παντελής Μπουκάλας συνάντησε τον Γρηγόρη Πετράκο

63576-718243.jpg
Άρης Γεωργίου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γλυπτό στην άμμο που απεικονίζει ανθρώπους κι εγκεφάλους

Σχόλιο για την πρόσφατη τοποθέτηση του Παντελή Μπουκάλα για τις εργασίες στην Ακρόπολη και την αμφισβήτηση της επιστήμης.

Μερικές φορές δεν αρκούν οι τραγουδίστριες των ριάλιτι. Χρειάζονται και οι οργανικοί διανοούμενοι για να μεταφέρουν τα μηνύματα και να τα νομιμοποιήσουν με το κύρος σοβαρών εντύπων.

«Προσωπική εικόνα για την Ακρόπολη, δηλαδή για όσα συμβαίνουν στον Ιερό Βράχο τους τελευταίους μήνες δεν έχω», γράφει ο Παντελής Μπουκάλας. Δε φαίνεται να έχει πρόβλημα με αυτό. Ούτε με τη γνωμοδότηση των, αρμόδιων για τις αναστηλώσεις μνημείων, Επιτροπών και Οργανισμών που μελέτησαν και ενέκριναν τα έργα. Ευτυχώς «υπάρχει και η ποικιλοφωνία του Διαδικτύου για να χαρείς και να γνωρίσεις τις διαφορετικές γνώμες». Να μάθεις δηλαδή τη γνώμη της Ραλλίας για τα μάρμαρα και του Κρίτωνα Αρσένη για τα αγάλματα.

«Γιατί οι αυθεντίες δεν έκαναν ποτέ καλό στη σκέψη» προειδοποιεί ο κ. Μπουκάλας, «να μην αποδεχτούμε οι πάντες όσα λέει ο Μανώλης Κορρές που προβάλλεται σαν γκουρού ή σαν ιδιοκτήτης της μίας και μόνης αλήθειας».

Αρχίζουμε επιτέλους να συνεννοούμαστε, στο μεταμοντέρνο κόσμο του λαϊκισμού που ψαρεύει στον επίπεδο αφρό του διαδικτύου, υπάρχουν «πληθυντικές αλήθειες». Υπάρχει η αλήθεια του Μανώλη Κορρέ και η αλήθεια της Ραλλίας Χρηστίδου. Και ο καθένας διαλέγει αυτή που επιθυμεί το κόμμα του. «Γνώμη μου».

«Γιατί όταν πρόκειται για την Ακρόπολη ακόμα και αυτοί που αισθάνονται αυθεντικοί διερμηνείς της Ιστορίας οφείλουν να κάνουν ένα βήμα πίσω ώστε να προκύψει χώρος για την ειλικρίνεια και την σεμνότητα. Δεν αναφέρομαι στους πολιτικούς, τους επιστήμονες εννοώ».

Να κάνουν λοιπόν οι επιστήμονες πίσω ένα βήμα για να χαρείς την ωραία δυνατότητα που σου παρέχει το διαδίκτυο. Τι ωραία λόγια για να περιγράψουν το πιο σκοταδιστικό κήρυγμα εναντίον της γνώσης. Μέσα από περίτεχνες διατυπώσεις, μπαρόκ φράσεις, επιμελημένο αμπαλάζ, αρχαιοπληξία και διφορούμενα που κρύβουν τις πραγματικές επιδιώξεις, μεταδίδεται το μήνυμα: Εχθρός είναι η επιστήμη.

Και για να μην υπάρχει αμφιβολία για τη στόχευση της στρατευμένης ενημέρωσης, διευκρινίζεται ακόμα περισσότερο:

«Για να το πούμε με όρους πανδημίας ο κ. Κορρές είναι στον χώρο της αρχαιολογίας ό,τι περίπου και ο Σωτήρης Τσιόδρας στον χώρο της λοιμωξιολογίας, τοτέμ και ταμπού που ο έλεγχός του απαγορεύεται καθότι ανάγωγος και ανόσιος».

Εδώ ήρθαμε. Στην αμφισβήτηση, 15 μήνες τώρα, της επιτροπής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στην υπονόμευση της ιατρικής επιστήμης, στην δυσφήμιση της επιστημονικής αλήθειας. Γιατί ο λαϊκισμός σ’ αυτό στηρίζεται: στην άγνοια, στην υποβάθμιση των γεγονότων, στην παραχάραξη της πραγματικότητας, στη σχετικοποίηση της αλήθειας. Γι’ αυτό είναι εχθρός του τα μέσα ενημέρωσης, γι’ αυτό είναι εχθρός του η επιστήμη, όποια κι αν είναι αυτή, Ιατρική ή Αρχαιολογία.

Όμως για να το επιτύχει αυτό δεν χρειάζονται πια τόσα πολλά λόγια και κομψές φράσεις. Το μήνυμα το μεταφέρει πολύ πιο άμεσα από τον Παντελή Μπουκάλα, ο Γρηγόρης Πετράκος στο νέο του τραγούδι:

«Οι ειδικοί δεν επιδέχονται καμία κριτική. Δείξε λίγο σεβασμό και ηθική. Για το καλό σου σε κρατάνε φυλακή. Γιατί υπάρχει ένας απώτερος σκοπός που δεν μπορείς να αντιληφθείς».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ