Πολιτικη & Οικονομια

Οι εκτός ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές που φέρονται να στηρίζουν Τσίπρα στη συζήτηση εξπρές για ψήφο εμπιστοσύνης

Για Τετάρτη η ψηφοφορία - Ο πρόεδρος της Βουλής θα εισηγηθεί για διήμερη συζήτηση

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας © INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αύριο, Δευτέρα, συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων μετά το αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για κίνηση των διαδικασιών για ψήφο εμπιστοσύνης.

20190113141516_212272.jpg

Η πρόταση που θα τεθεί στις 10 το πρωί της Δευτέρας θα είναι για διήμερη και όχι τριήμερη συζήτηση. Αυτό σημαίνει πως η διαδικασία θα ξεκινήσει το πρωί της Τρίτης και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να εξαντληθεί το τριήμερο της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης, αφού μόλις πριν από μερικές μέρες, στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, ουσιαστικά η Βουλή επιβεβαίωσε τη στήριξή της στην κυβέρνηση.

Κατά την ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, προ ολίγου, ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απέστειλε την επιστολή με την οποία του γνωστοποιεί την πρόθεσή του να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής. Ο κ. Τσίπρας, ζητεί από τον Πρόεδρο της Βουλής, να εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεκινήσει προ της παρελεύσεως δύο ημερών από την κατάθεση του σχετικού αιτήματος του πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Βουλής και ως εκ τούτου η συζήτηση αναμένεται να καθοριστεί να διεξαχθεί αργά το μεσημέρι της Τρίτης. Δεδομένου επίσης ότι η συζήτηση δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τρεις ημέρες, η πρόταση του Προέδρου της Βουλής, προς την Διάσκεψη των Προέδρων, θα είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση σε δύο ημέρες, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, είναι νωπή και μετά την υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν χρειάζεται να διεξαχθεί συζήτηση εφ'όλης της ύλης.

«Πριν από μία ώρα μου έστειλε ο πρωθυπουργός επιστολή, με την οποία μου γνωστοποιεί την πρόθεσή του να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του σύμφωνα με το άρθρο 84 του συντάγματος» είπε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει προ παρελεύσεως δύο ημερών. Θα ξεκινήσει την Τρίτη αργά το μεσημέρι και δεν μπορεί να κρατήσει περισσότερο από τρεις μέρες. Για αυτό, η πρόταση μου στην έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που θα γίνει αύριο στις 10 το πρωί, είναι να διαρκέσει η διαδικασία δύο μέρες. Δηλαδή, Τετάρτη βράδυ να γίνει η ψηφοφορία».

Ο πρόεδρος της Βουλής εξήγησε, επίσης, ότι στο ενδιάμεσο διάστημα η Βουλή λειτουργεί κανονικά, κάτι που σημαίνει ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας θα συζητηθεί αύριο στην Ολομέλεια.

Ως προς την συζήτηση που έχει προγραμματιστεί για αύριο σχετικώς με την τροπολογία για τη σύμβαση με την αμερικανική κυβέρνηση και τη Lockheed Martin για την αναβάθμιση των F-16, ο κ. Βούτσης είπε ότι το «πιθανότατο είναι να μην γίνει», λόγω της αλλαγής στον θώκο του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Τα «κουκιά»

Πάντως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κυβέρνηση φέρεται να λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από τους εξης βουλευτές των ΑΝΕΛ: Έλενα Κουντουρά, Βασίλη Κόκκαλη και Θανάση Παπαχριστόπουλο, ενώ γρίφος παραμένει η στάση του Κώστα Ζουράρι παρά το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου νωρίτερα ότι πρόκειται να παραιτηθεί από αντιπρόεδρος της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο κ. Ζουράρις είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να ρίξει την αριστερή κυβέρνηση. 

Βέβαια, αν λάβουμε υπόψη τη δήλωση του Θανάση Παπαχριστόπουλου στον 9.84, τότε ο ίδιος, η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Κώστας Ζουράρις θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, η ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα θα είναι μεταξύ των εκτός ΣΥΡΙΖΑ βουλευτών που θα στηρίξουν την κυβέρνηση, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν και τον Νίκο Νικολόπουλο να στηρίζει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι αν ο Πάνος Καμμένος «χάσει» τον Κώστα Ζουράρι, θα αναζητήσει συμμαχία με τον Νίκο Νικολόπουλο ή τον Αριστείδη Φωκά, που είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων ή ακόμη και με τον πρώην ΑΝΕΛ Αριστείδη Φωκά.

Τέλος, γρίφος παραμένει η στάση του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Γιώργου Σαρίδη, ο οποίος είχε ψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2019, στηρίζοντας την κυβέρνηση, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαρίδης εκλέγεται στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα, ίσως η πιο κρίσιμη ψήφος θεωρείται εκείνη του Σπύρου Δανέλλη και του Ποταμιού. Μπορεί ο Στάυρος Θεοδωράκης να δήλωσε πως το Ποτάμι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η στάση του κ. Δανέλλη θεωρείται μάλλον θετική προς την κυβέρνηση. Ωστόσο, αν ο κ. Δανέλλης, που θεωρειται ο 151ος για την κυβέρνηση, ψηφίσει υπέρ και διαγραφεί από τον Σταύρο Θεοδωράκη, τότε το Ποτάμι αντιμετωπίζει πρόβλημα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, καθώς δεν θα συμπληρώνει τον απαραίτητο αριθμό των πέντε βουλευτών.

Για τη στάση του κ. Δανέλλη ρωτήθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104.4 ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς. «Έχω μιλήσει με το κ. Δανέλη, μου έχει πει ότι θα τα συνυπολογίσει όλα αυτά» είπε και εκτίμησε ότι θα κινηθεί στη γραμμή του κόμματος. Ο κ. Δανέλλης εμφανίζεται να στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και σενάρια τον θέλουν να δίνει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Ωστόσο ο κ. Μαυρωτας ξεκαθάρισε: «Η ψήφος για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι κάτι διαφορετικό».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ