Visual Browsing
Athens 102.5 Voice

Οδικός χάρτης από τον «παράδεισο» στη σκληρή πραγματικότητα

Πώς η ειδυλλιακή εικόνα για ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μετατρέπεται σε εφιάλτη
EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας

Εκεί που το Μαξίμου θεωρούσε τελειωμένη την Τρίτη αξιολόγηση, προέκυψαν σοβαρά προβλήματα, εντός και εκτός συνόρων. «Μετά την αξιολόγηση εξπρές, επόμενη στάση, έξοδος» ήταν το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» χτες, προεξοφλώντας την επιτυχή έκβαση των πρωθυπουργικών προθέσεων για έξοδο από τα μνημόνια. «Απομένει πολλή δουλειά αλλά η Ελλάδα τώρα γυρίζει σελίδα» ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Κι όμως η Τρίτη αξιολόγηση αποδεικνύεται, αίφνης, δισεπίλυτος γρίφος, με αντιδράσεις που αιφνιδίασαν το πρωθυπουργικό επιτελείο. Ενδεικτική ήταν η τροπολογία για την απόφαση λήψης για απεργία από τα συνδικάτα με ποσοστό 50%+1 των τακτοποιημένων οικονομικά παρόντων. Η τροπολογία της κ. Αχτσιόγλου προκάλεσε αναταραχή σε τρία μέτωπα.

Υπήρξε έντονη εσωκομματική αναταραχή και αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ήταν και ο λόγος εσπευσμένης απόσυρσης της τροπολογίας για «διαβούλευση». Κι αυτό την ώρα, που ο Νίκος Φίλης άδειαζε τον κ. Τσακαλώτο λέγοντας ότι προωθεί ταχύτατα τις επιταγές των δανειστών, για να εισπράξει την απάντηση του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι και ο κ. Φίλης ψηφίζει τις επίμαχες ρυθμίσεις.

Η τρόικα ενοχλήθηκε σφόδρα από την απόσυρση της τροπολογίας και απαίτησε να ψηφιστεί «ως έχει», αποκλείοντας δηλαδή την κυβερνητική πρόθεση για διαβούλευση με τα συνδικάτα! Αλλά και οι τελεσιγραφικές επιταγές  για άμεση ψήφιση και εφαρμογή των συμφωνηθέντων της τρίτης αξιολόγησης –με ορίζοντα της 22α Ιανουαρίου- βάζει απροσδόκητα ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων των δανειστών, που θέτει τέρμα σε μια φάση ειδυλλιακής περιόδου στις σχέσεις  των δύο πλευρών.  Ας σημειωθεί ότι μέχρι τώρα έχει υλοποιηθεί μόλις το 30% των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης.

Σχετικα
Οι διάλογοι Καμμένου-Κοτζιά στο υπουργικό συμβούλιο
Οι διάλογοι Καμμένου-Κοτζιά στο υπουργικό συμβούλιο

Το ΚΚΕ αντέδρασε με ασυνήθιστη για την πρόσφατη περίοδο σκληρότητα. Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, χτες, συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ στην Ηρώδου του Αττικού αφού προηγουμένως είχαν εισβάλει στο υπουργείο Εργασίας, με τον Γ. Γραμματέα κ. Δημήτρη Κουτσούμπα να χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα κατά της υπουργού και της κυβέρνησης συνολικά, εντός Βουλής.

Κι όμως, τίποτα δεν προμήνυε ότι θα υπήρχε αυτή η εξέλιξη. Αν και παραμονές της αξιολόγησης υπήρχαν προβληματισμοί για την επίμαχη διάταξη για τις απεργίες, είχε κυριαρχήσει η άποψη ότι δεν θα αποτελούσε ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν αλλιώς, και τώρα η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με αφόρητες πιέσεις από τους δανειστές να ψηφιστεί «εδώ και τώρα». Το πρόβλημα είναι πως η πολυήμερη διαδικασία συζήτησης του προϋπολογισμού, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα, αποκλείει κάθε δυνατότητα παράλληλης συζήτησης νομοσχεδίου ή τροπολογιών, με αποτέλεσμα το αξιέξοδο να επιτείνεται.

Έτσι, στην πορεία για «οριστική έξοδο για τα μνημόνια», εκτός από τη νομοθετική ρύθμιση των απεργιών ορθώνονται εμπόδια από τον Γολγοθά των πλειστηριασμών και την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, στις οποίες συμμετέχουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (αν και δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τις κυβερνητικές ρυθμίσεις). Σε συνδυασμό με την κυβερνητική εμπλοκή στην Γερμανία- από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η όποια ρύθμιση για διευθέτηση του χρέους- η «επόμενη στάση, έξοδος» που διαφήμιζε η «Αυγή» μπαίνει σε περιπέτειες.

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5