Visual Browsing
Athens 102.5 Voice

To «αντίο» του πολιτικού κόσμου στον Σταύρο Τσακυράκη: Ήταν Αγωνιστής της Δημοκρατίας

Δυσαναπλήρωτο το κενό
© EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος έσπευσε σήμερα να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τον θάνατου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και αγωνιστή κατά της χούντας, Σταύρου Τσακυάκη.

«Η Ακαδημαϊκή μας Κοινότητα θρηνεί την απώλεια ενός γνήσιου θεμιστοπόλου, με άψογη πανεπιστημιακή διαδρομή και ανεπίληπτο δημοκρατικό ήθος», ανέφερε σε μήνυμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα

«Αγωνιστής της Δημοκρατίας, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μαχητικά αντίθετος στη χούντα και διακεκριμένος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, ο Σταύρος Τσακυράκης αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στο μέτωπο της προόδου», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στο Twitter.

Σχετικα
Ν. Παππάς: Κάποια συμφέροντα στεναχωριούνται από τα «20άρια» της ΕΡΤ
Ν. Παππάς: Κάποια συμφέροντα στεναχωριούνται από τα «20άρια» της ΕΡΤ

«Συλλυπητήρια στους δικούς του και σε όσους τον αγάπησαν», προσθέτει ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Έδειξε το φωτεινό δρόμο για τη νέα Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε

«Ο Σταύρος Τσακυράκης με τη στάση ζωής του αφήνει μια σπουδαία παρακαταθήκη. Γιατί έδειξε το φωτεινό δρόμο για τη νέα Ελλάδα που όλοι οραματιζόμαστε. Στους οικείους του θέλω να εκφράσω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια», αναφέρει σε μήνυμά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικα
«Καρφιά» Κοτζιά για Καμμένο: Ούτε εκβιάζω, ούτε εκβιάζομαι – Κάποιοι κάνουν καραγκιοζιλίκια (video)
«Καρφιά» Κοτζιά για Καμμένο: Ούτε εκβιάζω, ούτε εκβιάζομαι – Κάποιοι κάνουν καραγκιοζιλίκια (video)

Βούτσης: Αγωνιστής μέχρι το τέλος

Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του Σταύρου Τσακυράκη, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Μια σπουδαία προσωπικότητα που διακρίθηκε σε όλη του τη ζωή, ως ακαδημαϊκός, ως αντιστασιακός αλλά και ως άνθρωπος, έφυγε από τη ζωή. Αγωνιστής μέχρι το τέλος, ο Σταύρος Τσακυράκης, αντιτάχθηκε με θάρρος κατά της χούντας των Συνταγματαρχών. Κατά την περίοδο αυτή διετέλεσε γραμματέας της ΚΟΣ του Ρήγα Φεραίου και μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου.

Για την αντιδικτατορική του δράση συνελήφθη, φυλακίστηκε στα κρατητήρια ΕΑΤ-ΕΣΑ, όπου και βασανίστηκε.

Ο Σταύρος Τσακυράκης  υπήρξε παντοτινός υπερασπιστής της ελευθερίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η παρουσία του  στη δημόσια ζωή, μέσω άρθρων, συγγραμμάτων αλλά και των διαλέξεων του στο Πανεπιστήμιο ήταν δυναμική, με την  κριτική του προσέγγιση να προκαλεί πάντοτε ενδιαφέρον».

«Στη σύζυγο και τους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια» καταλήγει η ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής.

Ποτάμι: Αγωνιστής, Δάσκαλος, Φίλος

Για έναν σπάνιο Αγωνιστή και Δάσκαλο επειδή ήταν γενναίος στα μικρά και στα μεγάλα, κάνει λόγο το Ποτάμι αναφερόμενο στον Σταύρο Τσακυράκη.

«Σήμερα δεν χάσαμε μόνο έναν σπουδαίο καθηγητή, έναν σπουδαίο άνθρωπο, χάσαμε έναν φίλο. Και αυτό το κενό θα είναι για πάντα δυσαναπλήρωτο», τονίζεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «Η στήριξη του στο Ποτάμι ειδικά τους πρώτους δύσκολους μήνες ήταν καθοριστική. Οι ομιλίες του, οι αρχές του, ήταν ευαγγέλιο για όλους μας. Και μπορεί να έπαψε κάποια στιγμή να είναι ενεργός – “τι δουλειά έχω εγώ στην πολιτική, εγώ καθηγητής μόνο είμαι” - αλλά δεν έπαψε ποτέ να μας διδάσκει, να μας συμβουλεύει, να μας μαλώνει».

Το Ποτάμι εκφράζει «τα συλλυπητήρια μας στη γυναίκα του Πόπη και σε όσους ειλικρινά τον αγαπούσαν».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Ενέπνευσε τους πολίτες με στάση ζωής του

Ο Σταύρος Τσακυράκης ενσάρκωσε με απόλυτη πληρότητα τις έννοιες του ακαδημαϊκού  και του ενεργού πολίτη. Υπηρέτησε αταλάντευτα με τις ιδέες και τις πράξεις του ένα προοδευτικό πλαίσιο αξιών και  ενέπνευσε τους πολίτες με στάση ζωής του. Η απώλεια του είναι δυσαναπλήρωτη. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Κίνημα Αλλαγής: Υπηρέτησε αταλάντευτα ένα προοδευτικό πλαίσιο αξιών

«Ο Σταύρος Τσακυράκης ενσάρκωσε με απόλυτη πληρότητα τις έννοιες του ακαδημαϊκού  και του ενεργού πολίτη. Υπηρέτησε αταλάντευτα με τις ιδέες και τις πράξεις του ένα προοδευτικό πλαίσιο αξιών και  ενέπνευσε τους πολίτες με στάση ζωής του. Η απώλεια του είναι δυσαναπλήρωτη. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεπής υπερασπιστής της ελευθερίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου

Τη θλίψη του για τον θάνατο του Καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη και τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Σταύρος Τσακυράκης υπήρξε συνεπής υπερασπιστής της ελευθερίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, παλιός «Ρηγάς», αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, που βασανίστηκε επί Χούντας στα κολαστήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Μας αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη ένα πλούσιο επιστημονικό έργο αλλά, κυρίως, το υπόδειγμα της αγωνιστικής στάσης ζωής του», τονίζει.

ΚΙΔΗΣΟ: Το παράδειγμα και η διαδρομή του, βαριά κληρονομιά στους φοιτητές του

«Ο Σταύρος Τσακυράκης, αφιέρωσε τη ζωή του στα δικαιώματα και την ελευθερία. Στην προσωπική του ζωή τα χρόνια της χούντας, στην ακαδημαϊκή, όσο και στις δικαστικές αίθουσες. Το παράδειγμα και η διαδρομή του, βαριά κληρονομιά στους φοιτητές του, στους συνεχιστές της σκέψης και της δράσης του» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών αναφερόμενο στον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 67 ετών.

Σημίτης: Ανυπότακτο πνεύμα, θα μας λείψει

Στα γνωρίσματα του Σταύρου Τσακυράκη, που τον έκαναν ξεχωριστό αναφέρθηκε ο Κώστας Σημίτης, στη δήλωσή του για τον θάνατο του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου.

«Ενα βαθιά ουμανιστικό και ανυπότακτο πνεύμα, με μια σκέψη που αναζητούσε την ορθότητα έξω από τα στερεότυπα, ήταν νομίζω τα απολύτως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Σταύρου Τσακυράκη. Και αυτά, μαζί με τη συνέπεια λόγων και έργων ήταν τα γνωρίσματά του, που τον έκαναν ξεχωριστό και θα μας λείψουν μαζί του», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.
 

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5