TV + Series

Small Axe: Ο Στιβ ΜακΚουίν παρουσιάζει τον ρατσισμό στη Βρετανία

Ο σκηνοθέτης των «12 Χρόνια Σκλάβος» και «Hunger» επιστρέφει σε νέο μέσο, με μια ανθολογία πέντε ταινιών.

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκηνή από την πρώτη ταινία της ανθολογίας «Small Axe», «Mangrove»
BBC © Debi Berry

Παρακολουθήσαμε τη διαδικτυακή παρουσίαση της νέας σειράς ταινιών του Στιβ ΜακΚουίν, «Small Axe», με θέμα τις φυλετικές διακρίσεις στη Βρετανία άλλων δεκαετιών.

Το 2014, ο Στιβ ΜακΚουίν έγραψε ιστορία ως ο πρώτος μαύρος σκηνοθέτης που βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για το φιλμ «12 Χρόνια Σκλάβος» («12 Years a Slave»). Το ίδιο χρονικό διάστημα, ο Βρετανός σκηνοθέτης εργαζόταν ήδη για το επόμενό του πρότζεκτ: να παρουσιάσει αληθινές ιστορίες με θέμα τη ζωή της κοινότητας των Δυτικών Ινδιών στο Λονδίνο και τη φυλετική καταπίεση που αντιμετώπιζε, τις δεκαετίες του ’60, '70 και ’80.

Small Axe: Trailer - BBC

Έξι χρόνια αργότερα, οι ιστορίες βρήκαν το ιδανικό μέσο προβολής, την τηλεόραση. Το «Small Axe», μια συμπαραγωγή των BBC και Amazon Studios, είναι μια ανθολογία πέντε ξεχωριστών ταινιών, με ιδιαίτερο κινηματογραφικό στιλ και κεντρικούς χαρακτήρες οι οποίοι αγωνίστηκαν μέσα σε αντίξοες συνθήκες και έντονο ρατσισμό, ώστε να βελτιώσουν την καθημερινότητα και να διαφυλάξουν το δικαίωμά τους για ισότιμη μεταχείριση των μειονοτήτων. Κεντρικός άξονας των κεφαλαίων αυτής της σειράς ταινιών είναι η επανάσταση για μια καλύτερη ζωή. Οι ταινίες θα προβληθούν στην Ελλάδα μέσα από την COSMOTE TV.

Λίγες ημέρες πριν την προβολή της πρώτης ταινίας με τίτλο «Mangrove», το βρετανικό δίκτυο διοργάνωσε μια συνέντευξη Τύπου στο Zoom που παρακολουθήσαμε, στην οποία πρωταγωνιστές και συντελεστές μίλησαν για τη δημιουργία του εγχειρήματος, τη συμμετοχή τους σε αυτό και τη σημασία της θεματικής που σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Σε μια εποχή που το «Black Lives Matter» κι άλλα αντιρατσιστικά κινήματα έχουν λάβει τους τελευταίους μήνες διεθνή ανταπόκριση, το «Small Axe» αποτελεί έναν φόρο τιμής στις ζωές των μαύρων Βρετανών, φιλοδοξώντας να διατηρήσει τις συζητήσεις για το θέμα.

Όπως αποκάλυψαν, οι δημιουργοί συνάντησαν αρκετές προκλήσεις κατά την διάρκεια της ανάπτυξης του περιεχομένου. «Δεν ήταν θαύμα, ούτε δώρο εξ ουρανού, αλλά αποτέλεσμα μεγάλης προσπάθειας για να παρουσιάσουμε αυτές τις ιστορίες. Είμαι ευγνώμων καταρχάς στο BBC, επειδή μας υποστήριξε στη διάρκεια της διαδικασίας που διήρκησε 11 χρόνια», είπε ο ΜακΚούιν.

Η βασική δυσκολία που είχε να αντιμετωπίσει η ομάδα παραγωγής, ήταν η συγκέντρωση των πληροφοριών που θα επέτρεπαν τη μεταφορά των πραγματικών γεγονότων με ακρίβεια. Αυτό ήταν αναγκαίο, καθώς ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας δεν είχε καταγραφεί με σαφήνεια και δεν είχε προβληθεί ξανά με τέτοιο τρόπο.

«Αυτές οι ιστορίες δεν υπήρχαν εγγράφως. Δεν βασιστήκαμε σε βιβλία ή άρθρα περιοδικών, δεν χρησιμοποιήσαμε συντομεύσεις και η ερευνήτρια και παραγωγός, Έλεν Μπαρτ που συνεργάζεται μαζί μας, έπρεπε να επισκεφτεί αυτές τις κοινότητες και να μάθει τα γεγονότα μέσα από μαρτυρίες. Αυτό που αποτέλεσε πρόβλημα ήταν η εξασφάλιση χρηματοδότησης μιας χωρίς σενάριο ιδέας του Στιβ. Τα BBC Studios συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν πλήρως την παραγωγή ακόμα και με απουσία σεναρίων, γεγονός που ήταν εξαιρετικό. Αυτή είναι η φύση του BBC, να στηρίζει μια ιδέα, να τη χρηματοδοτεί και να την υλοποιεί», συμπλήρωσε η Τρέισι Σκόφιλντ, υπεύθυνη παραγωγής του «Small Axe».

Σκηνή από την πρώτη ταινία της ανθολογίας «Small Axe», «Mangrove»
BBC © Debi Berry

Mangrove

Η πρώτη από τις πέντε ταινίες, το «Mangrove», αφηγείται τα γεγονότα που οδήγησαν στην ιστορική Δίκη των Εννέα του Μάνγκροβ (1970-1972). Βρισκόμαστε στη συνοικία Νότινγκ Χιλ, το 1968. Ο Φρανκ Κρίτσλοου (Σον Παρκς, «Clubbed», «Human Traffic») είναι ιδιοκτήτης του Mangrove, ενός εστιατορίου με έθνικ κουζίνα. Εκτός από εστιατόριο όμως, είναι ένα κέντρο που προσελκύει μέλη της τοπικής κοινότητας, ακτιβιστές, διανοούμενους και καλλιτέχνες. Ένας χώρος γεμάτος μουσική, τραγούδι, χορό, όπου ενώνει διαφορετικές κουλτούρες. Από τον Ιανουάριο του 1969 έως τον Ιούλιο του 1970, ο Κρίτσλοου και η -ελεύθερη από ναρκωτικά- επιχείρησή του, αποτελούν στόχο συνεχών επεμβάσεων της αστυνομίας, για ψευδείς λόγους. Σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι φυλετικές διακρίσεις και η διάλυση της βάσης της κοινότητας, ο Φρανκ κι άλλοι 150 διαδηλωτές, κατέβηκαν στις 9 Αυγούστου του 1970 στους δρόμους σε μια ειρηνική διαμαρτυρία που κατέληξε σε σύγκρουση με την αστυνομία. 

Για ακόμα μια φορά, ο ΜακΚουίν γίνεται μια από τις πιο δυνατές και σημαντικές φωνές της σύγχρονης ιστορίας του κινηματογράφου. Οι ταινίες απεικονίζουν τη σκληρή πραγματικότητα που βίωναν -και συνεχίζουν να βιώνουν-οι μαύροι σε περιοχές της Βρετανίας, καθώς και τις συνεχείς δράσεις αντίστασης εναντίον του συστημικού και θεσμικού ρατσισμού. Ο σκηνοθέτης «ανοίγει» το δρόμο για διάλογο πάνω σε ιστορίες που δεν είναι πολύ γνωστές στις νεότερες γενιές και ήδη με το «Mangrove», το επιτυγχάνει. 

Μετά το «Mangrove», θα ακολουθήσουν οι ταινίες: «Lovers Rock», «Red, White and Blue», «Alex Wheatle» και «Education». 

Η σειρά θα κάνει πρεμιέρα την Δευτέρα 16/11 μέσα από τη δωρεάν, on demand υπηρεσία COSMOΤΕ TV PLUS και θα προβάλλεται ένα επεισόδιο κάθε Δευτέρα στις 21:00.   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ