Visual Browsing

Ποτάμι για προσφυγικό: Η κυβέρνηση ροκανίζει τα ευρωπαϊκά κονδύλια

stathmoslarissis-prosfyges1
Κατάληψη προσφύγων στον σταθμό Λαρίσης © INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
«Οι σημερινές εικόνες στον Σταθμό Λαρίσης είναι αποτέλεσμα της έλλειψης λογοδοσίας του κρατικού μηχανισμού με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ»
  • A-
  • A+
0

«Αν με μία ανάρτηση στο facebook γίνεται αυτός ο χαμός, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλο σχέδιο για το προσφυγικό, από το να ροκανίζει τα ευρωπαϊκά κονδύλια».
Τα παραπάνω δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς,  με αφορμή τις συγκεντρώσεις προσφύγων και μεταναστών στο Σταθμό Λαρίσης και στα Διαβατά.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Κατερίνα Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στο Twitter:

«Οι σημερινές εικόνες στον Σταθμό Λαρίσης είναι αποτέλεσμα της έλλειψης λογοδοσίας του κρατικού μηχανισμού με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. @ToPotami είχε μιλήσει εγκαίρως ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Αυτή είναι η διαφορά του από τα άλλα κόμματα».

Με αφορμή τα επεισόδια στα Διαβατά και τον Σταθμό Λαρίσης, το Ποτάμι υπενθυμίζει ερώτηση βουλευτών του στη Βουλή, τον Οκτώβριο του 2018. Τότε, το Ποτάμι τόνιζε ότι απαντήσεις των αρμόδιων υπουργείων που φτάνουν στη Βουλή μετά τη σχετική ερώτηση των βουλευτών του Ποταμιού κρύβουν «γκρίζα σημεία» στη διαχείριση των χρημάτων για το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Σχετικα
Βηρυτός: Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και δακρυγόνα
Βηρυτός: Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και δακρυγόνα

Σύμφωνα με το Ποτάμι, τα «γκρίζα σημεία» είναι:

  • Πολλές εκατοντάδες συμβάσεις με απευθείας ανάθεση
  • Διαδοχικές ανανεώσεις συμβάσεων – έως και 45 φορές!- στους ίδιους ανθρώπους
  • Αναθέσεις «μέσω διαπραγματεύσεων» (!) χωρίς να έχουν υπάρξει δημόσιες προκηρύξεις
  • «Πρόχειροι διαγωνισμοί» - «συνοπτικοί διαγωνισμοί»

«Αυτά συνθέτουν την συνήθη πρακτική που ακολουθείται για δύο και πλέον χρόνια, παρότι ο έκτακτος χαρακτήρας της υποδοχής των προσφύγων/μεταναστών έχει αποκτήσει πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά», αναφέρει το Ποτάμι και συνεχίζει:

«Τα στοιχεία από το Υπουργείο Άμυνας δείχνουν πως σχεδόν το 80% του ποσού των συμβάσεων αφορούν τον τομέα της σίτισης στα hot spots των νησιών. Η μερίδα του λέοντος των χρημάτων αυτών έχει κατευθυνθεί με απευθείας αναθέσεις σε πολύ μικρό αριθμό συγκεκριμένων εταιριών κέτερινγκ, κάτι που παραπέμπει σε συνθήκες ενός ιδιότυπου «καρτέλ».

  • Συγκεκριμένα οι δαπάνες για τις προσφυγικές δομές του ΥΕΘΑ δείχνουν ότι έως σήμερα έχουν συναφθεί 1.967 συμβάσεις ύψους 112.077.099 ευρώ εκ των οποίων τα 88.563.087 έχουν διατεθεί για τη σίτιση.
  • Ενδεικτικά για τα hot spots των νησιών Λέσβου, Σάμου και Κω έχουν συνολικά συναφθεί σε δύο χρόνια 302 συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 30,4 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 27,9 εκατομμύρια ευρώ αφορούν συσσίτια που έχουν δοθεί χωρίς δημόσιους διαγωνισμούς σε μόλις 4 εταιρίες!
Σχετικα
Πύργος: Επεισόδια και συλλήψεις μετά το Γουλβς- Ολυμπιακός
Πύργος: Επεισόδια και συλλήψεις μετά το Γουλβς- Ολυμπιακός

Στην Αττική έχουν συναφθεί συμβάσεις σίτισης συνολικής αξίας 31,4 εκατομμυρίων ευρώ. Στις περισσότερες περιπτώσεις των συμβάσεων σίτισης δεν αναγράφεται η χρονική διάρκεια των συμβάσεων, ούτε ο αριθμός των ατόμων που σιτίστηκαν.

Αντίστοιχα ερωτηματικά προκύπτουν για τις δαπάνες για τις υποδομές.

Για τις δομές φιλοξενίας στην βόρεια Ελλάδα (Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Τσεπέλοβο, Κόνιτσα κ.λ.π.) δαπανήθηκαν σχεδόν 19 εκατομμύρια ευρώ με 594 συμβάσεις, οι περισσότερες με απευθείας αναθέσεις ή με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Βέροιας όπου από τις 328 συμβάσεις – ύψους 8.5 εκατομμυρίων - μόνο οι 41 έγιναν με δημόσιο διαγωνισμό.

Οι αποκαλύψεις γύρω από τις συμβάσεις εγείρουν νέα ερωτήματα πρόσθετα από αυτά που έχουν ανακύψει και έχουν κινητοποιήσει την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Το Ποτάμι επανειλημμένα είχε επισημάνει την προχειρότητα και τελικά την κακοδιαχείριση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό/ προσφυγικό. Οι απαντήσεις των υπουργείων αντί να αμβλύνουν τις ανησυχίες μας, τις ενισχύουν. Η δική μας προσπάθεια για διαφάνεια, λογοδοσία και καταλογισμό ευθυνών θα συνεχιστεί γιατί αυτά θα καθορίσουν την ανθρώπινη διαβίωση μεταναστών και προσφύγων αλλά και το επίπεδο ζωής των περιοχών που τους φιλοξενούν».

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5