TV + Series

Η «Πατρίδα» του Φερνάντο Αραμπούρου έγινε σειρά στο HBO

Διαβάστε τη συνέντευξη του Φερνάντο Αραμπούρου στην Αthens Voice

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η «Πατρίδα» του Φερνάντο Αραμπούρου έγινε σειρά στο HBO
Σκηνή από τη σειρά «Patria» του HBO, βασισμένη στο βιβλίο του Φερνάντο Αραμπούρου © HBO

«Patria»: Η νέα σειρά στο HBO, μεταφορά του βιβλίου «Πατρίδα» του Φερνάντο Αραμπούρου

Το μεγάλο μυθιστόρημα της Χώρας των Βάσκων «Πατρίδα» του Φερνάντο Αραμπούρου (εκδ. Πατάκη) έγινε σειρά στο HBO με τίτλο «Patria». Η σειρά, το σενάριο της οποίας υπογράφει ο Aitor Gabilondo και σκηνοθετεί ο Félix Viscarret, έκανε πρεμιέρα για την Ευρώπη στις 27 Σεπτεμβρίου 2020.

Patria: Official Trailer | HBO

Το συγκλονιστικό βιβλίο του Αραμπούρου ανατέμνει τα γεγονότα τριάντα χρόνων στη Χώρα των Βάσκων, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 έως το 2011, όταν η εθνικιστική και αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ (Euskadi Ta Askatasuna) ανακοίνωσε την οριστική παύση της ένοπλης δράσης. Μέσα από το βιβλίο του ο Αραμπουρου μιλάει για την ανάγκη της συγχώρεσης αλλά και για το ανέφικτο της λήθης σε κοινωνίες βαθιά διχασμένες, όπως αυτή της πατρίδας του. Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία δύο οικογενειών συνδεδεμένων με στενούς φιλικούς δεσμούς, που τη σχέση τους διαλύει το χάσμα που άνοιξε ο πολιτικός φανατισμός και το αμετάκλητο του θανάτου.

Ο πατέρας της μιας οικογένειας δολοφονείται από την ETA, στην οποία ανήκει ο μεγαλύτερος γιος της άλλης οικογένειας, ο οποίος πιθανόν είναι ο κουκουλοφόρος εκτελεστής του. Ο δολοφόνος για τη μια οικογένεια είναι ο ήρωας για την άλλη. Γιατί τείνουμε να ηρωοποιούμε αυτόν που ασκεί βία και να τον κάνουμε να φαίνεται ένας άγιος που αναγκάστηκε να γίνει διάβολος, ρωτήσαμε μεταξύ άλλων τον συγγραφέα.

Φερνάντο Αραμπούρου
Φερνάντο Αραμπούρου

«Το θέμα είναι πολύπλοκο», μας είπε ο Φερνάντο Αραμπούρου στην αποκλειστική συνέντευξη που είχε δώσει στην Athens Voice. «Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικές γλώσσες. Υπάρχει η ουμανιστική γλώσσα, με επίκεντρο τον άνθρωπο, όποιος κι αν είναι αυτός, όποια κι αν είναι η σκέψη του, που μας ζητά να συντρέξουμε αυτό τον άνθρωπο όταν υποφέρει. Η άλλη «γλώσσα» προτιμά να εξυμνεί την ιδέα ή τον σκοπό για τον οποίο δρουν κάποιοι άνθρωποι, και το να υπερασπιστεί αυτή την ιδέα, ακόμα και αν περιέχει εγκλήματα, ισοδυναμεί με δικαιοσύνη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο τρομοκράτης ή ο φανατισμένος πιστός που εκρήγνυται στη μέση ενός πλήθους γίνεται ήρωας για τους οπαδούς τους».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

Φερνάντο Αραμπούρου «Πατρίδα», εκδόσεις Πατάκη

Η υπόθεση του βιβλίου «Πατρίδα» του Φ. Αραμπούρου

Την ημέρα που η ΕΤΑ καταθέτει τα όπλα, η Μπιττόρι πηγαίνει στο νεκροταφείο για να ανακοινώσει στον άντρα της πως αποφάσισε να γυρίσει στο χωριό και στο σπίτι τους, που εκείνη εγκατέλειψε μετά τον θάνατό του. Θα καταφέρει να συμβιώσει µε όσους την παρενοχλούσαν πριν και μετά τη δολοφονική επίθεση που έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή τη δική της και της οικογένειάς της; Θα καταφέρει να μάθει ποιος ήταν ο κουκουλοφόρος που µια βροχερή μέρα σκότωσε τον άντρα της, στον δρόμο για τη δουλειά του; Η παρουσία της Μπιττόρι θα διαταράξει την επιφανειακή ηρεμία του χωριού, κυρίως της γειτόνισσάς της, της Μίρεν, άλλοτε στενής φίλης της και μητέρας του Χόσε Μάρι, ενός φυλακισμένου τρομοκράτη και ύποπτου για τους χειρότερους φόβους της Μπιττόρι. Τι συνέβη ανάμεσα σ’ εκείνες τις δύο γυναίκες; Τι δηλητηρίασε τη ζωή των παιδιών και των συζύγων τους, τόσο δεμένων στο παρελθόν;

Βιογραφικό του Φερνάντο Αραμπούρου

Ο Φερνάντο Αραμπούρου γεννήθηκε στο Σαν Σεμπαστιάν το 1959. Πτυχιούχος Ισπανικής Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο της Θαραγόσα από το 1985, κατοικεί στο Λίπσταντ, της Γερμανίας όπου εργάζεται ως καθηγητής της Ισπανικής γλώσσας. Έχοντας κερδίσει ήδη τον τίτλο ενός από τους λαμπρότερους αφηγητές της γενιάς του, ο Αραμπούρου είναι συγγραφέας πολλών γνωστών και βραβευμένων μυθιστορημάτων και διηγημάτων.

Το 2007 το μυθιστόρημα "Ο Τρομπετίστας" μεταφέρθηκε με επιτυχία στον κινηματογράφο με τίτλο: "Bajo las estrellas" ("Kάτω από τ άστρα") Το έργο, με σκηνοθέτη τον Felix Viscarret και παραγωγό τον Fernando Trueba και πρωταγωνιστές τούς Alberto San Juan, Emma Suarez και Julian Villagran, πήρε τα περισσότερα βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μάλαγα, Βραβείο καλύτερης ταινίας, καλύτερου σκηνοθέτη, καλύτερου σεναρίου μυθιστορήματος και καλύτερου ηθοποιού (Alberto San Juan).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ