Πολιτικη & Οικονομια

Και δεύτερη σύμβαση στη Βουλή με υπογραφή Παπαδόπουλου

Κοινοβουλευτική θύελλα διάρκειας 6 ωρών για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία - Χαμός με τον Βούτση και τα... απόρρητα έγγραφα

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουλή
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Δεύτερη σύμβαση με τη Σαουδική Αραβία που φέρει την υπογραφή του Βασίλη Παπαδόπουλου, ως εκπροσώπου της χώρας ήρθε στη Βουλή, αυτή τη φορά από τον αναπληρωτή υπουργό άμυνας Δημήτρη Βίτσα.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, πρόκειται για μια νέα συμφωνία για 1000 βόμβες ΜΚ82 και 700 ΜΚ83 συνολικής αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η εν λόγω σύμβαση δεν έχει υπογράφει από το ελληνικό δημόσιο.

Εν τω μεταξύ, μέσα σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης, ειρωνικών σχολίων και «προειδοποιήσεων» για αποκαλύψεις διεξήχθη την Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία.
Η αίθουσα του Κοινοβουλίου μετατράπηκε επί έξι και πλέον ώρες σε πεδίο ανταλλαγής οξύτατων αντεγκλήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και σύσσωμη την αντιπολίτευση, χωρίς ωστόσο όσοι είχαν την υπομονή να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση, να διαφωτιστούν για την ουσία της σκανδαλώδους υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται πως η συζήτηση ξεκίνησε έπειτα από επερώτηση που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατηγορεί τον Αλέξης Τσίπρα για σκάνδαλο πρώτου μεγέθους.

Ο πρωθυπουργός παρείχε πλήρη κάλυψη στον υπουργό Εθνικής Άμυνας υποστηρίζοντας πως υπήρξε και άλλος ενδιαφερόμενος -κάποιος ονόματι «Ζορζ Σφακιανάκης»- για να «μεσολαβήσει» στην πώληση των βλημάτων. Ο Πάνος Καμμένος κάνοντας λόγο για παραμύθι λασπολογίας υποστήριξε πως «τον Βασίλη Παπαδόπουλο δεν επιλέξαμε εμείς, αλλά η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας».

Σε εκκρεμότητα, ωστόσο, παρέμεινε το ακόμη μεγαλύτερο ερώτημα που αφορά στον λόγο για τον οποίο δεν έχει μέχρι στιγμής υλοποιηθεί η συμφωνία, εφόσον είναι καθόλα νόμιμη και ο καταδικασμένος για λαθρεμπόριο επιχειρηματίας από την Αξιούπολη Κιλκίς, κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ήταν πιστοποιημένος εκπρόσωπος του σαουδαραβικού βασιλείου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση επισημαίνοντας: «Εσείς επαναφέρατε τους μεσάζοντες στο υπουργείο Άμυνας, που είχαν καταργηθεί μετά τις υποθέσεις του πρώην υπουργού Τσοχατζόπουλου. Και είσαστε η πρώτη κυβέρνηση που θα ελεγχθεί γιατί ξεπουλάτε στρατιωτικό υλικό. Το ηθικό σας πλεονέκτημα είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της πολιτικής ζωής.

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προανήγγειλε συζήτηση για την φοροδιαφυγή στην Βουλή. δεν θα αποφύγετε τη συζήτηση για τη φοροδιαφυγή, θα καταθέσω αίτημα για προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η κα Γεννηματά στράφηκε και εναντίον του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, λέγοντας ότι επιχειρεί να εξαπατήσει τη Βουλή και με την συμπεριφορά του και ότι δεν σέβεται τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο κ. Καμμένος επιχειρεί να εξαπατήσει τη Βουλή» τόνισε η πρόεδρος της ΚΟ της ΔΗΣΥ και αναφερόμενη στον πρωθυπουργό είπε: «Σας είχε ενημερώσει ή όχι ο κ. Καμμένος; Αν ναι, είσθε συνυπεύθυνος και πρέπει να λογοδοτήσετε. Αν όχι, τότε γιατί τον κρατάτε;».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επιχειρώντας να αντικρούσει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί ότι η «πέτρα του σκανδάλου» δεν ήταν επίσημος εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, επικαλέστηκε ειδικού χειρισμού έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών, από εκείνα που ο αρμόδιος υπουργός υποστήριξε ότι θα καταδικαζόταν με δεκαετή κάθειρξη όποιος τα έκανε χρήση.

Ο Αλέξης Τσίπρας το έκανε -χωρίς να τα καταθέσει στα πρακτικά και καλώντας τους αρχηγούς των κομμάτων και μόνον αυτούς να πάνε στο υπουργείο να τα διαβάσουν…- για να υποστηρίξει ότι τέσσερις μέρες μετά την επικύρωση της πιστοποίησης του Παπαδόπουλου, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ έστειλε τηλεγράφημα στον ΥΠΕΞ, που έλεγε ότι υπάρχει μια αξιόπιστη πηγή κοντά στον υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, που δεν αναγνώριζε την εκπροσώπηση του Παπαδόπουλου. Ο πρεσβευτής εκλήθη στην Αθήνα και κατονόμασε ως πηγή τον Έλληνα Ζορζ Σφακιανάκης, ο οποίος ήθελε να μεσολαβήσει ο ίδιος.

Το γεγονός αυτό κατά τον κ. Τσίπρα ήταν λόγος για να ζητήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγγνώμη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον υπουργό Εξωτερικών και το διπλωματικό σώμα. «Δεν κάνετε κακό στην κυβέρνηση, αλλά στη χώρα κ. Μητσοτάκη» ισχυρίστηκε. Στη διάρκεια της αντιπαράθεσης ανήγγειλε ότι θα καταθέσει αίτημα για προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή, κάτι που δέχθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, την αντίδραση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, προκάλεσαν οι αιχμές εναντίον του από την πρόεδρο της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά, για τους χειρισμούς του σε ό,τι αφορά στα διαβαθμισμένα έγγραφα που είχε καταθέσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος, για την υπόθεση της συμφωνίας με τους Σαουδάραβες.

Ο κ. Βούτσης επισήμανε ότι έπραξε ό,τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, γι' αυτό και τα διαβαθμισμένα κρατικά έγγραφα δεν τα παρέλαβε αλλά τα παρέπεμψε, όπως προβλέπεται, στην αρμόδια υπηρεσία της Βουλής.

«Καμία αντίρρηση και από καμία πλευρά δεν υπήρξε στη Διάσκεψη των Προέδρων από αυτήν που εφαρμόζω και τώρα, πιστός και στον όρκο μου», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι μονόγραψε και τα έγγραφα που κατέθεσε η κ. Γεννηματά σήμερα και αν είναι τα ίδια με του κ. Λοβέρδου, θα έχουν τον ίδιο χειρισμό, όπως είπε.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις τόσο του κ. Λοβέρδου όσο και άλλων βουλευτών από τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που έκαναν λόγο για προσπάθεια φίμωσης των βουλευτών, ο κ. Βούτσης αντέτεινε ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει η Βουλή χώρος αυθαιρεσίας και ασυδοσίας, όπως αυτή που εμφανίζεται στα κανάλια με διάφορα πάνελ.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, με κοινή δήλωση όλων των βουλευτών τους, που υπογράφουν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, έδωσαν στη δημοσιότητα τα τρία απόρρητα έγγραφα. Αφορούν πρακτικά του ΚΥΣΕΑ και έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών.

Καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση «για απόπειρα να αποκρύψουν από τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου τα τρία έγγραφα που κατατέθηκαν στον προεδρεύοντα της Βουλής, στη συνεδρίαση της 14ης Νοεμβρίου 2017 προκειμένου να αναγνωστούν από τα μέλη του σώματος, προστατεύοντας το απόρρητό τους».

Οι βουλευτές των δυο κομμάτων κάνουν λόγο για απόδειξη άγνοιας της διάκρισης των εξουσιών από τους υπουργούς και τον πρόεδρο της Βουλής, τη στιγμή που ένα εξ αυτών, το είχε καταθέσει στη Βουλή όπως ισχυρίζονται, ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας. Μιλούν επίσης για σοβαρό θεσμικό και πολιτικό ζήτημα: «Κάθε απόπειρα να μην ενημερωθούν τα μέλη της Βουλής για μια σκανδαλώδη κι επικίνδυνη υπόθεση, στοχεύει στη συγκάλυψη ευθυνών που είναι ανοικτό ζήτημα το πόσο ψηλά φτάνουν» αναφέρουν στη δήλωσή τους οι βουλευτές της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού. 

«Τα δύο κόμματα μπορούν να πάρουν την πολιτική ευθύνη και να καταθέσουν τα έγγραφα, αλλά είναι έκθετοι προς κάθε κατεύθυνση ως προς την πράξη», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σχολιάζοντας την επιλογή της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού να δημοσιοποιήσουν στον Τύπο τα απόρρητα έγγραφα, που σχετίζονται με την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία και τα οποία είχε καταθέσει την περασμένη Τρίτη ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή.

«Αποδείχθηκε ότι εξ αρχής αυτός ήταν ο στόχος, να προετοιμαστεί το έδαφος» ανέφερε ο κ. Βούτσης και τόνισε ότι «διαφυλάξαμε τη Βουλή - και μέσα από την αντιπαράθεση που υπήρξε - ώστε να μην γίνει όχημα παράνομης διαχείρισης απόρρητων κρατικών εγγράφων».

«Η συζήτηση ήταν άκρως αποκαλυπτική και δεν υπήρξε κανενός είδους συγκάλυψη. Η Βουλή δεν είχε δικαίωμα να αποχαρακτηρίσει έγγραφα. Είναι λυμένα αυτά τα θέματα, αλίμονο αν ετίθετο θέμα συγκάλυψης επειδή κρατικά κυβερνητικά έγγραφα δεν δώσαμε την άδεια διά της Βουλής, να δημοσιοποιηθούν. Είναι θέμα αρχής, που τιμά τη Βουλή και δεν την αφήνει άθυρμα επικοινωνιακό των, έξω από αυτή, μεθοδεύσεων», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Παίρνοντας τον λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, απάντησε πως ο ίδιος απευθύνθηκε στη Βουλή και πουθενά αλλού, ώστε να καταθέσει τα απόρρητα έγγραφα, ένα εκ των οποίων - όπως είπε - είχε καταθέσει ο ίδιος ο κ. Καμμένος. 

Επίσης, απευθύνθηκε προς τον κ. Βούτση, λέγοντας πως ουδέποτε βουλευτής έδωσε στη δημοσιότητα στο παρελθόν απόρρητα έγγραφα για τα οποία ενημερώνεται στην ειδική αίθουσα του Κοινοβουλίου, παρουσία υπαλλήλων της Βουλής για να μην λαμβάνονται φωτογραφίες και υπάρξει κίνδυνος διαρροής, «αυτή την φορά όμως, είπατε όχι (σε ενημέρωση των βουλευτών) κατ' εξαίρεση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ