1821 Digital Gallery
Θυελλώδης συνεδρίαση στη Βουλή μετά την «απόρριψη» Στουρνάρα

Θυελλώδης συνεδρίαση στη Βουλή μετά την «απόρριψη» Στουρνάρα

Μεϊμαράκης προς ΠτΒ: «Να έρθει σιδηροδέσμιος και να τον δείχνουν οι κάμερες»

Σε κλίμα έντασης και συνεχίζεται η συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής με αφορμή την άρνηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να προσέλθει στην συνεδρίαση, αντιπροτείνοντας ημερομηνίες μετά την 6η Ιουλίου. «Είναι προκλητικό το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει προσέλθει στη Βουλή για να υποβάλει την έκθεση με τον προσήκοντα τρόπο, ότι δεν προσέρχεται στη Βουλή και ιδιαιτέρως προβληματικό ότι παρεμβαίνει στα δημόσια πράγματα με ένα τρόπο που δεν είναι υποστηρικτικό προς την κυβέρνηση και το καθήκοντά του», είπε η Πρόεδρος της Βουλής. Η κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι ο κ. Στουρνάρας «το μόνο που έπρεπε να κάνει είναι να είναι στη διάθεση της Επιτροπής και μάλιστα να έχει ζητήσει να κληθεί και να διαφωτίσει τη Βουλή. Αντ’ αυτού επικαλείται αόριστες υποχρεώσεις».

«Οφείλω να καταγράψω ότι είναι μία στάση που στοιχειοθετεί παραβίαση των καθηκόντων του με την σημερινή του ιδιότητα. Στέλνεται ένα έγγραφο με χονδροειδή τρόπο, με στικάκι, και ο συντάκτης του αρνείται να προσέλθει στη Βουλή τα συμπεράσματα είναι αναπόδραστα και αποτελούν ύποπτη στάση σ’ αυτή την συγκυρία. Οι υποχρεώσεις που επικαλείται ο Γ. Στουρνάρας είναι τέτοιες που μπορεί να αναπληρωθεί από τους Υποδιοικητές», πρόσθεσε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Στη συνέχεια ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος διέκοψε και άρχισε να φωνάζει εκτός μικροφώνου: «Αντιλαμβάνεστε τη Βουλή ως δικό σας φέουδο». «Πώς πήρες το λόγο;», αντέδρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης. «Μη με διακόπτεις. Δεν μιλώ μαζί σου. Απευθύνομαι στην Πρόεδρο», του απάντησε ο κ. Γρηγοράκος.

«Γιατί να μη σας διακόπτω; Ποιος σας έδωσε το λόγο;» επέμεινε ο Μ. Κριτσωτάκης. «Είναι ηθικό θέμα» είπε ο κ. Γρηγοράκος. «Δεν είναι θέμα ηθικής, είναι θέμα διαδικασίας» διαμαρτυρήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.

Σχετικα
Δέσποινα Μουζάκη: Κλειδί για την τέχνη στο μέλλον είναι η Παιδεία
Δέσποινα Μουζάκη: Κλειδί για την τέχνη στο μέλλον είναι η Παιδεία

«Δεν μιλώ μαζί σας. Υπερασπίζεστε την Πρόεδρο» του απάντησε ο κ. Γρηγοράκος.

«Σας ανακαλώ στην τάξη για τις εκφράσεις που μετήλθατε. Δείτε τον Κανονισμό γιατί έχει κλιμάκωση» παρενέβη η Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Ο κ. Γρηγοράκος απείλησε ότι θα αποχωρήσει και η Πρόεδρος της Βουλής του είπε: «Να αποχωρήσετε γιατί η κλιμάκωση των πειθαρχικών ποινών προβλέπει να σας αποβάλλω».

Σχετικα
Ο Ανδρέας Ξανθός και η δυσάρεστη έκπληξη στο νοσοκομείο Βέροιας
Ο Ανδρέας Ξανθός και η δυσάρεστη έκπληξη στο νοσοκομείο Βέροιας

«Δεν προσβάλλει μόνο εσάς με αυτόν τον αντιδημοκρατικό τρόπο, αλλά και όλους εμάς. Από πού προκύπτει ότι μπορεί να προσβάλλει όλους εμάς;» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος για τον Γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «πρωτοφανή περιφρόνηση των διαδικασιών» από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και πρότεινε «να διερευνήσουμε αμέσως ποιο είναι το κώλυμα και οι υποχρεώσεις του για σήμερα και την επόμενη εβδομάδα και να κληθεί χωρίς άλλο περιθώριο».

Ο κ. Νικολόπουλος είπε ότι «και σήμερα υπάρχουν δημοσιεύματα ότι κάποιοι θέλουν να ζήσουμε νέα Ιουλιανά και θέλουν να φέρουν ως Πρωθυπουργό τον κ. Στουρνάρα. Εμείς έχουμε λάβει υπόψη μας αυτά και όλη την πολιτεία του να κληθεί ακόμη και βιαίως το συντομότερο δυνατό, ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο».

Η Πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι «αυτή η Επιτροπή δεν έχει τις δυνατότητες της βίαιης προσαγωγής. Η δική μου άποψη είναι ότι κανείς δεν μπορεί να εξαιρείται από αυτή την διαδικασία».

«Επειδή ο κ. Στουρνάρας δεν αρνείται να έρθει στην Επιτροπή, ούτε καταστρατηγεί καμία απόφασή μας, και η επιστολή του είναι άκρως πειστική και δηλώνει 7 ημερομηνίες, δεν έχουμε κανένα λόγο – εκτός αν θέλουμε να ξύσουμε τα χέρια μας για καυγά – προτείνω να τον καλέσουμε στις 6 Ιουλίου», παρενέβη ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης.

Άκρως ειρωνικός ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης είπε ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος «τολμά και ταπεινώνει τη Βουλή και την Πρόεδρό της; Από πίσω ο Φρούραρχος να τον μαστιγώνει». «Ο Στουρνάρας να έρθει σιδηροδέσμιος εδώ και να τον δείχνουν ο ι κάμερες (…) Και με τον Φρούραρχο να τον δέρνει», πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα με καταντούσατε να υπερασπιστώ τον Στουρνάρα που επί δυόμισι χρόνια του άλλαζα τα φώτα και που διαγράφηκα από το κόμμα μου όταν δεν ψήφισα ρύθμισή του», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης και αναρωτήθηκε: «Αυτή είναι η ώρα να «διαπομπεύσουμε» τον Γιάννη Στουρνάρα που τον χρειαζόμαστε λόγω της καλή του σχέσης με εκείνο τον άνθρωπο που σας είπα έξω;». «Να τον πείτε», του ζήτησε η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Τον Ντράγκι, δεν μου είναι ευχάριστο να το λέω», απάντησε ο Ν. Κακλαμάνης.

«Ο Γ. Στουρνάρας, όπως και ο κάθε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν μπορεί να ικανοποιήσει κάποια αιτήματα ανά πάσα ώρα και στιγμή, ακόμη και της Βουλής», επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας προτείνοντας «να τον καλέσουμε στις ημερομηνίες που λέει». «Να κληθεί όσο γίνεται νωρίτερα, χωρίς να κάνουμε ζημιά», πρότεινε και ο κ. Κριτσωτάκης.

«Εγώ δεν έχω ξεχάσει το «forget it Yannis» που αφορούσε το χρέος. Δεν είναι τυχαία η ημέρα της αποστολής. Κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε το χρέος», παρενέβη η Πρόεδρος της Βουλής.

«Αναφέρεστε προφανώς στον Πρωθυπουργό και τον Γ. Βαρουφάκη που διαπραγματεύονται», της είπε ο κ. Κακλαμάνης.

«Αυτό θέλατε να καταλάβετε, αυτό καταλάβατε. Και εσείς και ο Β. Μεϊμαράκης άλλα λέτε στη Διάσκεψη των Προέδρων και άλλα δημοσίως», απάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου. «Εμένα που με βάζετε μέσα; Εγώ καθόμουν ήσυχος. Τι έχω πιει διαφορετικό; Με προσβάλλετε», διαμαρτυρήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης. «Δεν πειράζει», του είπε η Πρόεδρος της Βουλής, ενώ ο Ν. Κακλαμάνης αντάλλαξε ειρωνείες με την κ. Κωνσταντοπούλου. «Έχετε δίκιο. Άλλα λέω δημοσίως, δημοσίως σας υποστηρίζω», της είπε. «Τόση υποστήριξη, δεν αντέχεται», απάντησε εκείνη.

Ακολούθησε νέα ένταση με τον κ. Καραθανασόπουλο, ο οποίος εκτίμησε ότι «προσωποποιείται μία αντιπαράθεση για μία τυπολογία, χωρίς πολιτικό περιεχόμενο» και επέκρινε το προσχέδιο της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους λέγοντας ότι είναι «καρικατούρα που δεν αντέχει καν σε κριτική». «Θα έπρεπε να το είχατε κάνει σημαία σας αν ήσασταν ειλικρινείς», του απάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου. Ο βουλευτής του ΚΚΕ διαμαρτυρήθηκε και η Πρόεδρος της Βουλής του επεσήμανε «δεν έχετε το λόγο» προκαλώντας νέα έκρηξη: «Σοβαρά; Θα μας κάνεις ντα; Θα κάνεις σπέκουλα και προβοκάτσια στο ΚΚΕ; Θα γίνεις εισαγγελέας των πάντων;», φώναζε ο κ. Καραθανασόπουλος χτυπώντας με δύναμη το χέρι του στο έδρανο.


ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5