TV + Series

The Crown: Πώς αντιδρά ο βιογράφος της Νταϊάνα στη σειρά

Τι δήλωσε ο Μόρτον σε συνέντευξή του για την Κόριν και το πρότζεκτ του Πίτερ Μόργκαν.

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Έμμα Κόριν υποδύεται την πριγκίπισσα Νταϊάνα στη σειρά «Το Στέμμα»
Netflix © Des Willie

Ο βιογράφος της Νταϊάνα Αντριου Μόρτον χαρακτηρίζει την απεικόνιση της Έμμα Κόριν ως πριγκίπισσα στη σειρά του Netflix «Το Στέμμα», ακριβή

Το 1991, δέκα χρόνια μετά την ημέρα του γάμου της με τον πρίγκιπα Κάρολο, η πριγκίπισσα Νταϊάνα προχώρησε σε μια πολύ θαρραλέα κίνηση: συνεργάστηκε κρυφά με τον δημοσιογράφο Άντριου Μόρτον για τη συγγραφή μιας βιογραφίας που ετοίμαζε.

Κι ενώ η Νταϊάνα βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση από το παλάτι του Κένσινγκτον καθώς ήταν ακόμα μέλος της βασιλικής οικογένειας, κατάφερε να συντονίσει αυτή τη συνεργασία με έναν έμπιστο φίλο και έστελνε απαντήσεις στις ερωτήσεις του Μόρτον που έφταναν σε εκείνον μέσω ενός τρίτου προσώπου.

Το βιβλίο με τίτλο «Νταϊάνα- Η Αληθινή της Ιστορία» («Diana: Her True Story») που κυκλοφόρησε το 1992 από τις εκδόσεις Πάλιντρομ, έγινε αμέσως μπεστ σέλερ. Ο Μόρτον παρουσίασε στο κοινό ένα πορτρέτο της «πριγκίπισσας του λαού» όπως την αποκαλούσαν, με προσωπικές λεπτομέρειες όσον αφορά τις διατροφικές διαταραχές, τις απόπειρες αυτοκτονίες και τις υποψίες ότι ο Κάρολος την απατούσε με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

Ο Τζος Ο' Κόνορ στο ρόλο του πρίγκιπα Καρόλου και η Έμμα Κόριν στο ρόλο της πριγκίπισσας Νταϊάνα
Netflix © Des Willie

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Vanity Fair, στα χρόνια που ακολούθησαν την κυκλοφορία του βιβλίου και μετά τον θάνατο της Νταϊάνα το 1997, ο Μόρτον έχει παρακολουθήσει πολλές ηθοποιούς που προσπάθησαν να προσεγγίσουν την προσωπικότητα της δημοφιλούς πριγκίπισσας, στη σκηνή και στην οθόνη. Όμως, δηλώνει ότι καμία δεν πλησίασε την Νταϊάνα της Έμμα Κόριν, η οποία την υποδύεται στην τέταρτη σεζόν της σειράς του Netflix, «Το Στέμμα» («The Crown»).

«Νομίζω ότι η ερμηνεία της Έμμα Κόριν είναι μακράν η πιο ολοκληρωμένη και ρεαλιστική απεικόνιση της Νταϊάνα που έχω δει. Έχει την ποιότητα μιας σταρ. Υπήρξαν πολλές απεικονίσεις της πριγκίπισσας σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές όλα αυτά τα χρόνια και πάντα η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν η περούκα. Όχι όμως αυτή τη φορά», ανέφερε ο Μόρτον στο Vanity Fair.

Ωστόσο, υπήρξαν μερικές μικρές παραλλαγές στη σειρά όπως σημειώνει ο βιογράφος. Αυτές αφορούν το γεγονός ότι η Νταϊάνα που παρουσιάζει το τηλεοπτικό πρότζεκτ του Πίτερ Μόργκαν, είναι «περισσότερο σοφιστικέ από την πραγματική πριγκίπισσα». Και η Κόριν, «προβάλει μια πιο θηλυκή πονηριά από την αληθινή Λέιντι Ντι». Αλλά στα μάτια του Μόρτον, αυτές οι αλλαγές «βοηθούν στον δραματικό χαρακτήρα του σεναρίου».

Η Έμμα Κόριν υποδύεται την πριγκίπισσα Νταϊάνα στη σειρά «Το Στέμμα»
Netflix © Des Willie

Ο Μόρτον παρακολούθησε τα πρώτα τρία επεισόδια της νέας σεζόν και αναφέρει ότι εντυπωσιάστηκε από το «κομψό και εκλεπτυσμένο πορτρέτο της Νταϊάνα» που δημιούργησε ο Μόργκαν.

«Η πορεία μέχρι τον γάμο στο τρίτο επεισόδιο με τίτλο Fairytale, ήταν πολύ συγκινητική, καθώς και η Νταϊάνα και ο Κάρολος συνειδητοποιούσαν σιγά σιγά ότι όδευαν προς μια ανεπιθύμητη και δυστυχισμένη κατεύθυνση, τον βασιλικό γάμο. Μου θύμισε τα λόγια ενός στενού φίλου της Νταϊάνα που αφορούσαν αυτή την ένωση και που άκουσα κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου για το βιβλίο. Ο φίλος είπε ότι λυπόταν γι’αυτή την τραγωδία και ότι η καρδιά του μάτωνε γι’αυτή την παρανόηση αλλά περισσότερο για την Νταϊάνα», είπε ο Μόρτον.  Και εξήγησε: «Αυτή η πρόταση έμεινε στο μυαλό μου ως σύνοψη της ιστορίας της Νταϊάνα και του Καρόλου – ενός ζευγαριού που αποφάσισε να παντρευτεί μετά από μόλις λίγες ημέρες συντροφιάς- φυσικά με την κυρία Πάρκερ Μπόουλς κοντά τους. Παρατηρήστε ότι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ δεν έκανε το ίδιο λάθος στο γάμο του με την Κέιτ Μίντλετον και κοιτάξτε τη διαφορά».

Ο Μόρτον σχολίασε και την απεικόνιση άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας στη σειρά και συγκεκριμένα αυτή της πριγκίπισσας Μαργαρίτας (στην τρίτη και τέταρτη σεζόν την υποδύεται η Έλενα Μπόναμ-Κάρτερ). Υπάρχει μια σκηνή, στην οποία η αδερφή της Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ, μάλωσε την πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ (Τζίλιαν Άντερσον) επειδή κάθισε στην καρέκλα της Βασίλισσας Βικτόρια, κατά την διαμονή της στην κατοικία της βασιλικής οικογένειας στη Σκωτία. Ο βιογράφος και δημοσιογράφος δήλωσε ότι η σκηνή ήταν ακριβής.

«Αυτή την ιστορία την έχω ακούσει από ανθρώπους που είχαν το θράσος να καθίσουν στη συγκεκριμένη καρέκλα και στη συνέχεια να δεχθούν παρατήρηση από μέλος της βασιλικής οικογένειας. Λέγεται ότι και η σύζυγος του Τόνι Μπλερ, Σερί υπήρξε θύμα αυτού του περιστατικού, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που πέρασαν οι δυο τους στην οικία Μπαλμόραλ».

Η τέταρτη σεζόν εκτός από θετικές κριτικές, δέχθηκε και πολλές αρνητικές, κυρίως ως προς την παρουσίαση γεγονότων τα οποία πηγές κοντά στη βασιλική οικογένεια, χαρακτηρίζουν ως ψευδή. «Φυσικά υπάρχει μυθοπλασία στο πρότζεκτ του Μόργκαν, όμως πολλές απεικονίσεις, πείθουν. Η βασιλική οικογένεια πάντα κρύβεται πίσω από μια μάσκα που διακοσμούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το Στέμμα είναι η πιο εκλεπτυσμένη μάσκα που έχει δημιουργηθεί καθώς δεν είμαστε σίγουροι τι είναι αληθινό και τι ψευδές». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ