Ταξιδια

Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος: Προτάσεις για κοντινές και μακρινές εκδρομές

Είτε μένεις Αθήνα, είτε Θεσσαλονίκη αυτά είναι μερικά από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας για να επισκεφτείς

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πανέμορφη Μονεμβασιά προσελκύει εκδρομείς το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
Η πανέμορφη Μονεμβασιά προσελκύει εκδρομείς το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος © Pixabay

Εκδρομές το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος σε ξεχωριστούς προορισμούς. Ιδέες για εξορμήσεις κοντά στην Αθήνα αλλά και μακριά από την πρωτεύουσα.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι η κατάλληλη ευκαιρία για εκδρομές. Διαδρομές μέσα στο δάσος, πεζοπορικά μονοπάτια σύντομα ή πολύωρα, ξεκούραστα ή δύσβατα, όμορφα γνωστά αλλά και λιγότερο «διάσημα» χωριά, τα ωραιότερα βουνά της Ελλάδας, κάστρα, φαράγγια, sites της UNESCO, off road διαδρομές και μαγευτικές παραλίες.

Οι πιο καλά κρυμμένες ομορφιές της Ελλάδας για φύση, περιπέτεια, αδρεναλίνη. Ό,τι σου έλειψε στην πόλη, θα το βρεις με μια εξόρμηση το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 2022.

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος στα Τρίκαλα Κορινθίας, στην Ορεινή Αρκαδία και στον Πάρνωνα

Στα Τρίκαλα Κορινθίας, λίγο ψηλότερα από την κοιλάδα του Φενεού, περικυκλωμένη από τα Αροάνια όρη και τις κορυφές της Κυλλήνης, βρίσκεται η καταγάλανη τεχνητή λίμνη Δόξα. Εκεί θα δείτε το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου ή Παλαιομονάστηρο και αν κάνετε περίπατο στην πλαγιά θα δείτε ακόμη ψηλότερα τη μονή. Πεζοπορία, ποδηλατάδα ακόμα και βόλτα με άλογα.

Στην Ορεινή Αρκαδία, στην εθνική οδό Αθήνας-Τρίπολης, στην έξοδο προς Βυτίνα, μετά από 9 χιλιόμετρα μέσα σε πυκνό δάσος θα βρεθείτε στην καρδιά του Μαίναλου, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, ζωσμένοι από τα έλατα. Διαλέξτε για ορμητήριο την όμορφη Αλωνίσταινα, το διατηρητέο οικισμό με τα πέτρινα σπίτια και τα αρχοντικά του 19ου αιώνα και από εκεί ξεκινήστε για ένα σιρκουί στα γύρω χωριά. Σε ακτίνα μικρότερη των 40 χλμ. βρίσκονται η Άνω Δαβιά, το Βαλτεσινίκο, τα Λαγκάδια, η Ελάτη, η Δημητσάνα, η Ζάτουνα και η Στεμνίτσα, το ένα ομορφότερο από το άλλο.

H Βυτίνα στην Αρκαδία αποτελεί ιδανική επιλογή για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
© EUROKINISSI/ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Για τον Πάρνωνα παίρνετε τη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη, άλλα 35 χλμ. και φτάσατε. Εναλλακτικά, ακολουθείτε τη διαδρομή Τρίπολη-Καρυές-Βαμβακού. Προορισμός τα Τσίντζινα ή «Πολύδροσον», η επίσημη ονομασία τους. Από την πλατεία του χωριού ξεκινούν 9 μονοπάτια, για σύντομους κι εύκολους περιπάτους μέσα στο δάσος ή πολύωρα απαιτητικά trekking ή ορειβασία έως την κορφή της Μεγάλης Τούρλας, στα 1.943 μέτρα. Δεν χρειάζεται να σας περιγράψουμε πόσο ωραία είναι η φύση εδώ. Στο νότιο άκρο του νομού Αρκαδίας, εκεί που ο ορεινός όγκος του Πάρνωνα βουτάει στο Μυρτώο, υπάρχει η παραλία Φωκιανού, ότι πρέπει για μια βουτιά. 

Εκδρομές το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος σε Μονεμβασιά, Μάνη και Ορεινή Ηλεία

Η Μονεμβασιά είναι από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας και δεν χρειάζεται συστάσεις. Περάστε την πύλη του μεσαιωνικού κάστρου και ταξιδέψτε στο χρόνο. Μόλις τη χορτάστε συνεχίστε νότια και πάρτε το καραβάκι για το Ελαφονήσι. Πίσω από τους αμμόλοφους και τους κέδρους, σας περιμένει μια από τις ωραιότερες της Ελλάδας, η παραλία του Σίμου.

Η Μονεμβασιά στη Λακωνία προσελκύει εκδρομείς το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
© EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η Μάνη αποτελεί προορισμό σε κάθε τριήμερο. Μανιάτικοι πύργοι, πυργόσπιτα, φραγκοσυκιές, τοπία σκληρά και στο φόντο η θάλασσα. Τι άλλο θέλετε; Στο Μυστρά θα περιπλανηθείτε ανάμεσα στα ερείπια της κοιμισμένης καστροπολιτείας. Το μονοπάτι μέχρι τον Φάρο του Ακροταίναρου, είναι must για να απολαύσετε τη δύση του ήλιου από το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης. Εννοείται μια επίσκεψη στα σπήλαια του Δυρού, από τα ωραιότερα λιμναία σπήλαια στον κόσμο, επιβάλλεται. Συνεχίζοντας φροντίστε ο δρόμος να σας βγάλει στο γραφικό Λιμένι.

Τα Σπήλαια Δυρού αξίζουν μια στάση για τους εκδρομείς του Αγίου Πνεύματος
Σπήλαια Δυρού © EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η Ορεινή Ηλεία είναι γεμάτη πέτρινα χωριά, αρχαία μνημεία και κάστρα. Καταπράσινες πλαγιές και ποτάμια. Χαλαροί περίπατοι, δασικά μονοπάτια και περιπέτεια στη φύση, όλα θα τα βρείτε εδώ. Πρώτη στάση η γραφική Ανδρίτσαινα, το κεφαλοχώρι με τα θαυμάσια αρχοντικά. Περπατήστε στα πλακόστρωτα καλντερίμια, επισκεφτείτε τη Νικοπούλειο Βιβλιοθήκη –από τις σπουδαιότερες των Βαλκανίων– και το Λαογραφικό Μουσείο, πιείτε τον καφέ σας στην κεντρική πλατεία του χωριού κάτω από το μεγάλο πλάτανο.

Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνος
Ναός Επικούριου Απόλλωνος © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Must η επίσκεψη στο Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα (13 χλμ. από την Ανδρίτσαινα), που δεσπόζει στο γυμνό τοπίο των Βασσών. Κτισμένος τον 5ο π.Χ. αιώνα από τον Ικτίνο, σήμερα συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Πολύ κοντά (29 χλμ.) βρίσκεται η Καρύταινα, η πετρόχτιστη πολιτεία που απλώνεται στα πόδια του επιβλητικού κάστρου του 13ου αιώνα. Μια στάση στο χωριό Θεισόα, επιβάλλεται για να ανεβείτε στην Αρχαία Ακρόπολη. Μην παραλείψετε να εξερευνήσετε το φαράγγι της Νέδας, με την πυκνή βλάστηση, τους καταρράκτες, τις υπόγειες σπηλιές και τις σμαραγδένιες λίμνες.

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος στην Εύβοια με πρώτη στάση τη Χαλκίδα

Μόλις μία ώρα από την Αθήνα, στην Χαλκίδα θα βρείτε ό,τι ακριβώς ζητάτε από μια μίνι-απόδραση: εξοχή, παραλίες, περίπατους, κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. O πορθμός του Eυρίπου τη χωρίζει στα δύο -γύρω από την κινητή γέφυρα, που την ενώνει ξανά, σταθείτε και παρατηρήσετε την περίεργη κίνηση των «τρελών» νερών, το φαινόμενο των παλιρροϊκών ρευμάτων που αλλάζουν κατεύθυνση κάθε έξι ώρες. Τα περισσότερα αξιοθέατα της πόλης (το νεοκλασικό Δημαρχείο, το Kόκκινο Σπίτι, το Aρχαιολογικό και Λαογραφικό Mουσείο, την εκκλησία της Aγίας Παρασκευής και το τούρκικο Tζαμί, το Φρούριο του Kαράμπαμπα με πανοραμική θέα όλης της πόλης) δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους και εύκολα μπορεί κανείς να τα συμπεριλάβει σε ένα δίωρο χαλαρό περίπατο. Τέλος, μην ξεχνάμε, Xαλκίδα είναι και ο γεμάτος ζωή παραλιακός πεζόδρομος με κατοίκους και επισκέπτες να γεμίζουν τις εξαιρετικές ψαροταβέρνες και ουζερί. 

Σταθερή αξία η Χαλκίδα και αυτό το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
Χαλκίδα © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Από τη Χαλκίδα αν συνεχίσετε βόρεια για άλλα 87 χλμ. θα φτάσετε στη Λίμνη Ευβοίας, το μικρό φυσικό λιμανάκι με ουζερί και ψαροταβέρνες, παραδοσιακά σπίτια με κεραμοσκεπές, στενά σοκάκια  και τον αέρα νησιού. Στον παραλιακό της δρόμο θα δείτε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο όπου στεγάζεται το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο. Αν κατευθυνθείτε βόρεια, προς τα Πολιτικά, και κάτω από το βουνό Kαντήλι θα συναντήσετε την υπέροχη παραλία της Δάφνης. Μια όμορφη επιλογή είναι η ορεινή διαδρομή μέσω της Στενής όπου θα βρεθείτε στα κρυστάλλινα νερά της Xειλιαδούς, μιας από τις ομορφότερες παραλίες του Aιγαίου. Στο νότιο Eυβοϊκό, σε κοντινές εκδρομές, θα βρείτε τον Mαλακώντα, το Λευκαντί και την Eρέτρια.

Εκδρομές του Αγίου Πνεύματος σε 10 ακόμη προορισμούς

  • Ορεινή Ναυπακτία

Η Ορεινή Ναυπακτία, σταθερή στις λίστες των εκδρομέων, είναι ένας από τους ωραιότερους προορισμούς για weekend. Μην πάτε από τη Ναύπακτο, ακολούθησε τη λίγο μακρύτερη αλλά πολύ ωραιότερη διαδρομή μέσω Λειβαδιάς και Δελφών, που σε περνάει από τη Λίμνη Μόρνου και από εκεί, στην Άνω Χώρα (290 χλμ.).

Η Ναύπακτος μαγεύει τον επισκέπτη το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
Ναύπακτος © Pixabay

Άλλα 15 χιλιόμετρα, και φτάνετε στην Αμπελακιώτισσα. Κάντε μια βόλτα μέχρι το Μοναστήρι της Παναγίας της Αμπελακιώτισσας, τη λίμνη Εύηνου και αν αντέχετε υπάρχει το 3ωρο trekking στο φαράγγι του Κακάβου: ξεκινάς από την Άνω Χώρα, κατεβαίνεις μέσα από δάσος, μπαίνεις στο φαράγγι και, αφού περάσεις το παλιό πέτρινο γεφύρι, ανηφορίζεις προς την Αμπελακιώτισσα. Το σύντομο μονοπάτι είναι εκείνο που ενώνει την Άνω Χώρα με την Κάτω Χώρα, μια σχετικά εύκολη διαδρομή μιάμισης περίπου ώρας. Ακόμη συντομότερο είναι το μονοπάτι του Ηρακλή, που τη συνδέει με την Άνω Χώρα. 

  • Πήλιο

Το Πήλιο είναι ένας κλασικός κι αγαπημένος προορισμός. Εμείς προτείνουμε τον Άγιο Λαυρέντιο, ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα χωριά του Πηλίου, που απλώνεται αμφιθεατρικά ανάμεσα σε καστανιές, πλατάνια και καρυδιές, με θέα στον Παγασητικό. Από τον Βόλο απέχει μόλις 22 χλμ., με κατεύθυνση προς Αγριά.

Η γραφική Μακρυνίτσα στο Πήλιο
Η γραφική Μακρυνίτσα στο Πήλιο © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Φύση, πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, ξενώνες, φαγητό, όλα στην καλύτερη εκδοχή τους. Αν αγαπάτε την πεζοπορία, δοκιμάστε το μονοπάτι Μηλιές – Τσαγκαράδα. Περνώντας μέσα από δάση οξιάς και καστανιάς, θα βρεθείτε από τον Παγασητικό στο Αιγαίο. Η καλά σηματοδοτημένη, μέτριας δυσκολίας διαδρομή 10 χλμ. ξεκινάει από την πλατεία των Ταξιαρχών στις Μηλιές και σε περίπου 4 ώρες καταλήγει στην πλατεία των Αγίων Ταξιαρχών στην Τσαγκαράδα.

  • Όλυμπος

Ο Όλυμπος αυτή την εποχή είναι μαγικός. Μέσα από εκπληκτικά τοπία με μαυρόπευκα και οξιές θα βρείτε μερικές από τις ωραιότερες off road διαδρομές στην Ελλάδα. Επίσης, το Φαράγγι του Ενιπέα, που ξεκινά από τη θέση Πριόνια στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 έξω από το Λιτόχωρο και καταλήγει στη θάλασσα είναι μια ανεπανάληπτη διαδρομή 10 χλμ., άλλοτε μέσα από πυκνό δάσος και άλλοτε δίπλα στον ποταμό Ενιπέα, που τα νερά του σχηματίζουν λίμνες και στη συνέχεια χάνονται σε υπόγειες καταβόθρες.

  • Ευρυτανία

Αν σου αρέσει η πεζοπορία και αντέχεις δοκίμασε την οκτάωρη πεζοπορική διαδρομή που ξεκινάει από το χωριό Κρίκελο κοντά στο Καρπενήσι. Αν διαθέτεις 4Χ4 θα μειώσεις τη διαδρομή στη μία μόνο ώρα, ξεκινώντας το trekking από τα Δολιανά ή το χωριό Ροσκά. Επιβλητικοί καταρράκτες, ένα από τα ωραιότερα παρθένα τοπία της Ευρώπης.

  • Τζουμέρκα 

Μια διαδρομή που αξίζει να κάνετε αυτή από το Σιράκο στους Καλαρίτες. Το μονοπάτι αρχίζει από την πλατεία του χωριού Σιράκο, κατεβαίνει στην κοίτη του ποταμού Καλαρίτικου και στη συνέχεια ανηφορίζει στους Καλαρίτες. Μια διαδρομή 4,5 χλμ. μέσα από άγρια, παρθένα τοπία. Διαρκεί μιάμιση ώρα και είναι σχετικά εύκολη, εκτός από ένα μικρό αλλά απότομα ανηφορικό κομμάτι.

  • Ζαγοροχώρια

Τα Ζαγοροχώρια είναι πανέμορφα, το ένα καλύτερο από το άλλο. Σας προτείνουμε από το Κεντρικό Ζαγόρι να κάνετε μια διαδρομή που καταλήγει στον Αώο ποταμό, μέσα από απομονωμένα χωριά και πυκνά δάση. Η διαδρομή είναι Τσεπέλοβο - Σκαμνέλι – Γυφτόκαμπος.

Τα Ζαγοροχώρια αποτελούν προορισμό για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
Τα Ζαγοροχώρια αποτελούν προορισμό για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Εδώ, σε ένα ξέφωτο θα δείτε τις «σαρακατσάνικες καλύβες», μια αναπαράσταση ποιμενικού οικισμού. Θα συνεχίσετε για Λάιστα και μετά Βωβούσα. Στο Ανατολικό Ζαγόρι, μια εξαιρετική διαδρομή 30 περίπου χιλιομέτρων ξεκινά από το απομακρυσμένο χωριό Λάιστα και, ακολουθώντας το δασικό δρόμο, οδηγεί στο διάσελο της Μόρφας κι από εκεί στη Βωβούσα.

  • Λίμνη Κερκίνη

Κάποτε έλος, η λίμνη Κερκίνη δημιουργήθηκε το 1932 με την κατασκευή του φράγματος στον Στρυμόνα. Σήμερα, συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους υδροβιότοπους της Ευρώπης και προστατεύεται από τη Σύμβαση Ραμσάρ. Παραποτάμια δάση, βάλτοι, νούφαρα, κοπάδια νεροβούβαλων. Παραδοσιακές μπλάβες που διασχίζουν τα νερά και 300 περίπου είδη πουλιών, κάποια από τα οποία ανήκουν στα παγκοσμίως απειλούμενα με εξαφάνιση. 

  • Εθνικός Δρυμός Βάλια Κάλντα 

Η «ζεστή κοιλάδα» είναι ένας τόπος μοναδικής φυσικής ομορφιάς, σε υψόμετρο περίπου 1.400 μέτρων, ανάμεσα στις βουνοκορφές της Πίνδου. Απομονωμένη και με δύσκολες προσβάσεις, αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής και ένα από τα τελευταία καταφύγια αρκούδας στην Ελλάδα. Μια διαδρομή 7 χλμ. ξεκινάει από το βόρειο τμήμα της τεχνητής λίμνης των πηγών του Αώου και καταλήγει στις Λίμνες Φλέγκα, στις δύο αλπικές λίμνες μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα. Το Αρκουδόρεμα και οι Λίμνες Φλέγγα είναι διάσημες πεζοπορικές διαδρομές, βατές από τα τέλη της άνοιξης μέχρι και το φθινόπωρο.

  • Πρέσπες

Ο Εθνικός Δρυμός των Πρεσπών περιλαμβάνει τη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα, τα βουνά και τα γύρω χωριά. Ειδικότερα η Μικρή Πρέσπα και η παραλίμνια περιοχή της, που προστατεύεται από τη Σύμβαση Ραμσάρ, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη αναπαραγωγική αποικία αργυροπελεκάνων στον κόσμο. Τα γαλήνια τοπία των λιμνών, οι βυζαντινές εκκλησίες, τα ασκηταριά και τα γραφικά χωριά κάνουν τις Πρέσπες έναν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό. 

  • Δράμα

Η διαδρομή είναι Παρανέστι - Φράγμα Θησαυρού (Νέστος) - Σιδηρόνερο - Δάσος Ελατιάς. Από εδώ, ένα πλήθος χωματόδρομων ξεχύνονται ανάμεσα στα πανύψηλα έλατα. Θα συνεχίσεις για ακόμα 40 χλμ. μαγευτικής διαδρομής μέχρι το διάσημο δάσος του Φρακτού. Το τοπίο είναι μεγαλειώδες και δεν θυμίζει κανένα άλλο δάσος της Ελλάδας. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ