1821 Digital Gallery
O 26χρονος που θέλει να πείσει τους αγρότες να καλλιεργούν μέσω sms

O 26χρονος που θέλει να πείσει τους αγρότες να καλλιεργούν μέσω sms

Τo «έξυπνο» σύστημα που δημιούργησε o Ανδρέας Ζερκούλης και η ομάδα Inagros

Μέσα από μια χαλαρή κουβέντα σε μια καφετέρια, συζητώντας για συγγενείς αγρότες, ο Ανδρέας Ζερκούλης και οι φίλοι του αποφασίζουν να ψάξουν μια λύση για κάποια πάγια προβλήματα των αγροτών και ελλείψεις στον αγροτικό τομέα. Σύντομα, φτιάχνουν την ομάδα Inagros, με στόχο να βελτιώσουν την ζωή των αγροτών και να αυξήσουν τα ετήσια έσοδά τους. Αλλά με ποιο τρόπο το κάνουν αυτό;

Τα πράγματα είναι απλά. Τοποθετούν μια συσκευή σε επιλεγμένα σημεία του χωραφιού. Η συσκευή περιλαμβάνει αισθητήρες που μετρούν την θερμοκρασία του εδάφους, την υγρασία και άλλα δεδομένα τα οποία αποστέλλονται ανά πάσα στιγμή στον γεωργό και τον γεωπόνο. Στην πλατφόρμα του Ιnagros παρουσιάζεται και ο αναλυτικός έλεγχος της καλλιέργειας, ημερολόγιο για την καταγραφή των εργασιών αλλά και η υπηρεσία αυτόματου ποτίσματος. Επιπλέον η πλατφόρμα ενημερώνει τους αγρότες μέσω sms για οποιαδήποτε τυχόν βλάβη του αρδευτικού συστήματος και για συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών και μυκήτων. Έτσι οργανώνεται η γεωργική παραγωγή και μειώνεται η κατανάλωση νερού, λιπάσματος και φυτοφαρμάκων.

Σχετικα
App ηχογραφεί τον βήχα και βγάζει συμπεράσματα για τον κορωνοϊό
App ηχογραφεί τον βήχα και βγάζει συμπεράσματα για τον κορωνοϊό

Όπως εξηγεί ο Ανδρέας στην Athens Voice, «Στοχεύουμε να μεταβεί ο αγρότης του παρόντος σταδιακά στην υιοθέτηση της τεχνολογίας αυτής. Παράλληλα οραματιζόμαστε ένα δίκτυο γεωπόνων που θα καλύπτει όλη την Ελλάδα και φυσικά την προώθηση του Ιnagros Urban. Για τον λόγο αυτό, εγκαθιστούμε στο κέντρο της Αθήνας, στον Εθνικό Κήπο, ένα πιλοτικό σύστημα διαχείρισης πρασίνου για τους εργαζόμενους του Κήπου, στα πλαίσια του Athens Digital Lab του Δήμου Αθηναίων με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».

Πόσο εύκολο όμως είναι για ένα νέο άτομο να ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα στην ελληνική πραγματικότητα όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα; Ο Ανδρέας πιστεύει ότι πρωτίστως είναι θέμα θέλησης και χαρακτήρα. Έτσι, παρόλο που στην Ελλάδα το να επιχειρείς είναι πιο δύσκολο και πιο αβέβαιο σε σχέση με χώρες του εξωτερικού, δεν είναι και ακατόρθωτο.

Σχετικα
Έρχονται νέα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση
Έρχονται νέα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση

«Είτε από άγνοια κινδύνου, είτε από επιλογή, το να προσπαθήσει κάποιος, όσο νέος και να είναι να μετατρέψει μια ιδέα σε επιχείρηση είναι μεγάλο σχολείο, ανεξάρτητα από την κατάληξη. Η όλη ζύμωση σε γεμίζει εμπειρίες, γνωριμίες αλλά και χαστούκια που δεν μπορεί  μπορεί να σου δώσει ούτε ένα καλό ΜΒΑ».

Ο ίδιος θα παρότρυνε έναν νέο που θέλει να ρισκάρει δημιουργώντας την δική του Start Up εταιρεία να μη φοβάται την αποτυχία. «Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνεις από τα λάθη σου και να διαχειρίζεσαι τα αποτελέσματα των αποφάσεων σου, κυρίως τα αρνητικά. Αυτό βέβαια σε φυσιολογικά πλαίσια, γιατί μπορεί η φυλακή να είναι για τους λεβέντες, αλλά it’s not an option». Και συμπληρώνει «Καλό θα είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει περάσει από 1-2 δουλειές ως υπάλληλος και μετά να ξεκινήσει κάτι δικό του. Αυτό θα τον βοηθήσει να αποκτήσει μια εικόνα για το πως δουλεύει μια επιχείρηση και κυρίως για να καταλάβει καλύτερα τους εργαζομένους του στο μέλλον. Αλλιώς, είναι πολύ πιθανό να ζει σε ένα συννεφάκι το οποίο θα τον δυσκολέψει να συνεργαστεί και να κρατήσει την παρακίνηση στην ομάδα».

Ταυτόχρονα ο Ανδέας τονίζει την αξίας του επαγγελματισμού απέναντι σε συνεργάτες, και ανταγωνιστές. «Το οικοσύστημα στην Ελλάδα αλλά και γενικά στον κόσμο -μέσω internet - πλέον είναι πολύ μικρό και όλα μαθαίνονται. Είναι κρίμα να ξεκινάει κάποιος την επαγγελματική του πορεία με φάουλ».

Στο πλευρό του νέου επιχειρηματία υπάρχουν και κάποιοι σύμβουλοι που τους βοηθούν συμβουλευτικά, υλικοτεχνικά και οικονομικά όπως για παράδειγμα η Praksis BCC στη περίπτωση των παιδιών του Inagros.

Το Praksis Business Coaching Center είναι ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που έχουν πληγεί ιδιαιτέρως από την κρίση, να εξοπλίσουν όσους έχουν επιχειρηματικές ιδέες, με τη γνώση και τις δεξιότητες που χρειάζονται προκειμένου να εξελιχθεί η ιδέα τους σε βιώσιμη. Προσφέρει δωρεάν εξατομικευμένη επιχειρηματική συμβουλευτική, business coaching, σεμινάρια και πρόσβαση σε πλατφόρμα crowdfuning.

Περισσότερες πληροφορίες για το PRAKSIS BusinessCoaching Center στο  www.praksis.gr/bcc. Αιτήσεις συμμετοχής μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου.

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5