TV + Series

True Detective: Night Country - Μεγάλη τηλεοπτική επιστροφή στην άκρη του κόσμου και της νύχτας

H εμβληματική τηλεοπτική ανθολογία του Nic Pizzolatto αλλάζει χέρια και επιστρέφει για το φιλί της ζωής στο franchise με τη σπουδαία Jodie Foster στον πρωταγωνιστικό ρόλο

tania-skrapaliori.jpg
Τάνια Σκραπαλιώρη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
True Detective: Night Country - Οι πρώτες εντυπώσεις από την τέταρτη σεζόν της σειράς με την Τζόντι Φόστερ και την Κάλι Ράις στους πρωταγωνιστικούς ρόλους
© MICHELE K. SHORT/HBO

True Detective: Night Country - Οι πρώτες εντυπώσεις από την τέταρτη σεζόν της σειράς με την Τζόντι Φόστερ και την Κάλι Ράις στους πρωταγωνιστικούς ρόλους

Όταν στις 12 Ιανουαρίου του 2014 το πρώτο εμβληματικό True Detective έκανε πρεμιέρα στο δίκτυο του HBO ο κόσμος των τηλεοπτικών σειρών ήταν πολύ διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζουμε και βιώνουμε καθημερινά σήμερα στις οθόνες και τις συνδρομές μας. Οι τηλεοπτικές παραγωγές ήταν πολύ λιγότερες και πολύ πιο συγκεκριμένες, ο ανταγωνισμός πολύ μικρότερος, το Netflix όπως το ξέρουμε, το ίδιο το streaming, ήταν στα σπάργανα. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η crime noir σειρά που εμπνεύστηκε και εκτέλεσε ο Nic Pizzolatto, με υποδειγματική αφήγηση και σκηνοθεσία, και το εξαιρετικό δίδυμο των Matthew McConaughey και Woody Harrelson να κλέβει δικαίως την παράσταση, βρήκε ιδανικό έδαφος για να περάσει στο συλλογικό ασυνείδητο των tv series fans ως μια επιεικώς εμβληματική σειρά.

True Detective: Η τέταρτη σεζόν της επιδραστικής τηλεοπτικής σειράς

Η αδιαμφισβήτητη επιδραστικότητα της σειράς στα χρόνια που ακολούθησαν ισχυροποίησε τη θέση της και την επιρροή της σε πολλές περισσότερο ή λιγότερο επιτυχημένες crime fiction σειρές, η οποία όμως κινδύνευσε από τις επόμενες σεζόν της. Η πολυαναμενόμενη season 2 απογοήτευσε όσους θεωρούσαν ότι ένα ακόμα cast αξιώσεων με τον Colin Farrell και τη Rachel McAdams, αλλά και τους Taylor Kitsch και Vins Vaughn, θα εγγυόταν μια αντάξια συνέχεια, με το hype να σβήνει πολύ γρήγορα σε μια προβληματική αφηγηματική οικονομία που δεν έφτανε ούτε στα μισά της καθηλωτικής εμπειρίας της πρώτης σεζόν. Το “True Detective” ξαναπάτησε μερικώς στα πόδια του –τουλάχιστον στο πεδίο των κριτικών– το 2018 με την τρίτη του σεζόν γυρισμένη στα Όζαρκ κυρίως λόγω της εξαιρετικής ερμηνείας του Mahershala Ali στον πρωταγωνιστικό detective ρόλο και τους αβανταδόρικους χρόνους αφήγησης, που διαρκούσαν τρεις δεκαετίες προσδίδοντας στην ιστορία βάθος και ενδιαφέρον. Ωστόσο παρά τις γενικά καλές κριτικές η ανθολογία δεν κατάφερε να ανακτήσει τη θέση που της είχε δώσει η πρώτη της «χρυσή» σεζόν (η οποία ευτυχώς είχε χαρίσει στον τίτλο επαρκές απόθεμα τηλεοπτικής επιβίωσης).

Πέντε χρόνια από την τελευταία αυτή τρίτη σεζόν και δέκα χρόνια μετά την original πρώτη ήρθε η ώρα για τη μεγάλη επιστροφή του “True Detective”, με την πρεμιέρα του πρώτου επεισοδίου να λαμβάνει χώρα συμβολικά την ίδια ημερομηνία με την πρεμιέρα του πρώτου επεισοδίου της ανθολογίας. Οι μεγάλες αλλαγές ξεκινάνε από το κεφάλι μιας και είναι η πρώτη σεζόν χωρίς τον Nick Pizzolatto στην ομάδα και σε καίριο ρόλο, με την Issa Lopez (την ταλαντούχο Μεξικανή σκηνοθέτρια και παραγωγό που μας χάρισε πριν μερικά χρόνια το “Tigers Are Not Afraid”) να αναλαμβάνει πλοκή, σκηνοθεσία και show running και τον σκηνοθέτη του βραβευμένου με Όσκαρ “Moonlight” Barry Jenkins σε χρέη executive producer.

H true detective παράδοση που θέλει το cast να μην αφήνεται στην τύχη συνεχίζει και εδώ μιας και στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε –με όλον τον απαραίτητο ενθουσιασμό– την Jodie Foster, η οποία πλαισιώνεται με εξαιρετικές επιλογές από τη συμπρωταγωνίστριά της Kali Reis μέχρι τη Florence Shaw σε έναν δεύτερο ρόλο-κλειδί. Οι συνθήκες είναι ιδανικές για τη μεγάλη επιστροφή του franchise και το πρώτο επεισόδιο δικαιώνει σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες.

True Detective: Night Country - Οι πρώτες εντυπώσεις από την τέταρτη σεζόν της σειράς με την Τζόντι Φόστερ και την Κάλι Ράις στους πρωταγωνιστικούς ρόλους
© MICHELE K. SHORT/HBO

True Detective: Night Country – Η Τζόντι Φόστερ πρωταγωνιστεί

Αν και μας λείπουν τα υπόλοιπα πέντε επεισόδια, το πρώτο δείγμα, αν και όχι αψεγάδιαστο, δίνει την εντύπωση μιας επιτυχημένης μανούβρας την οποία κατάφερε η Issa Lopez αλλάζοντας σχεδόν τα πάντα αλλά διατηρώντας εντονότερες από ποτέ τη signature αισθητική και φιλοσοφία της «ορθόδοξης» πρώτη σεζόν. Οι ντετέκτιβ είναι και οι δύο γυναίκες (μια επιλογή που σε συνδυασμό με την αλλαγή της σκηνοθεσίας στοιχειοθετούν το «φεμινιστικό πρόσημο» που πολλοί αποδίδουν στο “True Detective: Night Country”) με πολύ μεγάλη διαφορά στη δυναμική της ισχύος τους, ξεκινώντας, αρχικά τουλάχιστον, από αντίθετες θέσεις – μια μεγάλη πρωτοτυπία για τα δεδομένα της σεζόν.

Η δράση μεταφέρεται από τις ξερές εκτάσεις και τον καυτό ήλιο της Λουιζιάνα και της Καλιφόρνια στο απόκοσμο, παγωμένο τοπίο και στην ατελείωτη πολική νύχτα του Αρκτικού Κύκλου (η δράση τοποθετείται στην κωμόπολη Ennis της Αλάσκα, ενώ τα γυρίσματα έχουν λάβει χώρα στην Ισλανδία).

To soundtrack είναι μακράν πιο «παιχνιδιάρικο» από ποτέ, η επιλογή του “Bury A Friend” της Billie Eilish ως theme song των τίτλων αρχής μιλάει από μόνη της. Η σειρά έχει τη δική της ταυτότητα “True Detective: Night Country” και όχι απλώς έναν δηλωτικό αριθμό της σεζόν σε μια κίνηση σημειολογίας που θέλει να δώσει ένταση στη φρεσκάδα της νέας σελίδας.

Billie Eilish - bury a friend (Official Music Video)

H πλοκή φαίνεται να βρίσκει χώρο για ενδιαφέροντα κοινωνικά θέματα εκτός φόρμας, όπως η ζωή των native Americans σε μικρές κοινωνίες που δοκιμάζονται από τις σύγχρονες προκλήσεις και η σχέση ανθρώπου-περιβάλλοντος. Οι αναφορές και τα κλεισίματα του ματιού στο υπερφυσικό horror από τα «κλασικά»  “The Thing” του John Carpenter και “The Shining” του Stanley Kubrick μέχρι τα cult έργα των H.P Lovecraft και Robert Chambers είναι ένα ακόμα διακριτικό γνώρισμα του “True Detective: Night Country” κι έρχονται, πιθανότατα, από το προσωπικό σύμπαν της Lopez. Με έναν υπόγειο όμως ευδιάκριτο τρόπο ωστόσο όλα αυτά συνομιλούν άριστα με την υπαρξιακή αγωνία, βαδίζοντας στο ίδιο σκοινί ενός εγκλήματος στα όρια του πραγματικού, στα όρια του ανθρώπινου, και στη συγκεκριμένη περίπτωση στα όρια του κόσμου.

Οι χαρακτήρες είναι πιο ανθρώπινοι και μάλλον με μεγαλύτερο βάθος ήδη από το πρώτο αυτό επεισόδιο από ό,τι όλα τα προηγούμενα “True Detective” μαζί, κάτι μάλλον ευπρόσδεκτο για μια νέα εποχή του show. Η Jodie Foster είναι αυτό ακριβώς που φανταστήκαμε όταν διαβάσαμε ότι θα πρωταγωνιστούσε στην επιστροφή του “True Detective”, ενώ η σχετικά άπειρη υποκριτικά πρωταθλήτρια του μποξ Kali Reis στέκεται κάτι παραπάνω από αξιόλογα στις ανάγκες τόσο του ρόλου όσο και της γείωσης έναντι ενός icon όπως η Foster εισφέροντας στον χαρακτήρα αξιόλογη αυθεντικότητα. 

Όταν πέφτουν οι τίτλοι του τέλους το “True Detective: Night Country” σε έχει πείσει ότι είναι μια επιστροφή αξιώσεων και όπως κάθε καλό crime ψυχαγωγικό προϊόν σε κάνει να ανυπομονείς για τη συνέχεια. Βρίσκοντας έναν τρόπο να συνομιλήσει ουσιαστικά με την ταυτοτική πηγή της σειράς και παραδίδοντας συγχρόνως την αλλαγή που υποσχέθηκε, το “True Detective” της Issa Lopez δείχνει ικανό να δώσει στο πρωτότυπο legacy τη συνέχεια που αξίζει.

True Detective: Night Country | Official Trailer | Max

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ