Πολιτικη & Οικονομια

Χρέη: Για μέρα καθυστέρησης, πληρώνεται ο τόκος ολόκληρου του μήνα

Αναβάλλεται ξανά η ανά μέρα χρέωση – Άλλες 5 ειδικές οικονομικές ρυθμίσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsakalotos_tilefoni_-_kodarinis.jpg
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τον τόκο ολόκληρου του μήνα, έστω κι αν  έχει καθυστερήσει να ξοφλήσει το χρέος του έστω και για μια μονάχα μέρα, θα συνεχίσει να καταβάλει ο οφειλέτης στην εφορία.

Λεπτομερέστερα, η ανά μέρα  έντοκη επιβάρυνση, που υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε από το νέο χρόνο,  αναβάλλεται για δύο χρόνια ακόμα, επειδή το ανάλογο λογισμικό δεν έχει παραχθεί ακόμα.  Η παραπάνω μεταβατική διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο (ν/σ) «Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις», που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Πέντε ακόμα ειδικές ρυθμίσεις του ν/σ:  

  • «Επεκτείνεται και στην παλαιότερη ρύθμιση χρεών (του ν.4152 του 2013) το δικαίωμα «προειδοποιημένης καθυστέρησης» στην πληρωμή μιας δόσης, ώστε από 1.1.2018 να μπορούν και οι οφειλέτες αυτοί να ζητούν ρύθμιση πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή τους.
  • Παρέχεται για δύο χρόνια (αντί για ένα, με εξάμηνη παράταση) σε κληρονόμους, το περιθώριο να προβούν σε αποδέσμευση του οχήματος που είχε παραληφθεί με απαλλαγή από τέλος ταξινόμησης από άτομα με αναπηρία. Όμως, αν περάσουν δυο χρόνια,  θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.
  • Για ΙΧ που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ με προσωρινή εισαγωγή και τελούν σε τελωνειακό καθεστώς αναστολής, ορίζεται ότι πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας 2017 και εφεξής με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα τους και την ημερομηνία υπαγωγής του οχήματος στο καθεστώς προσωρινής εισαγωγής
  • Η απαλλαγή από ΦΠΑ στην  παράδοση  και εισαγωγή πλοίων ανοικτής θαλάσσης περιορίζεται
  • Αίρεται η τελωνειακή απαγόρευση που είχε τεθεί στα εργοστάσια να μην κατεργάζονται ταυτόχρονα στην ίδια μονάδα αιθυλική αλκοόλη και ξύδι.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ