1821 Digital Gallery
«Οι πόρνες του Χρηματιστηρίου»

«Οι πόρνες του Χρηματιστηρίου»

Έτσι χορεύουν οι αγορές πεντοζάλι από την ορχήστρα Τσίπρα

Το κραχ της μαύρης Δευτέρας 3 Αυγούστου στο χρηματιστήριο, σε καμία περίπτωση δεν αντανακλά την πραγματική εικόνα των διαθέσεων της αγοράς.

Είναι ένα στρεβλό, ένα ψευδές αποτύπωμα, ένας αποκλεισμός του βασικού θεμελιώδους κανόνα των συναλλαγών: της προσφοράς και της ζήτησης.

Αλλά αυτοί οι επικίνδυνοι ατζαμήδες, οι ερασιτέχνες τρίτης διαλογής που κυβερνούν και απαρτίζουν το οικονομικό επιτελείο, όπως έπαιξαν με το κλείσιμο των τραπεζών με αποτέλεσμα την επιβολή capital control, και γονάτισαν την πραγματική οικονομία, έτσι με επιπολαιότητα χειρίζονται και το χρηματιστήριο.

Ξεκίνησε με πτώση που άγγιξε το 25% και χαμηλό τζίρο περίπου 5 εκ. ευρώ, για να ανακάμψει αργότερα με 67 εκ. ευρώ τζίρο. Κάτι που αφήνει υποψίες για χειραγώγηση, γιατί με μόνο 5 εκ. σκόρπισαν κεφαλαιοποιήσεις δισεκατομμυρίων.

Σχετικα
Οι βιαστές, βιάζουν. Κανείς άλλος...
Οι βιαστές, βιάζουν. Κανείς άλλος...

Αυτή η τρύπα χειραγώγησης (πουλάω λίγα τεμάχια να προκαλέσω πανικό, και μετά όταν πανικόβλητοι οι πωλητές αδειάζουν, τότε ρίχνω λεφτά και αγοράζω χαμηλά), προκλήθηκε γιατί αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών να αποκλείσει από την αγορά μετοχών όσους έχουν χρήματα στους λογαριασμούς τους.

Μόνο όσοι διαθέτουν μετρητά μπορούν να αγοράσουν και αποκλείεται η μεταφορά χρημάτων από τη μεγάλη πλειοψηφία που πιάστηκε στο δόκανο των capital controls.

Ένα ωραίο δωράκι στους κατέχοντες μετρητά που ψώνισαν μετοχές στο μείον 30% και έκλεισαν στο μείον 16% ενδοσυνεδριακά για να αποκομίσουν κέρδος 14%, ενώ οι ξένοι θεσμικοί και τα κέρδη τους πάλι μετρητά θα εκκαθαριστούν, κατόπιν κυβερνητικής πρόβλεψης, στις τράπεζες του εξωτερικού.

Σχετικα
Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Η απάντηση Δημητριάδη στη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ
Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Η απάντηση Δημητριάδη στη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Θα ήταν να απογοητεύεται κανείς αν αυτοί οι συγγενείς αξιωματούχων του ΣΥΡΙΖΑ που απασχόλησαν την επικαιρότητα και μέχρι τώρα έχουν επιδείξει άριστο χρηματιστηριακό ένστικτο και κάνουν αναλήψεις μετρητών τους μια-δυο ημέρες πριν κλείσουν οι τράπεζες, αλλά και υπουργοί με χρήματα στο εξωτερικό, να μην αγόρασαν μετοχές τραπεζών στο μείον 30, και κερδοφόρων βιομηχανιών στο μείον 25.

Θα μου πείτε, υπάρχει λόγος που με μόνο φρέσκο χρήμα δικαιούται κάποιος να αγοράζει μετοχές; Είναι γιατί φοβούνται στο υπουργείο Οικονομικών μεγάλη μετάγγιση χρημάτων από τους λογαριασμούς καταθέσεων στο χρηματιστήριο και θα κλονιστεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Αστείος λόγος, που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι αρκούσαν 5 εκ. ευρώ το πρωί της Δευτέρας για να βουλιάξουν 10 δισ. κεφαλαιοποιήσεις εταιριών. Αλλά και όλος ο τζίρος πόσος ήταν για να κινδυνεύσουν οι καταθέσεις των 120 δισ. που παραμένουν στις Ελληνικές τράπεζες; Κάπου 67,6 εκ .ευρώ, ενώ οι μικροεπενδυτές απέχουν εδώ και χρόνια.

Τουλάχιστον θα μπορούσαν να το χειριστούν τεχνικά επιτρέποντας στους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές μέχρι κάποιου ποσού π.χ. 5.000 ή 10.000 ευρώ μέσω μεταφοράς από τους λογαριασμούς τους.

Αφού λοιπόν μπορούν να αγοράσουν μόνο όσοι έχουν μετρητά, και εφόσον εκκαθαρίσουν τις θέσεις τους θα γίνει κατάθεση σε λογαριασμό που δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμα, όλη η ιστορία βγάζει μάτι πως αφού αυτό δεν ισχύει για όσους επενδύσουν από το εξωτερικό (αυτοί σε μετρητά αγοράζουν, μετρητά τους έρχονται όταν πουλάνε), υπάρχει ζήτημα ανισότητας και προνομιακής μεταχείρισης εις βάρος της οικονομικής ελευθερίας και των μικροεπενδυτών.

Με αυτές τις προϋποθέσεις ήταν φυσικό να παρακολουθήσουμε το μεγαλύτερο κραχ στην ιστορία του Ελληνικού χρηματιστηρίου. Είμαι σίγουρος ότι στα επόμενα χρόνια αυτή η μαύρη Δευτέρα θα διδάσκεται στις οικονομικές σχολές ως το σημαντικότερο παράδειγμα χρηματιστηριακής ηλιθιότητας, από ένα αλλοπρόσαλλο οικονομικό επιτελείο με αδιευκρίνιστες προθέσεις.

Δεν ξέρω αν έμαθε και κατάλαβε το σκυλολόι της δραχμής από το κραχ της 3ης Αυγούστου πως ελάχιστη σημασία έχουμε για τις αγορές, και πόσο μπάζο πιάνουμε στους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες που πατώσαμε στο μείον 16% και οι υπόλοιπες αγορές ήταν στο συν.

Ήταν που μας προπαγάνδιζαν ο Λαφαζάνης και ο Στρατούλης ότι θα καταρρεύσουν τα διεθνή χρηματιστήρια και φοβούνται ότι θα τους παρασύρουμε σε καταστροφή, και βλέπουμε το ΧΑΑ να βιώνει το μεγαλύτερο κραχ στην ιστορία του και οι ξένοι δείκτες να ανεβαίνουν.

Οι ανόητοι και χοντροκομμένοι χειρισμοί τους σε τόσο λεπτά ζητήματα, συνεχίζουν να προκαλούν ζημιές. Έτσι χορεύουν οι αγορές πεντοζάλι από την ορχήστρα Τσίπρα.

Αλλά τι μπορεί κανείς να περιμένει από αριστερούς ιδεολόγους που γαλουχήθηκαν με τη ρήση του Μάρξ : «Το χρηματιστήριο είναι το πορνείο του καπιταλισμού» και τώρα αυτοί το ελέγχουν και το διαχειρίζονται;

Οπότε επιτρέπεται και η μεγαλύτερη προστυχιά και στην παρούσα φάση η σπέσιαλ περιποίηση στους έχοντες μετρητά ή καταθέσεις στο εξωτερικό και ο αποκλεισμός όσων εγκλωβίστηκαν από τα capital controls από τους ίδιους που μας τα προκάλεσαν.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5