1821 Digital Gallery
H ιντερνετική επίθεση κατά του Μόσιαλου

H ιντερνετική επίθεση κατά του Μόσιαλου

Σχετικά με το διαδικτυακό πόλεμο που έχει ξεσπάσει εναντίον του, ότι δήθεν ευνοεί συγκεκριμένες βιομηχανίες φαρμάκων του Ισραήλ επειδή ο ίδιος είναι Εβραίος, ο Ηλίας Μόσιαλος, βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι στοχοποιείται γιατί θίγει συμφέροντα που ευνοούνται από την υπερυσυνταγογράφηση, ζήτησε την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών απέναντι στις συκοφαντίες και ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί νομικά κατά όσων τον συκοφαντούν και του κάνουν βρώμικο πόλεμο.

Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής δήλωσε: «…Ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα κάθε κυβερνητικής πολιτικής. Παρόλα αυτά υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις. Όμως, το τελευταίο διάστημα οι μεγάλες προσπάθειες που γίνονται για τον περιορισμό της δαπάνης φαίνεται πως έθιξαν μεγάλα και συγκεκριμένα συμφέροντα.

Γι΄ αυτό και τα συμφέροντα αυτά, ήδη από τις 13.04.2012 έχουν ξεκινήσει σε βάρος μου, μέσω του διαδικτύου κυρίως, ένα βρώμικο πόλεμο διαδίδοντας ψέματα και συκοφαντίες, παρ'όλο που ο ίδιος δεν ασκώ κυβερνητική πολιτική στο χώρο αυτό. Είναι φανερό ότι όσοι συντέλεσαν στο να εκτροχιαστεί η χώρα δημοσιονομικά δεν νοιάζονται για τους μισθούς και τις συντάξεις των ευσυνείδητων Ελλήνων πολιτών αλλά για τη διατήρηση των συμφερόντων τους. Αντιθέτως εγώ καθ'ολη τη διάρκεια της πολιτικής μου παρουσίας υπηρέτησα τα συμφέροντα των πολιτών, κάτι που μου επιβάλλει άλλωστε και η επιστημονική μου ιδιότητα. Καλώ την κοινωνία των πολιτών τα συμφέροντας της οποίας βάλλονται μέσω των επιθέσεων σε βάρος μου, να λάβει θέση, ενώ επιφυλάσσομαι ν'ασκήσω όλα τα νόμιμά μου δικαιώματα.» (ολόκληρη η δήλωση εδώ).

Η πρόσφατη φάση της επίθεσης εναντίον του Μόσιαλου ξεκίνησε από το μπλογκ Newsbomb. Για το μπλογκ αυτό, η Parapolitiki είχε γράψει: «Το Newsbomb.gr, όπως και δεκάδες άλλα sites, ανήκουν στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, υιό του γνωστού φαρμακοβιομηχάνου Παύλου Γιαννακόπουλου. Εδώ και μέρες δίνει τη δική του μάχη για να μην περάσει το νομοσχέδιο για τα γενόσημα, το οποίο και θα πλήξει τον τζίρο των κρατικοδίαιτων φαρμακοβιομηχανιών. Σήμερα, ξεπέρασε τον εαυτό του, στοχοποιώντας τον Ηλία Μόσιαλο ως...αδίστακτο Εβραίο που στήριξε το νομοσχέδιο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα...ισραηλινής φαρμακοβιομηχανίας. Ως απόδειξη των αστείων επιχειρημάτων του, το site επικαλείται αγγελία πώλησης βιβλίου του βουλευτή Επικρατείας στο...Ebay.». (Περισσότερα εδώ).

Σχετικα
ΕΦΚΑ: Οι 8 μεγάλες αλλαγές - Τι ανακοίνωσε ο Κ. Χατζηδάκης
ΕΦΚΑ: Οι 8 μεγάλες αλλαγές - Τι ανακοίνωσε ο Κ. Χατζηδάκης

Στη σχετική συζήτηση που έγινε λίγες μέρες πριν στο μπλογκ, γράφτηκαν πολλά και από πολλές πλευρές. Έγραψα και γω το εξής, ως επώνυμο σχόλιο: «Ας ξεκινήσουμε με την υπόθεση ότι ο Μόσιαλος είναι πράγματι Εβραίος, Ελληνοεβραίος δηλαδή. Ερώτηση: στα δυόμιση χρόνια που βρίσκεται στην πολιτική έκανε οτιδήποτε για να βοηθήσει τους Εβραίους της Ελλάδας ή το κράτος του Ισραήλ; Απολύτως τίποτα. Συνεπώς, αν αποδεικνυόταν η εβραϊκή καταγωγή του Μόσιαλου δε θα ήταν διαφορετικό από το να αποδεικνυόταν η τσιγγάνικη, ινδονησιακή ή πορτογάλικη καταγωγή του.

Προχωρώ. Δεν υπάρχει τίποτα το κακό στο να είναι κανείς Εβραίος γενικά, ούτε Ελληνοεβραίος ειδικά. Εκατό φορές έχει γραφτεί πόσοι σημαντικοί Εβραίοι (πλήρως ή με μερική καταγωγή) της Ελλάδας έχουν υπάρξει κι έχουν προσφέρει στον πολιτισμό και στην κοινωνία. Πολύ πρόχειρα, χωρίς ν΄ ανατρέξω σε πηγές:

- Αβραάμ Μπεναρόγιας, τυπογράφος, από τους ιδρυτές "Φεντερασιόν" στην οθωμανική Θεσσαλονίκη, ιδρυτικό μέλος του ΣΕΚΕ (ΚΚΕ), εξαιρετικός συγγραφέας βιβλίων για το εργατικό κίνημα

Σχετικα
Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού: Εσείς θα περνούσατε με κόκκινο;
Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού: Εσείς θα περνούσατε με κόκκινο;

-Νώε Γιουσουρούμ, παλαιοπώλης, που τ΄ όνομά του έγινε τοπωνύμιο στο Μοναστηράκι

- Μαρδοχαίος Φριζής, αξιωματικός, αιχμάλωτος πολέμου στη μικρασιατική εκστρατεία, ο πρώτος ανώτερος νεκρός αξιωματικός το 1940 στην Αλβανία

-Ρόζα Ασκενάζη, τραγουδίστρια του σμυρνέικου και πολλών δημοτικών

-Στέλλα Χασκήλ ή Σαλονικιά, τραγουδίστρια, η καλύτερη γυναικεία φωνή του ρεμπέτικου

-Κάρολος Κουν, ο εισηγητής του μοντέρνου θεάτρου στη χώρα μας

-Ζακ Μεναχέμ, συνθέτης, μουσικός παραγωγός και δημοσιογράφος, που επιβίωσε από γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης

-Μαρία Ρεζάν, πασίγνωστη δημοσιογράφος

-Σάββας Μιχαήλ, γιατρός, συγγραφέας, δοκιμιογράφος πρώτης τάξεως

-Χρήστος Ροζάκης, πανεπιστημιακός, μέλος διεθνούς δικαστηρίου (δε θυμάμαι ποιανού), για λίγο υφυπουργός εξωτερικών επί Σημίτη

-Μάγκι Κοέν, μεταφράστρια πρώτης γραμμής

-Μισέλ Φάις, ένας από τους καλύτερους σύγχρονους πεζογράφους μας.

Αυτά δίχως να πιάσω εμπόριο ή επιχειρήσεις.

Μόνο φανατικοί μπορεί να θεωρούν αρνητική κατηγοριοποίηση την έννοια "Εβραίος" (ή οποιαδήποτε άλλη θρησκευτική ή εθνική γενίκευση), μια a priori αρνητική σημασία, ταυτισμένη με το απόλυτο κακό.

Το όνομα Ηλίας είναι εβραϊκό, όπως και τα ¾ των ονομάτων που έχουν οι Έλληνες (Γιάννης, Παύλος, Λουκάς, Θωμάς, Μαρία, Ιάκωβος κλπ). Το Μόσιαλος μοιάζει να έχει ξένη ρίζα, όπως τα ¾ των ελληνικών επωνύμων (τούρκικα, βλάχικα, αρβανίτικα, σλάβικα). Μια γλωσσική - ονοματολογική έρευνα πολλά θα μπορούσε να δείξει.

Επιπλέον, ο Μόσιαλος ΔΕΝ είναι Εβραίος- επαναλαμβάνω, όχι ότι θα ήταν κακό να είναι, αλλά συμβαίνει να μην είναι. Αυτοί που τον χτυπάνε, τον χτυπάνε για τις ανανεωτικές και μεταρρυθμιστικές του θέσεις, για τη σύγκρουσή του με τους καρεκλοκένταυρους της ΕΡΤ, για το ότι επέμεινε να διαφοροποιείται, για το ότι έχει δική του σκέψη και πρακτική. Οι κρατικοδίαιτοι πολιτικοί του αντίπαλοι τόσο σκέφτονται, τόσο κάνουν: "θα βγάλουμε το Μόσιαλο Εβραίο και καθαρίσαμε". Αμ δε.

Δεν καταλαβαίνουν ότι, χτυπώντας με τέτοιο τρόπο έναν πρωτοπόρο πολιτικό, τον ανυψώνουν περισσότερο στα μάτια των σκεπτόμενων πολιτών. Η ανωνυμία των επιθέσεων στο διαδίκτυο δεν αποτελεί, ευτυχώς, άλλοθι (άσχετα αν ο πομπός είναι μπλόγκερ, βιομήχανος, λούμπεν ή επαγγελματίας ακροδεξιός), αλλά στοιχείο καχυποψίας για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Και θαυμάσια γίνεται μπούμεραγκ για τους μικρόνοες εμπνευστές της. Ενώ ο Μόσιαλος γίνεται ένας από τους πόλους τού πολιτικού μας αύριο. Δημήτρης Φύσσας, συγγραφέας»

Προσθέτω μόνο τρία πράγματα.

Πρώτον, ο αντισημιτισμός, εγγενής τάση και άκρως επικίνδυνη τάση στην ελληνική κοινωνία, χρησιμοποιείται πλέον και εναντίον μη Εβραίων.

Δεύτερο: τώρα που ο Μόσιαλος δεν είναι πια κυβερνητικός εκπρόσωπος και οι προσπάθειές του για την εξυγίανση της ΕΡΤ ανακόπηκαν (στη δοξασμένη ΕΡΤ δεν άλλαξε απολύτως τίποτα!), στοχοποιείται ως δήθεν εκπρόσωπος φαρμακευτικών συμφερόντων- από ποιους;

Και τρίτο: λένε πολλοί (μεταξύ των οποίων και αγαπητοί φίλοι) ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει ούτε να μηνύουν, ούτε να ενάγουν μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πάντα διαφωνούσα και διαφωνώ, θεωρούσα ότι πρέπει να κρίνουμε κατά περίπτωση. Ε λοιπόν η συγκεκριμένη περίπτωση μού δείχνει ότι έχω δίκιο που διαφωνώ. Ο καθένας μπορεί να δημοσιεύει ό,τι θέλει, αλλά οι νόμοι ισχύουν για όλους.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5